Este hilar să promovăm dieta danubiano-carpato-pontică, când suntem una dintre țările cu risc cardiovascular mare, spune la Reporter Medical dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice. El a venit la noi pentru o discuție despre dieta mediteraneană și inevitabil am ajuns să vorbim și despre exaltarea cu care proslăvesc unii „influenceri” slănina strămoșească, despre care spun că e o mâncare super-sănătoasă. Noi am zice să ne uităm mai degrabă la argumentele științifice și să lăsăm altora prejudecățile și iluziile.
Ce puteți afla de la doctor Copcea dacă urmăriți emisiunea, minutul și secunda unde găsiți ideile:
0:22 Ce este dieta mediteraneană
1:31 Ce alimente sunt admise în dieta mediteraneană. Poți prăji în uleiul de măsline?
3:35 Ce nu e recomandat în această dietă? Cap de listă, carnea roșie
4:42 Ce pește poate fi consumat cu încredere în România?
6:22 Boli care pot fi prevenite prin adoptarea dietei mediteraneene
7:14 Nu proslăvim slănina și untura. Mitul bunicii.
9:42 Este hilar să promovăm dieta danubiano-carpato-pontică, nu suntem campioni ai longevității
10:14 Dieta mediteraneană, recomandată în diabetul de tip doi
11:49 Fructele și legumele, prin antioxidanți, sunt inamicii aterosclerozei
12:46 Risc de infarct, AVC, diabet. Factori de risc
15:06 20-30 la sută din cauzele cancerelor sunt nutriționale. Contează cum gătim
16:42 Marinarea sau fierberea cărnii, indicată în locul preparării la grătar
18:28 Concluzii
Multumim pentru informații.