Puțină lume a auzit de scumpie, un arbust care ne poate ajuta să tratăm stomatitele şi gingivitele. Preparatele pe bază de scumpie sunt indicate în tratarea stomatitelor, gingivitelor, inconsistenţei urinare, afecţiuni digestive, hemoroizilor şi a varicelor.
Scumpia (Cotinus coggygria) este întâlnită în regiunile de deal şi munte, formând adevărate tufişuri. Are înălţimea cuprinsă între 1-3 m, scoarţa este măruntă de culoare cenuşie – negricioasă.
Lugerii sunt roşcaţi, în tăietură proaspătă secretă un suc lăptos, iar scoarţa zdrelită prezintă un miros caracteristic de morcov. Mugurii sunt foarte apropiaţi între ei, frunzele au lungimea de 3-8 cm lungime, florile mici de culoare gălbuie, fructele, negricioase lungi de 3-4 mm, cu desene reticulate. Înfloreşte în luna mai.
De la scumpie se recoltează frunzele, coaja şi ramurile subţiri.
Compoziţia chimică a scumpiei: ulei volatil, flavonozide, taninuri elagice, gumirezine, glicozid- fustinozid, mircetină.
Acţiune farmaceutică: scumpia este un bun antiinflamator, cicatrizant, febrifug, hemostatic, stimulează pofta de mâncare.
Pentru tratarea afecţiunilo gastrice şi hepatice se recomandă ceaiul de frunze de scumpie. Acesta se prepară în felul următor: se pun două linguriţe de frunze de scumpie în 250 ml de apă la fiert timp de 10 minute.
Se bea câte o cană din acest ceai dimineaţa şi seara pe stomacul gol, timp de două săptămâni. Pentru poftă de mâncare este indicat decoctul din coajă măcinată, care se fierbe timp de 15 minute.
Se beau trei căni pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara pe stomacul gol, timp de 28 de zile. În tratamentul gingivitei, a stomatitelor, urticariei, candidozei, eczemelor şi a hemoroizilor se prepară un decoct din 5 linguriţe de frunze, peste care se toarnă o cană de apă şi se aplică local prin comprese.
Scumpia este şi o excelentă plantă ornamentală, se poate cultiva în parcuri şi grădini. Este un arbust care se acomodează bine chiar şi pe soluri mai sărace, este rezistentă la secetă şi îngheţ, rezistentă la poluare.
Frunzele îşi schimbă culoarea toamna din verde-gălbui în roşiatică. Se poate cultiva şi în ghiveci.Scumpia este şi o importantă plantă meliferă fiind foarte frecventată de către familiile de albine. Mierea de scumpie este de culoare galbenă, cu o aromă şi un gust deosebit.
AUTOR: Nicolae Racolța
I may need your help. I’ve been doing research on gate io recently, and I’ve tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.