19 aprilie, 2022 12:43

Puțină lume a auzit de scumpie, un arbust care ne poate ajuta să tratăm stomatitele şi gingivitele. Preparatele pe bază de scumpie sunt indicate în tratarea stomatitelor, gingivitelor, inconsistenţei urinare, afecţiuni digestive, hemoroizilor şi a varicelor.

Tratarea stomatitelor și a gingivitelor
Scumpia FOTO royalplant

Scumpia (Cotinus coggygria) este întâlnită în regiunile de deal şi munte, formând adevărate tufişuri. Are înălţimea cuprinsă între 1-3 m, scoarţa este măruntă de culoare cenuşie – negricioasă.

Lugerii sunt roşcaţi, în tăietură proaspătă secretă un suc lăptos, iar scoarţa zdrelită prezintă un miros caracteristic de morcov. Mugurii sunt foarte apropiaţi între ei, frunzele au lungimea de 3-8 cm lungime, florile mici de culoare gălbuie, fructele, negricioase lungi de 3-4 mm, cu desene reticulate. Înfloreşte în luna mai.

De la scumpie se recoltează frunzele, coaja şi ramurile subţiri.

Compoziţia chimică a scumpiei: ulei volatil, flavonozide, taninuri elagice, gumirezine, glicozid- fustinozid, mircetină.

Acţiune farmaceutică: scumpia este un bun antiinflamator, cicatrizant, febrifug, hemostatic, stimulează pofta de mâncare.

Pentru tratarea afecţiunilo gastrice şi hepatice se recomandă ceaiul de frunze de scumpie. Acesta se prepară în felul următor: se pun două linguriţe de frunze de scumpie în 250 ml de apă la fiert timp de 10 minute.

Se bea câte o cană din acest ceai dimineaţa şi seara pe stomacul gol, timp de două săptămâni. Pentru poftă de mâncare este indicat decoctul din coajă măcinată, care se fierbe timp de 15 minute.

Se beau trei căni pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara pe stomacul gol, timp de 28 de zile. În tratamentul gingivitei, a stomatitelor, urticariei, candidozei, eczemelor şi a hemoroizilor se prepară un decoct din 5 linguriţe de frunze, peste care se toarnă o cană de apă şi se aplică local prin comprese.

Scumpia este şi o excelentă plantă ornamentală, se poate cultiva în parcuri şi grădini. Este un arbust care se acomodează bine chiar şi pe soluri mai sărace, este rezistentă la secetă şi îngheţ, rezistentă la poluare.

Frunzele îşi schimbă culoarea toamna din verde-gălbui în roşiatică. Se poate cultiva şi în ghiveci.Scumpia este şi o importantă plantă meliferă fiind foarte frecventată de către familiile de albine. Mierea de scumpie este de culoare galbenă, cu o aromă şi un gust deosebit.

AUTOR: Nicolae Racolța

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. I may need your help. I’ve been doing research on gate io recently, and I’ve tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
25 iulie, 2023
Remedii naturiste în alergiile sezonului cald
21 iulie, 2023
Modalități naturale de a scăpa de constipație
29 mai, 2023
Hipertensiune: remedii naturiste
9 mai, 2023
Ce înseamnă depresie?
28 decembrie, 2022
Erupția dentară: simptome și recomandări

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea dezbatere pe tema asigurărilor private de sănătate

UBB va pregăti manageri de spital „ca afară”. UBB-FSEGA lansează începând cu anul universitar 2024-2025 ...

Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU, este, conform vicepreședintelui ...

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU

Ajutor pentru copiii bolnavi de cancer: 21 de mici pacienți care au învins cancerul au ...

Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a obținut ...

Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase

Fibromul uterin este cea mai frecventă patologie tumorală benignă ginecologică (necanceroasă) și afectează în general ...

Fibromul uterin: ce simptome îl anunță și ce metode de tratament există? Interviu cu dr. Sebastian Cosmin Surugiu, medic primar ginecolog

Psihologul Daniel David și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu își extind colaborarea în cadrul unui proiect ...

Daniel David și Patriciu Achimaș Cadariu, colaboratori în Centrul de Cercetare Multidisciplinară a Cancerului
Success message!
Warning message!
Error message!