Există un interes din ce în ce mai mare pentru efectele benefice ale medicamentelor și ale suplimentelor alimentare, pe bază de plante în bolile cardiovasculare.
Citind acest articol vei găsi informații referitoare la cele mai întâlnite plante utilizate pentru gestionarea hipertensiunii arteriale primare, cu explicații referitoare la compușii lor activi și efectele lor.
Remedii naturiste în hipertensiune
Paducelul a fost un „medicament oficial” în farmacopeile europene pentru tratarea bolilor de inimă și pentru acțiunea sa hipotensivă. Este utilizat în tratamentul hipertensiunii arteriale, în hiperlipidemie și în insuficienta cardiacă.
Frunzele și florile de păducel conțin numeroși constituenți bioactivi, au fost identificate mai mult de 33 de flavonoide.
Cele mai relevante componente sunt rutina, quercetina, vitexina, vitexin-2-O-ramnozidă și hiperozida și procianidinele oligomerice. Frunzele și florile mai conțin triterpene cum ar fi acizii ursolic și oleanolic, steroli, amine cardiotonice cum ar fi trimetil-amina, polifenoli antioxidanti, cumarine și taninuri.
Studiile in vitro ale extractului de păducel au demonstrat o serie de acțiuni relevante pentru tratamentul bolilor cardiovasculare.
Efectele extractului de păducel sunt: efectul vasodilatator, aterosclerotic, efectul asupra enzimei de conversie a angiotensinei, alterarea funcției trombocitelor și efectul hipololipimiant.
2. Valeriana – Valeriana officinalis
Valeriana este una dintre cele mai studiate plante medicinale, iar utilizarea ei a fost studiată atât la oameni, cât și la animale în țări precum Germania și Rusia.
Efectele valerianei sunt antihipertensive, anxiolitice, antidepresive și antispastice care se datorează compușilor săi, componenta principală fiind acidului valeric.
Rădăcina de valeriană are două tipuri de compuși care au proprietăți sedative. Acești compuși includ sesquiterpene prin acidul valeric și triesteri iridoizi și anume valepotriați.
Usturoiul a fost folosit de mult timp pentru o varietate de afecțiuni cardiovasculare având efect hipolipemiant, hipotensiv și antioxidant deci un bun efect cardioprotector.
Usturoiul crește producția de oxid nitric, rezultând relaxarea mușchilor netezi, producând vasodilatație. Alicina este componenta care conferă usturoiului mirosul său caracteristic și multe dintre beneficiile sale vindecătoare.
4. Roinița – Mellisa officinalis
De multă timp Melissa officinalis a fost folosită în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare.
Frunza de Melissa officinalis conține flavonoide (quercitrină, ramnocitrină, luteolină), compuși polifenolici (acid rosmarinic, acid cafeic și acid protocatecuic), aldehidă monoterpenoidă, glicozide monoterpenice, triterpene (acizi ursolici și oleanolici), taninuri, uleiuri esențiale și sesquiterpeni.
Cercetările au demonstrat că poate reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică la pacienții cu hipertensiune arterială esențială.
5. Talpa gâștii – Chenopodium ambrosioides
Frunzele de Chenopodium ambrosioides sunt utilizate pe scară largă în medicina tradițională marocană pentru a trata diabetul și hipertensiunea arterială.
În diverse studii s-a descoperit extractul de talpa gâștii au indus un efect vasodilatator puternic dependent de doză. Mai mult, analiza fitochimică a arătat că frunzele de Chenopodium ambrosioides sunt bogate în flavonoide și polifenoli precum kaempferol și derivați de quercetină. Acești compuși au efect antioxidant și antiinflamator.
Olea europaea este folosit în mod tradițional ca diuretic și hipotensiv dar de asemenea are și acțiune laxativă, febrifugă, emolient pentru piele, acțiune colagogă fiind utilizat în tratamentul infecțiilor urinare, a calculilor biliari, în astm bronșic și diaree.
Mai mulți fitoconstituenți au fost izolați și identificați din diferite părți ale plantei. Acești compuși aparținând categoriei glicozide, secoiridoide, flavonoide și acizi grași polinesaturați.
Au fost efectuate multe studii care au dovedit potențialul antioxidant, antiviral, antimicrobian, antidiabetic dar și rolul benefic în afecțiunile cardiovasculare.
În plus, extractele din frunze de măslin au proprietăți antispastice, vasodilatatoare și antiaritmice.
Unii componenți din Olea europaea sunt antioxidanți naturali, inclusiv oleuropeina care are rol în prevenirea bolilor cardiovasculare printr-o scădere a formării plăcilor aterosclerotice.