• Acasă
  • /
  • Sport
  • /
  • STUDIU. 6.000 de pași pe zi pot menține inima sănătoasă la adulții de peste 60 de ani
Publicat: 30 decembrie, 2022 11:54
Actualizat: 30 octombrie, 2023 10:09

Menține inima sănătoasă

Deși 10.000 de pași pe zi a devenit o rutină zilnică pentru tot mai mulți oameni, un nou studiu arată că adulții în vârstă își pot menține inima sănătoasă făcând doar jumătate din efort. Cercetătorii au ajuns la concluzia că este nevoie doar de 6.000 de pași pentru a reduce la jumătate riscul de boli de inimă.

menține inima sănătoasă
Cercetătorii spun că este nevoie doar de 6.000 de pași pentru a reduce la jumătate riscul de boli de inimă. FOTO: Pixabay.com

O persoană obișnuită face aproximativ 3.000 de pași în fiecare zi. Deși 10.000 de pași pe zi este un obiectiv pe care tot mai mulți oameni și l-au însușit, un nou studiu arată că adulții mai în vârstă își pot menține inima sănătoasă cu jumătate din efort.

Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts Amherst spun că este nevoie doar de 6.000 de pași pentru a reduce la jumătate riscul de boli de inimă.

Amanda Paluch, profesor asistent de kinesiologie, și echipa sa au descoperit că adulții de peste 60 de ani care fac între 6.000 și 9.000 de pași în fiecare zi și-au redus riscul de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord cu la 50 la sută.

Asta în comparație cu adulții mai în vârstă care fac doar 2.000 de pași pe zi. Pentru exemplificare, cercetătorii de la Clinica Mayo estimează că o persoană obișnuită face aproximativ 3.000 de pași în fiecare zi.

„Am descoperit că, pentru adulții de peste 60 de ani, a existat un risc surprinzător de scăzut de apariție a unui incident sau a unei boli cardiovasculare pe o perioadă medie de urmărire de șase ani. Atunci când se acumulau mai mulți pași pe zi, a existat un risc progresiv mai mic”, spune Paluch.

În cadrul acestui proiect, cercetătorii au analizat 15 studii care au implicat aproximativ 50.000 de persoane de pe patru continente diferite.

Toți acești participanți au făcut între 6.000 și 8.000 de pași în fiecare zi, dezvăluind că 6.000 de pași reprezintă pragul pentru scăderea riscului de deces din toate cauzele.

Mai mulți pași legați de o mai bună sănătate a inimii

Într-o a doua analiză, echipa a examinat legătura dintre pași și bolile cardiovasculare. Rezultatele au fost similare cu legătura benefică dintre pași și moartea prematură.

Deși efectuarea a mai mult de 6.000 de pași a dus la o sănătate și mai bună pentru adulții mai în vârstă, Paluch spune că fixarea ștachetei la 6.000 poate încuraja seniorii mai puțin activi să facă mai mulți pași în fiecare zi.

„Persoanele care sunt cele mai puțin active au cel mai mult de câștigat”, spune cercetătorul. „Pentru cei care sunt la 2.000 sau 3.000 de pași pe zi, a face un pic mai mult poate însemna mult pentru sănătatea inimii lor. Dacă sunteți la 6.000 de pași, să ajungeți la 7.000 și apoi la 8.000 este, de asemenea, benefic, este doar o îmbunătățire mai mică, progresivă.”

Această a doua analiză a analizat opt studii la care au participat peste 20.000 de persoane din 43 de țări. Autorii studiului nu au găsit o legătură între pași și riscul de boli de inimă în rândul adulților tineri.

Faceți exerciții fizice în ritmul vostru

Important este că noul studiu nu a găsit o legătură între intensitatea mersului pe jos și o mai bună sănătate a inimii. Pur și simplu, mersul pe jos mai rapid sau mai lent nu va avea un impact asupra beneficiului de a face pur și simplu mai mulți pași în fiecare zi.

„Interpretăm aceste rezultate cu prudență, dar nu am găsit nicio asociere izbitoare cu intensitatea mersului pe jos”, conchide Paluch. „Nu a existat niciun beneficiu suplimentar cu cât de repede mergeți, dincolo de numărul total de pași pe care i-ați acumulat.”
Studiul este publicat în revista Circulation.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
27 ianuarie, 2023
Recomandări în gestionarea simptomelor entorsei
13 ianuarie, 2023
Angajații vor primi de la locul de muncă abonamente la săli de sport
6 ianuarie, 2023
Studiu. Activitatea fizică poate încetini evoluția cancerului și prelungește viața bolnavilor
28 decembrie, 2022
Cum ne pregătim corect pentru sezonul de ski?
12 decembrie, 2022
STUDIU: Chiar și două minute de exerciții fizice intense în rutina zilnică prelungesc viața

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale ...

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere creșterea îngrijorătoare ...

Epidemie de rujeolă în România

Consiliul Județean Cluj a anunțat că au fost semnate contractele de finanțare prin PNRR destinate ...

Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
Success message!
Warning message!
Error message!