Veşnica dilemă: azi ce mai mâncăm, fără să ne facem rău. Unii recomandă ceva, alţii spun exact contrariul. Un lucru e cert, cultura nutriţională a nespecialiştilor e plină de mituri.

Un prim exemplu ar fi freshurile de fructe, ţinute la mare preţ de mulţi. Nu sunt decât apă cu zahăr din fructe. Pierdem tot ce e mai bun din fructe. Pulpa se pierde, antioxidanţii rămân în pulpa care se pierde, spune dr. Laura Ene, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice pentru Digi24.
Un alt exemplu de alimente considerate sănătoase, dar care nu sunt recomandate de medicii nutriţionişti sunt iaurturile cu 0% grăsime. Se scoate grăsimea, dar se adaugă foarte mult amidon şi asta mai ales dacă avem probleme cu diabetul, nu e deloc în regulă.
Alimente sănătoase, dar consumate în exces, sunt la fel de dăunătoare ca cele nesănătoase.
Spre exemplu, alimentele sănătoase care îngraşă în primul rând sunt cele oleaginoase, uleiul de măsline este foarte sănătos, dar îngraşă la fel de mult ca untura de porc.
Secretul alimentaţiei sănătoase e rezumat de dr. Doru Negu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Nu vrem să înţelegem că întrebarea nu a fost niciodată ce mănânc, ci cât mănânc!”