Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului și afectează în timp funcționarea mecanică a articulației. Este o problemă de sănătate care poate afecta mult calitatea vieții pacientului din cauza durerilor care pot surveni în timpul mișcării sau chiar în repaus. În emisiunea de astăzi veți afla de la dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie, ce presupune tratamentul conservativ, când e recomandată intervenția chirurgicală și ce rezultate se pot obține.
Artroplastia sau protezarea Șoldului este intervenția chirurgicală prin care se înlocuiește articulația coxofemurală deteriorată cu un implant artificial numit proteză de șold.
Abordul anterior minim invaziv
„Înlocuim articulația care este uzată, suprafețele articulare care sunt uzate, capul femural și acetabul, cu implanturi artificiale, biocompatibile, care vor juca rolul articulației noi. Aceasta va permite o mișcare lină, amplă și fără durere.
În prezent, această intervenție chirurgicală este una comună. Tehnologia ne-a oferit materiale noi, rezistente în timp, tehnicile chirurgicale au avansat mult. Există aborduri minim invazive, care nu implică tăierea mușchiului pentru a ajunge la articulație. Se trece printre mușchi, este o tehnică chirurgicală pe care noi o numim abordul anterior minim invaziv. Este abordarea șoldului din față, spre deosebire de abordurile clasice, care se foloseau în trecut și care mai există și în momentul de față – abordul lateral sau abordul posterior.

Abordul anterior minim invaziv este cel mai puțin invaziv – chiar nu se taie niciun mușchi, se ajunge la articulație printre mușchi și așa reușim să înlocuim articulația și să închidem părțile moi. Recuperarea poate începe imediat după operație”, a afirmat la Reporter Medical dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie.
Recuperare rapidă
Dr. Mohammed Zejly a explicat că, netăind mușchii, postoperator durerile sunt mult mai mici. „Forța musculară este recuperată foarte repede și, efectuând acest abord, pacienții, în general, se mobilizează undeva la trei-patru ore după operație. Majoritatea care nu au vârsta avansată și au un tonus muscular relativ bun se pot mobiliza din prima zi cu o cârjă, am avut pacienți care s-au mobilizat fără niciun fel de ajutor.
În cazul pacienților puțin mai în vârstă, cu un tonus muscular mai scăzut, uneori e nevoie de un cadru de mers sau de două cârje dar lucrurile se ameliorează în timp și în decurs de două-trei săptămâni ajung la același nivel ca și pacienții tineri”, a subliniat dr. Mohammed Zejly. Aflați mai multe de la invitatul nostru urmărind emisiunea.