Publicat: 13 iunie, 2023 15:57
Actualizat: 27 noiembrie, 2023 16:12

Ești, în general, o femeie echilibrată, iar rutina ta zilnică se desfășoară ritmic și relativ satisfăcător. Adică ești atentă la ce mănânci, îți iei porția de fibre, faci un pic de gimnastică zilnic, ții stresul relativ sub control și lucrurile merg de obicei binișor… inclusiv la toaletă. Intestinele tale sunt fericite și își fac „datoria” fără mari sincope. Puține lucruri te pot da peste cap în privința asta: când ratezi cafeluța de dimineață, când iei unele medicamente, călătoriile… și, aparent, bărbații!

Constipatia - la pachet cu dragostea
Constipația vine deseori la pachet cu o nouă relație. Sursa: Pixabay

 

Relațiile… constipă!

E un sentiment minunat când se înfiripă o nouă relație intimă… Întâlniri romantice, mesaje fierbinți, fluturași în stomac și… CONSTIPAȚIE?!?

Nu bine a apărut „el” în viața ta, că s-a ales praful de tranzitul tău intestinal. Poți să bei trei cafele dimineața, să faci yoga cu orele, să mănânci doar fructe cu iaurt și ovăz… și nimic! Ce să mai vorbim de zilele în care stați împreună… Ești blocată, te simți gravidă în luna a treia, el are chef de tine și ai avea și tu chef de el dacă n-ai avea o (tot mai) presantă problemă…

În mod ironic, simți că poți povesti orice cu el, și chiar o faci. Vorbiți deschis, inclusiv despre obiceiurile voastre din intimitatea toaletei, el se arată complet nestresat și îți dă probabil chiar mai multe detalii decât ești dornică să afli, iar asta ar trebui să te destindă și să te ajute să te eliberezi… nu?

Oricât îți repeți că astea sunt lucruri normale și că n-ar trebui să ai stresuri că e și el în apartament, corpul tău e de altă părere. Stai minute în șir pe toaletă, pornești apa la duș pentru acoperire fonică, încerci să-ți imaginezi lucruri plăcute, depui eforturi majore, fără niciun rezultat. Mda, nu e chiar atât de simplu… și, se pare, e normal să fie așa.

Mișcările intestinale sănătoase și regulate depind destul de mult de emoții, de ceea ce mănânci și de rutina ta zilnică. Relațiile romantice, din experiența mea, le dau peste cap pe toate trei.

Stresul și tranzitul intestinal

Potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive ale Rinichilor din SUA (NIDDK), sistemul tău digestiv ar trebui să funcționeze astfel: mestecăm și înghițim alimente și lichide. Acestea trec prin esofag și ajung în stomac, unde se combină cu sucuri digestive. Conținutul stomacului se golește apoi în intestinul subțire. Pe măsură ce alimentele se deplasează prin intestinul subțire, substanțele nutritive și apa sunt absorbite în fluxul sanguin, iar deșeurile trec în intestinul gros, unde se transformă în scaun, se deplasează în rect și rămân acolo până când sunt împinse afară în timpul unei mișcări intestinale. Iar tu tocmai ai descoperit, într-un mod nu tocmai plăcut, că o nouă relație este rețeta perfectă pentru a deranja întregul proces.

În primul rând, trebuie să vorbim despre stres. Corpul tău interpretează fluturașii nervoși din stomac, emoția și incertitudinea în același mod în care interpretează orice alt tip de stres. Stresul, se știe, provoacă adesea spasme intestinale. Locul în care se produc aceste spasme determină dacă te alegi cu constipație sau diaree. Dacă spasmele fac ca întregul colon să se contracte, totul va fi împins rapid afară – diaree. Dacă spasmele au loc doar într-o singură zonă a colonului, aceasta poate reține totul – de aici constipația.

„Oamenii se gândesc întotdeauna la stresul acut ca declanșator gastrointestinal, dar și factorii de stres cronici joacă un rol important”, spune Kyle Staller, membru al Centrului pentru Sănătate Neurointestinală de la Massachusetts General Hospital. Când vine vorba de stres, o nouă relație seamănă mai mult cu un maraton decât cu un sprint. Nu există un punct de vârf după care anxietatea acesteia să dispară și, sincer, nici un moment de ușurare. Practic, trebuie să te împaci cu faptul că vei fi, luni de zile, un pic „emoționată”, ca să nu zic stresată, tot timpul.

Stânjeneala, un alt factor important

Trebuie aici amintită și stânjeneala evidentă de „a-ți face nevoile” aproape de o persoană nouă, iar această stânjeneală se prezintă des sub forma constipației. „În mod normal, primești un semnal care să îți spună hei, este timpul să te gândești să găsești o baie pentru o mișcare intestinală, iar tu, în mod inconștient, decizi că nu, și reprimi acest lucru”, spune Dr. Staller.

Oricât de încrezătoare și de confortabilă crezi că te simți, conexiunea minte-corp este mai puternică. Poți să vorbești oricât cu noul tău iubit despre lucrurile astea – poți să-i arăți stomacul tău umflat și să te plângi de constipație – dar adevărul este că nu vrei să audă, să vadă sau să simtă nimic din ce faci tu la toaletă, iar asta e suficient pentru a împiedica lucrurile să se întâmple. Îl vezi deocamdată ca pe un străin, un personaj nou în povestea ta, și e dificil să-ți convingi creierul că nu e așa.

Relația vine cu schimbări

Sunt mulți factori prin care noua relație te afectează: el stă treaz până târziu, așa că o faci și tu. Îți ia luni de zile să dormi bine în pat cu el. Rutina ta de dimineață, cândva atât de prețuită, este acum inexistentă. Activitatea fizică ajută la menținerea lucrurilor în mișcare, dar tu abia dacă mai ajungi să faci un pic de gimnastică. Nici măcar aportul de fibre nu poate fi suficient, deoarece fibrele funcționează cel mai bine cu apă, iar tu ești în mod constant deshidratată din cauza cantității de alcool pe care poate o bei.

Cum rezolvi problema?

Și totuși ce se poate face, practic, pentru a ameliora situația? Petrece mai mult timp încercând să fii în ton cu intestinele tale. Dormi bine, bea cafeaua de dimineață, nu sări peste micul dejun. Când simți că vine un impuls, oricât de mic, dă o fugă până la toaletă. „Dacă ești o persoană care are tendința de a fi constipată”, spune doctorul Staller, „ar trebui să îți imaginezi că fereastra ta pentru a face o mișcare intestinală este relativ mică. Adică dacă nu acorzi atenție impulsului, s-ar putea să nu se mai întâmple decât peste o zi”. Bea ceaiuri relaxante, iar la nevoie folosește un supliment natural cu efect laxativ. Mănâncă mai multe legume crude și fructe. Fă mișcare: aleargă, mergi la sală, înscrie-te la un curs de dans. Relaxează-te în compania noului tău iubit, iar asta îți va detensiona mintea și corpul și va duce treptat la reluarea tranzitului intestinal regulat. În timp, odată cu instalarea obișnuinței, „nevoile” tale vor înceta să mai fie influențate de prezența partenerului tău.

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 noiembrie, 2024
Daniel David despre terapia validată științific și Gabor Mate: „Psihologia nu e o poveste”
8 august, 2024
Cum te simți, UNTOLD? Regina Maria te invită să te reconectezi cu emoțiile tale
5 iunie, 2024
Ce este psihoterapia de grup și când este recomandată – INTERVIU cu psihologul Mădălina Ciupitu
11 decembrie, 2023
Concert la UBB: Psihologia și cultura românească în colindele din „țările” etnografice ale României
12 noiembrie, 2023
Proiect inovativ la UBB în beneficiul adolescenților cu depresie și anxietate

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimas Cadariu a vorbit la final de mandat la Reporter Medical ...

Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului

Dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie ne-a vorbit la Reporter Medical despre ...

Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie

Medicul primar pneumolog Bogdan Mincu, cercetător colaborator în cadrul UBBMed, vorbește la Reporter Medical despre ...

Cercetător UBBMed: „Omul modern crede că are 100 de motive să fie somnolent ziua și ignoră somnul”

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale ajunge să facă terapie. UBB a realizat ...

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale face terapie. Un joc video poate schimba modul în care privim psihoterapia

Invitatul nostru la Podcastul Reporter Medical, avocatul Cristian SĂVUȘ, este speranța medicilor acuzați de malpraxis. ...

Podcast cu Cristian Săvuș: de la medic legist la avocat specializat în malpraxis

Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani pot beneficia gratuit începând cu ...

Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin

Calin Baciu, profesor al Facultății de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a ...

Profesor de la Știința Mediului: „nu avem o hartă detaliată a gazelor care pot afecta sănătatea”
Success message!
Warning message!
Error message!