Femeile care nu consumă carne sunt mai predispuse la fracturarea șoldurilor mai târziu în viață, susține un studiu organizat de Univesitatea din Leeds, conform BBC.

Cercetătorii au urmărit 26.000 de femei timp de aproximativ 20 de ani și au descoperit că vegetarienii din grup aveau o treime mai multe șanse de a suferi fracturi decât cei care mănâncă carne.
Experții de la Universitatea din Leeds au spus că unii vegetarieni ar putea să nu aibă suficienti nutrienți pentru o sănătate bună a oaselor și a mușchilor, ceea ce a crescut riscul de pauze. Cu toate acestea, autorii studiului au spus că oamenii nu ar trebui să abandoneze dietele vegetariene.
Cercetătorii au analizat grupul de femei, cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani, pentru a evalua legăturile dintre sănătate și dietă. Aproximativ 28% dintre femeile urmărite erau vegetariene și 1% erau vegane. Pe parcursul perioadei de 20 de ani, 822 (3%) dintre femeile din grup au suferit fracturi de șold.
Este important să înțelegem care sunt nutrienții necesari
„Studiul nostru evidențiază potențialele preocupări cu privire la riscul de fractură de șold la femeile vegetariene. (…) Cu toate acestea, ca în orice dietă, este important să înțelegem circumstanțele personale și ce nutrienți sunt necesari pentru un stil de viață sănătos echilibrat”, a spus autorul principal al studiului, James Webster.
„Aportul scăzut al acestor nutrienți poate duce la scăderea densității minerale osoase și a masei musculare, ceea ce vă poate face mai susceptibil la riscul de fractură de șold”, a mai adăugat acesta pentru BBC.
Cu toate acestea, domnul Webster a subliniat că dietele vegetariene pot varia foarte mult de la o persoană la alta și ar putea fi „sănătoase sau nesănătoase, la fel ca dietele care includ produse de origine animală”.
Sănătatea oaselor poate fi menținută de vitamina B12
Oamenii de știință implicați în proiect au spus că femeile ar putea menține sănătatea oaselor dacă nu sunt subponderali, adăugând nutrienți precum B12 în dieta lor și rămânând active.
„Acest studiu este doar o parte din imaginea mai amplă a dietei și a oaselor și mușchilor sănătoși la vârsta înaintată. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora rolul greutății corporale și pentru a identifica motivele diferitelor rezultate la vegetarieni și la cei care mănâncă carne”, a precizat co-autorul studiului, Dr. Darren Greenwood.
Cercetătorii au spus că sunt necesare lucrări suplimentare pentru a evalua dacă rezultate similare ar putea fi găsite în rândul bărbaților.
Vezi și:
Stresul social contribuie la îmbătrânirea accelerată a sistemului imunitar
Cercetătorii pot comanda celule stem pentru a studia genele din spatele mai multor boli
Alexandru Rafila, despre iodura de potasiu: A fost politizată în mod excesiv