Publicat: 31 martie, 2022 08:01
Actualizat: 6 decembrie, 2023 13:28

Cu toții căutăm diversitate și gusturi inedite în alegerile culinare pe care le facem zi de zi, însă, pentru a ne menține sănătoși și pentru a avea o formă fizică de invidiat nu trebuie să acordăm atenție doar gustului, ci și ingredientelor folosite în bucătăriile noastre preferate și modului în care acestea sunt preparate.Cele mai sănătoase bucătării din lume

Specialiștii de la hipMenu au făcut o incursiune culinară în jurul lumii, realizând un top al celor mai gustoase și sănătoase bucătării naționale.

Iată care sunt acestea:

Bucătăria Italiană

1. Bucătăria italiană se poate mândri cu faptul că a dat lumii primele două cele mai populare preparate: pastele și pizza. Cu toate acestea, bucătăria italiană nu se oprește, în niciun caz, aici.

Aparținând, firește, minunatei bucătării mediteraneene, aceasta conține o paletă bogată de preparate specifice, bazate pe ingrediente naturale și sănătoase cum ar fi cerealele integrale, uleiul de măsline, legumele, peștele, fructele de mare și carnea slabă.

Bucătăria libaneză

2. Bucătăria libaneză poate fi considerată ca fiind un foarte reușit fusion între bucătăria mediteraneană și cea arăbească. Este considerată o bucătărie sănătoasă, aceasta fiind bazată în special pe carne slabă, în cantități destul de reduse (pui, pește și oaie), leguminoase (linte, năut), legume proaspete, lactate sub diferite forme și ierburi aromatice.

Antreurile sunt nelipsite, avându-se, de regulă, de ales între Hommus, Labneh, Baba Gannoush, Tabbouleh sau Fattoush. Cel mai cunoscut aperitiv cald din bucătăria libaneză este probabil Falafelul, o mâncare ce constă în chifteluțe prăjite din pastă de năut. Ca feluri principale, bucătăria libaneză conține grătare de oaie, vită, pui sau pește.

Bucătărua japoneză

3. Bucătăria japoneză este atât gustoasă, cât și extrem de sănătoasă, fiind probabil cea mai benefică sănătății dintre bucătăriile lumii. De altfel, într-o zonă a Japoniei, în provincia Okinawa, trăiesc cei mai longevivi oameni de pe planetă, aceștia depășind cu lejeritate vârsta de o sută de ani.

Ingredientele principale ale bucătăriei japoneze tradiționale sunt peștele, care se consumă deseori crud, fructele de mare, legumele (proaspete sau gătite ușor), soia (în special sub formă de tofu) și orezul. Cel mai celebru preparat japonez, cunoscut în toată lumea, este sushi, acesta fiind preparat din pește crud, fructe de mare, orez, legume și alge de mare, fiind condimentat cu sos de soia, wasabi sau ghimbir murat.

Bucătăria chinezească

4. Bucătăria chinezească este, de asemenea, la fel ca și cea japoneză, o bucătărie sănătoasă și gustoasă în același timp. Foarte bogată în ingrediente și feluri de mâncare, bazată pe orez întreg sau tăiței de orez, bucățele mici de carne sau de pește, sosuri speciale, legume și ciuperci specifice, bucătăria chinezească a dobândit o faimă extraordinară peste tot în lume, popularitatea acestea continuând să crească pe zi ce trece.

Bucătăria franțuzească

5. Bucătăria franțuzească este considerată a fi cea mai rafinată bucătărie a lumii, fiind ridicată de către talentații bucătari francezi la rang de artă. Este bogată, variată și surprinzătoare, fiind influențată atât de specificul diferitelor regiuni, de popoarele învecinate și, în mod evident, de spectaculoasa istorie a Franței.

Astfel, în sudul țării întâlnim cea mai autentică bucătărie mediteraneană, păstrând, însă, nealterat specificul și amprenta națională. De asemenea, în zonele nord-estice, putem întâlni influențe anglo-saxone, care nu fac altceva decât să confere un plus de diversitate și de mister acestei spectaculoase bucătării.

Multe produse specifice anumitor regiuni, precum brânzeturile, vinul sau diverse preparate din carne, cu ar fi ficatul de gâscă (foie gras) au ajuns să fie celebre și foarte căutate de către gurmanzii din întreaga lume.

Bucătăria croată

6. Bucătăria croată și muntenegreană, deși mai puțin cunoscută și apreciată decât alte bucătării existente în bazinul mediteranean, este, prin simplitate și bunul gust cu care sunt preparate ingredintele specifice zonei, una dintre cele mai sănătoase și gustoase bucătării din lume.

Atât supele și ciorbele de pește, gătite după rețete originale, cât și felurile principale, bazate cu precădere pe pește și fructe de mare, cărora li se adaugă legume, salate sau tradiționala garnitură preparată din cartofi și spanac, fac din bucătăria croată și muntenegreană o alegere potrivită și plină de savoare.

Bucătăria thailandeză

7. Bucătăria thailandeză, sub influența seculară a bucăriei chineze, dar și a celei din Cambogia, Laos și Malaiezia, a luat parcă ce era mai bun de la fiecare dintre acestea, devenind astfel una dintre cele mai apreciate gastronomii de pe planetă.

O masă thailandeză tradițională conține supă, un curry cu condimente sau o salată, un preparat cu pește și legume. Principalele ingredientele ale bucătăriei thailandeze sunt peștele, fructele de mare, legumele, orezul, sosul de pește, ierburile aromatice și doar în cantități moderate carnea de porc, de vită sau de pasăre.

Pentru voi, care este cea mai apetisantă și sănătoasă alegere în ceea ce privește bucătăriile naționale ale lumii?

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 decembrie, 2023
Mai puțină slănină, mai multă dietă mediteraneană
13 iulie, 2023
Legumele cu frunze verzi pot sa reduca riscul de diabet
12 august, 2022
STUDIU Femeile vegetariene sunt mai predispuse la fracturarea șoldurilor
30 martie, 2022
SECRETUL alimentaţiei sănătoase: ce trebuie să eviți

Dr. Călin Popa, medic primar Chirurgie Cardiovasculară la MONZA ARES București a vorbit la Reporter ...

Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”

Profesorul Dan Dumitrașcu a vorbit într-un podcast la Reporter Medical despre transumanism – simbioza om-tehnologie. ...

PODCAST Profesorul Dan Dumitrașcu, despre transumanism – simbioza om-tehnologie

România are cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital. Chirurgul și ...

România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimas Cadariu a vorbit la final de mandat la Reporter Medical ...

Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului

Dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie ne-a vorbit la Reporter Medical despre ...

Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie

Medicul primar pneumolog Bogdan Mincu, cercetător colaborator în cadrul UBBMed, vorbește la Reporter Medical despre ...

Cercetător UBBMed: „Omul modern crede că are 100 de motive să fie somnolent ziua și ignoră somnul”

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale ajunge să facă terapie. UBB a realizat ...

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale face terapie. Un joc video poate schimba modul în care privim psihoterapia
Success message!
Warning message!
Error message!