Publicat: 29 mai, 2023 11:32
Actualizat: 27 noiembrie, 2023 16:21

Există un interes din ce în ce mai mare pentru efectele benefice ale medicamentelor și ale suplimentelor alimentare, pe bază de plante în bolile cardiovasculare.

Hipertensiune remedii naturiste
Remedii din plante cu proprietăți antihipertensive. Sursa foto: unsplash.com

Citind acest articol vei găsi informații referitoare la cele mai întâlnite plante utilizate pentru gestionarea hipertensiunii arteriale primare, cu explicații referitoare la compușii lor activi și efectele lor.

Remedii naturiste în hipertensiune

1. Păducelul – Crataegus spp.

Paducelul a fost un „medicament oficial” în farmacopeile europene pentru tratarea bolilor de inimă și pentru acțiunea sa hipotensivă. Este utilizat în tratamentul hipertensiunii arteriale, în hiperlipidemie și în insuficienta cardiacă.

Frunzele și florile de păducel conțin numeroși constituenți bioactivi, au fost identificate mai mult de 33 de flavonoide.

Cele mai relevante componente sunt rutina, quercetina, vitexina, vitexin-2-O-ramnozidă și hiperozida și procianidinele oligomerice. Frunzele și florile mai conțin triterpene cum ar fi acizii ursolic și oleanolic, steroli, amine cardiotonice cum ar fi trimetil-amina, polifenoli antioxidanti, cumarine și taninuri.

Studiile in vitro ale extractului de păducel au demonstrat o serie de acțiuni relevante pentru tratamentul bolilor cardiovasculare.

Efectele extractului de păducel sunt: efectul vasodilatator, aterosclerotic, efectul asupra enzimei de conversie a angiotensinei, alterarea funcției trombocitelor și efectul hipololipimiant.

2. Valeriana – Valeriana officinalis

Valeriana este una dintre cele mai studiate plante medicinale, iar utilizarea ei a fost studiată atât la oameni, cât și la animale în țări precum Germania și Rusia.

Efectele valerianei sunt antihipertensive, anxiolitice, antidepresive și antispastice care se datorează compușilor săi, componenta principală fiind acidului valeric.

Rădăcina de valeriană are două tipuri de compuși care au proprietăți sedative. Acești compuși includ sesquiterpene prin acidul valeric și triesteri iridoizi și anume valepotriați.

3. Usturoiul – Allium sativum

Usturoiul a fost folosit de mult timp pentru o varietate de afecțiuni cardiovasculare având efect hipolipemiant, hipotensiv și antioxidant deci un bun efect cardioprotector.

Usturoiul crește producția de oxid nitric, rezultând relaxarea mușchilor netezi, producând vasodilatație. Alicina este componenta care conferă usturoiului mirosul său caracteristic și multe dintre beneficiile sale vindecătoare.

4. Roinița – Mellisa officinalis

De multă timp Melissa officinalis a fost folosită în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare.
Frunza de Melissa officinalis conține flavonoide (quercitrină, ramnocitrină, luteolină), compuși polifenolici (acid rosmarinic, acid cafeic și acid protocatecuic), aldehidă monoterpenoidă, glicozide monoterpenice, triterpene (acizi ursolici și oleanolici), taninuri, uleiuri esențiale și sesquiterpeni.

Cercetările au demonstrat că poate reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică la pacienții cu hipertensiune arterială esențială.

5. Talpa gâștii – Chenopodium ambrosioides

Frunzele de Chenopodium ambrosioides sunt utilizate pe scară largă în medicina tradițională marocană pentru a trata diabetul și hipertensiunea arterială.

În diverse studii s-a descoperit extractul de talpa gâștii au indus un efect vasodilatator puternic dependent de doză. Mai mult, analiza fitochimică a arătat că frunzele de Chenopodium ambrosioides sunt bogate în flavonoide și polifenoli precum kaempferol și derivați de quercetină. Acești compuși au efect antioxidant și antiinflamator.

6. Olea europaea – Maslinul

Olea europaea este folosit în mod tradițional ca diuretic și hipotensiv dar de asemenea are și acțiune  laxativă, febrifugă, emolient pentru piele, acțiune colagogă fiind utilizat în tratamentul infecțiilor urinare, a calculilor biliari, în astm bronșic și diaree.

Mai mulți fitoconstituenți au fost izolați și identificați din diferite părți ale plantei. Acești compuși aparținând categoriei glicozide, secoiridoide, flavonoide și acizi grași polinesaturați.

Au fost efectuate multe studii care au dovedit potențialul antioxidant, antiviral, antimicrobian, antidiabetic dar și rolul benefic în afecțiunile cardiovasculare.

În plus, extractele din frunze de măslin au proprietăți antispastice, vasodilatatoare și antiaritmice.

Unii componenți din Olea europaea sunt antioxidanți naturali, inclusiv oleuropeina care are rol în prevenirea bolilor cardiovasculare printr-o scădere a formării plăcilor aterosclerotice.

 

DEspre autor

Ioana Gabor este farmacist, doctor în științe medicale. După ce a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj, își practică cu pasiune profesia și oferă cele mai bune sfaturi medicale pacienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
25 iulie, 2023
Remedii naturiste în alergiile sezonului cald
21 iulie, 2023
Modalități naturale de a scăpa de constipație
9 mai, 2023
Ce înseamnă depresie?
28 decembrie, 2022
Erupția dentară: simptome și recomandări
23 decembrie, 2022
Mahmureala: Cum scapi de ea, simptome, cauze și remedii

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!