3 martie, 2023 14:37

Când vine vorba de părinţii care obişnuiesc să doarmă împreună cu copilul lor, există păreri pro şi contra foarte puternice de ambele părţi. Argumentele contradictorii iau în considerare mai ales sindromul morţii subite a sugarului, un risc foarte mare care însoţeşte dormitul în comun. Pe lângă acest risc, scrie News.ro, mulţi părinţi sunt îngrijoraţi că micuţul lor nu va învăţa niciodată să doarmă într-un pat separat.

Obiceiurile regulate în privința somnului îi ajută pe copii să-și consolideze memoria și să învețe mai bine
FOTO: Pixabay.com

De ce este recomandat ca cel mic să doarmă separat?

Departamentul de Sănătate sfătuieşte părinţii să nu doarmă în pat cu copilul lor până când acesta nu împlineşte vârsta de cel puţin 6 luni. Până la această vârstă, cel mai sigur şi recomandat mod de a dormi este alături de copil, dar nu în pat cu el.

Puteţi opta pentru un pătuţ de copil ataşat la cadrul patului în care dormiţi, pentru un coş sau pentru alte opţiuni de dormit. Chiar şi după ce copilul împlineşte vârsta de 6 luni, există situaţii în care în continuare se recomandă dormitul separat.

De exemplu, dacă unul dintre părinţi fumează, dacă aţi consumat alcool, dacă vă administraţi tratamente medicamentoase care cauzează somnolenţă sau dacă unul dintre părinţi este atât de epuizat încât vigilenţa sa este afectată, atunci dormitul separat este întotdeauna opţiunea cea mai recomandată.

În funcţie de stilul de viaţă sau de modificările care apar în perioada maternităţii, puteţi amenaja camera copilului. Încă de la naşterea sa, puteţi opta pentru pătuţuri de lemn care contribuie la un somn sănătos şi odihnitor, la o creştere şi dezvoltare sănătoasă şi la un mediu calm şi liniştitor. Nu este deloc recomandat să dormiţi în pat cu bebeluşul dacă a fost născut prematur, dacă a avut o greutate mică la naştere sau dacă are febră. Nu dormiţi niciodată împreună cu copilul pe o canapea, pe o saltea cu apă sau pe un fotoliu.

De asemenea, copilul nu se va înveli niciodată cu plapumă. În mod ideal, micuţul ar trebui să deţină propria sa lenjerie de pat, pleduri uşoare sau, cel mai bine, un sac de dormit. Patul trebuie aranjat astfel încât să nu existe riscul ca bebeluşul să cadă. În cele din urmă, asiguraţi-vă că salteaua este fermă, în stare bună şi nu se lasă la mijloc.

Care sunt avantajele dormitului în comun?

Dacă în rândurile anterioare au fost prezentate avantajele somnului solitar şi situaţiile în care dormitul la comun nu este indicat, iată că există şi avantaje ale dormitului în comun.

Somnul solitar la bebeluşi este un comportament relativ nou în istoria evoluţiei umane şi, în multe părţi ale lumii, dormitul în comun este ceva obişnuit, asta însemnând că peste 90% dintre părinţi dorm în acelaşi pat cu bebeluşul lor. Înainte de sfârşitul anilor 1700, somnul solitar al bebeluşului era extrem de rar în toate societăţile.

Toate primatele, cu excepţia oamenilor, dorm împreună cu puii lor, deoarece lăsându-i să doarmă singuri, îi pun într-o poziţie foarte vulnerabilă în faţa prădătorilor. Dacă nu vă regăsiţi în categoriile de persoane care nu sunt încurajate să doarmă împreună cu copiii lor, atunci dormitul în comun poate fi o opţiune. Cea mai obişnuită poziţie de dormit pentru părinţii şi copiii care dorm împreună este pe o parte sau faţă în faţă, această poziţie facilitând alăptarea. Alte beneficii ale somnului în comun includ contactul piele-pe-piele, ceea ce ajută la reglarea temperaturii corpului bebeluşului şi a alor procese ale corpului.

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 noiembrie, 2023
Proiect inovativ la UBB în beneficiul adolescenților cu depresie și anxietate
23 octombrie, 2023
Cum poți avea o relație sănătoasă cu mâncarea? Sfaturi de la autoarea cărții EMOȚII ÎN FARFURIE
13 iulie, 2023
6 din 10 bărbați și femei nu sunt foarte satisfacuti de viata lor sexuala
4 iulie, 2023
Bullying-ul în școlile din Cluj: Cine sunt agresorii și cine victimele? INVITATĂ, psiholog Lenke Iuhos
13 iunie, 2023
Dragostea și constipația: de ce vin deseori la pachet?

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!