Erupția dentară este un motiv de bucurie pentru părinți dar poate fi și o adevărată corvoadă: cel mic este mai agitat, plânge mai mult, poate avea un somn neliniștit. Natura își urmează, însă, cursul, dar există și situații în care anumite simptome îndeamnă la acțiune. De exemplu, putem să apelăm la anumite produse pentru a ușura disconfortul micuțului nostru. Despre modul în care putem gestiona erupția dentară a celor mici discutăm astăzi cu asistent universitar dr. Claudia Felicia Pop, medic primar medicină de familie.
La ce vârstă apar primii dințișori?
În general, primii dințișori apar în jurul vârstei de 4 luni, ulterior până la vârsta de 7-8 luni ar trebui să apară incisivii centrali, jos sau sus, dar nu este o regulă.
Dacă pâna la vârsta de 12 luni nu apare nici un dinte, nu trebuie să ne îngrijorăm, poate să fie o componentă ereditară. Ceea ce trebuie să știe părinții este că erupția dentară are o variabilitate foarte mare.
Care sunt simptomele erupției dentare?
Cel mai frecvent se întâlnește la copii o stare de iritabilitate, indispoziție, ei plâng mai mult, au un comportament alimentar capricios, somnul poate fi mai agitat. Este prezent un disconfort local, gingia tumefiată, ușor eritematoasă, adică mai roșie.
Uneori poate să apară o ușoară sângerare.
Un alt simptom poate fi creșterea temperaturii corpului până în jurul valorii de 38,3 grade Celsius, măsurată intrarectal.
Când se depășește această valoare trebuie căutată altă cauză.
În ce ordine apar dinții la copii?
Primii dințișori care apar sunt incisivii centrali sus și incisivii centrali jos, apoi incisivii laterali sus și jos, urmați de molari, după care caninii urmați de cel de-al doilea set de molari. Dar variabilitatea este foarte mare, ne reamintește doamna doctor Felicia Pop.
Erupția dentară întârziată poate fi influențată de lipsa vitaminei D, de aceea în cazuri rare, se pot face analize de laborator.
Cum influențează tipul de lapte erupția dentară?
Studiile nu demostrează că erupția dentară ar fi influențată de tipul de lapte (lapte praf sau lapte matern) cu care este hrănit copilul, este pur și simplu o condiționare genetică.
De asemenea, sănătatea dentiției nu este influențată de tipul de lapte cu care este hrănit sugarul ci mai degrabă de modul în care se face igiena orală pe parcursul vieții de copil apoi de adult.
Recomandări în erupția dentară la sugari
Pentru a înlătura simptomele neplăcute ale erupției dentare doamna doctor Claudia Felia Pop recomandă părinților masajul local al gingiilor cu degetul.
Un produs eficient care poate fi aplicat local trebuie să conțină substanțe cu proprietăți antialgice, anestezice, analgezice, antiinflamatoare și cu proprietăți de refacere a mucoasei lezate de erupția dentară.
Un astfel de produs este Dentosept MINI spray, care oferă o îngrijire adecvată a cavității bucale în cazul erupției dentiției la copii.
Acesta conține antiseptice octenidină și citratul de zinc, un anestezic local care se numește polidokanol. Ca și antiinflamatoare sunt uleiul de mentă, mentolul, eucalyptolul. Un regenerator al mucoasei bucale este un complex de vitamine B.
De asemenea, conține un hidratant pentru mucoasa orală, glicerina și un protector împotriva cariilor dentare cu denumirea de xilitol.
Dacă doriți informații specifice, puteți căuta în emisiune:
0:47 La ce vârstă apar primii dințișori?
02:04 Simptomele erupției dentare
03:43 În ce ordine apar dinții la sugari
07:45 Recomandări pentru sănătatea dentiției la sugari
10:00 Produse recomandate în erupția dentară a sugarilor