Publicat: 30 martie, 2022 07:41
Actualizat: 14 iulie, 2023 09:43

Veşnica dilemă: azi ce mai mâncăm, fără să ne facem rău. Unii recomandă ceva, alţii spun exact contrariul. Un lucru e cert, cultura nutriţională a nespecialiştilor e plină de mituri.

Mancarea. Conteaza cantitatea FOTO Pixabay

Un prim exemplu ar fi freshurile de fructe, ţinute la mare preţ de mulţi. Nu sunt decât apă cu zahăr din fructe. Pierdem tot ce e mai bun din fructe. Pulpa se pierde, antioxidanţii rămân în pulpa care se pierde, spune dr. Laura Ene, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice pentru Digi24.

Un alt exemplu de alimente considerate sănătoase, dar care nu sunt recomandate de medicii nutriţionişti sunt iaurturile cu 0% grăsime. Se scoate grăsimea, dar se adaugă foarte mult amidon şi asta mai ales dacă avem probleme cu diabetul, nu e deloc în regulă.

Alimente sănătoase, dar consumate în exces, sunt la fel de dăunătoare ca cele nesănătoase.

Spre exemplu, alimentele sănătoase care îngraşă în primul rând sunt cele oleaginoase, uleiul de măsline este foarte sănătos, dar îngraşă la fel de mult ca untura de porc.

Secretul alimentaţiei sănătoase e rezumat de dr. Doru Negu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Nu vrem să înţelegem că întrebarea nu a fost niciodată ce mănânc, ci cât mănânc!”

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 decembrie, 2023
Mai puțină slănină, mai multă dietă mediteraneană
13 iulie, 2023
Legumele cu frunze verzi pot sa reduca riscul de diabet
12 august, 2022
STUDIU Femeile vegetariene sunt mai predispuse la fracturarea șoldurilor
31 martie, 2022
TOP 7 cele mai sănătoase bucătării din lume

Dr.Laura Ilian, medic stomatolog, a explicat pentru publicul Reporter Medical ce se întâmplă dacă nu ...

Ce se întâmplă dacă nu ne periem dinții de cel puțin două ori pe zi

Bolile cardiovasculare și cancerul fac ravagii în România iar deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Volumul de pacienți în zona de cancer s-ar putea cel puțin dubla”

Plombițele nu sunt definitive pentru că materialul din care sunt făcute nu poate rezista prea ...

Sunt „plombele definitive” cu adevărat definitive?

La Cluj se va face și transplant de ficat la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie ...

PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat

Poate modelul alimentar specific românesc – dieta carpato-danubiană – să înlocuiască cu succes cele mai ...

Dieta carpato-danubiană cercetată de UBBMed. Hâncu: „prea puțin putem păstra din bucătăria tradițională românească”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
Success message!
Warning message!
Error message!