Institutul Oncologic „Prof.dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca este prioritar în lista apelanților din toată țara pentru tratarea afecțiunilor care ţin de patologia tiroidei, sânului, uterului, ovarelor, patologie digestivă, chirurgia rectului, colonului, stomacului, sarcoamele, tumori ale pielii, dar și specialităţile ORL şi Urologia. Iată patru motive pentru care Institutul este preferat de români.
- Secţiile de Chirurgie Oncologică 1 şi 2 ale Institutului Oncologic „Prof.dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca au atât echipe excelent calificate profesional, cât şi aparatura modernă necesară.
- De la diagnostic până la tratament, pacientul are toate serviciile în Institut, lucru extrem de important, fiindcă accelerează procedurile. Mai mult, orice decizie terapeutică se ia în comisii multidisciplinare, ceea ce limitează la maximum riscul de eroare şi asigură tratamentul optim.
- Condiţiile hoteliere sunt foarte bune: saloane cu 2 sau 3 paturi, cu baie proprie şi TV Cablu, iar o parte dintre ele au şi aer condiţionat.
- Personalul celor două secţii chirurgicale este tânăr, dar atent selectat şi pregătit. Ca atare, rata de succes atinge cote impresionante, graţie unei munci de echipă bine sudată.
Cum te programezi?
Programarea se face telefonic sau online. Pacienţii trebuie să specifice din start ce problemă au, pentru a fi îndrumați către medicul potrivit afecțiunii lor.
Programarea trebuie respectată pentru a menține o colaborare eficientă între medic și pacient, astfel ca tratamentul să îsi facă efectul.
O nemulţumire exprimată de şefii celor două Secţii, dr. Ioan Cosmin Lisencu, de la Chirurgie 1 şi dr. Emil Marius Puşcaş, de la Chirurgie 2, se referă la atitudinea unora dintre pacienţi, care nu ţin seama de încărcarea enormă a listelor de aşteptare şi ajung până la a insinua acte de corupţie dacă nu sunt programaţi mai repede decât ar fi posibil: „Când lista de aşteptare trece de o lună, a pretinde că ai fost amânat fiindcă n-ai dat şpagă e dureros şi necinstit.”
Cei doi şefi de secţii chirurgicale asigură că „şpaga nu este doar interzisă, ci şi inexistentă”. Pacienţii au la dispoziţie „formularul de satisfacţie”, în care pot sesiza, anonim, orice încălcare a eticii profesionale de către personalul medical. Astfel, se minimizează probabilitatea corupției.
Testarea cât mai frecventă reduce dramatic riscurile.
Cei doi mai menționează că soluţia optimă este să nu ajungi prea târziu. Când cancerul se depistează în stadiile 0 şi 1, şansele de vindecare sunt mari, comparativ cu stadiile 2, 3 sau 4, a căror vindecare este un joc de noroc și de înzestrare genetică.