Te simți vinovat? Acesta este un răspuns emoțional care apare atunci când o persoană percepe că a încălcat un standard moral sau etic. Ea este adesea însoțită de sentimente de remușcare, rușine și regret. În timp ce sentimentul de vinovăție poate fi un motivator puternic pentru a remedia și a schimba comportamentul, sentimentul de vinovăție excesiv sau prelungit poate duce la rezultate negative, cum ar fi anxietatea, depresia și reducerea stimei de sine.
Vinovăția este o emoție neplăcută și copleșitoare, dar cercetătorii de la Universitatea din Basel au demonstrat că placebo-urile pot reduce în mod eficient sentimentele de vinovăție, chiar și atunci când placebo-ul este administrat în mod deschis, adică subiectul știe ce i se administrează, conform Scitechdaily.
Te simți vinovat?
În interacțiunile noastre cu ceilalți, este posibil să nu ne comportăm întotdeauna într-un mod ideal. Atunci când ne dăm seama că acțiunile noastre au cauzat prejudicii, experimentăm adesea sentimente de vinovăție. Acest sentiment neplăcut ne determină să luăm măsuri corective, cum ar fi oferirea de scuze sau acceptarea responsabilității.
De aceea vinovăția este privită ca un sentiment important, atât timp cât este adecvată și proporțională cu situația. „Ea poate îmbunătăți relațiile interpersonale și, prin urmare, este valoroasă pentru coeziunea socială”, spune Dilan Sezer, cercetător la Divizia de psihologie clinică și psihoterapie de la Universitatea din Basel.
Efect surprinzător
Cercetătorii de la Facultatea de Psihologie a Universității din Basel au vrut să afle dacă sentimentele de vinovăție pot fi reduse prin administrarea de placebo. Descoperirile lor au fost publicate în revista Scientific Reports.
Pentru a trezi sentimente de vinovăție, subiecții din studiu au fost rugați să scrie despre un moment în care nu au respectat reguli importante de conduită sau au tratat pe cineva apropiat în mod nedrept sau chiar i-au făcut rău. Scopul era ca participanții la studiu să se simtă vinovați în legătură cu situația aleasă.
Participanții au fost apoi repartizați aleatoriu în trei grupuri: Participanților dintr-un grup li s-au administrat pastile placebo, spunându-li-se în mod înșelător că este vorba de un medicament real, în timp ce participanților din alt grup li s-a spus că vor primi un placebo. Amândouă grupurile au fost informate că ce au primit va fi eficient împotriva sentimentelor de vinovăție. Grupului de control nu i s-a administrat niciun tratament.
Placebo… eficient!
Rezultatele au arătat că sentimentele de vinovăție au fost reduse semnificativ în ambele grupuri care au primit placebo în comparație cu cel de control, care nu a primit nimic.
Acest lucru s-a întâmplat și atunci când subiecții știau că li s-a administrat un placebo. „Prin urmare, studiul nostru susține descoperirea intrigantă că placebo funcționează chiar și atunci când este administrat în mod deschis, și că însăși explicarea tratamentului este esențială pentru eficacitatea acestuia”, afirmă autorul principal al studiului, Dilan Sezer. Participanții la acest studiu erau sănătoși, nu aveau tulburări psihiatrice și nu erau tratați cu psihotrope.
Aplicabilitate clinică ?
În cazul în care sentimentele de vinovăție sunt iraționale și continuă pentru perioade mai lungi de timp, acestea sunt considerate disproporționate și pot afecta sănătatea oamenilor fiind, printre altele, un simptom comun al depresiei.
Studiile științifice au arătat că efectele placebo pot fi puternice în tratarea depresiei, dar constatarea că administrarea de placebo în mod deschis poate fi utilă și în cazul unor emoții atât de puternice precum vinovăția este nouă. Este de la sine înțeles, spune Dilan Sezer, că ar trebui să încercăm să valorificăm aceste efecte pentru a-i ajuta pe cei afectați.
„Administrarea de placebo deschis, în special, este o abordare promițătoare, deoarece păstrează autonomia pacienților, permițându-le acestora să fie pe deplin conștienți de modul în care funcționează intervenția.” Rezultatele studiului reprezintă un prim pas promițător în direcția tratamentelor specifice simptomelor și mai etice pentru afecțiunile psihologice, folosind placebo în mod deschis, continuă Sezer.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a se stabili dacă este posibil să se trateze vinovăția cronică cu placebo. Și încă nu se știe dacă efecte similare sunt posibile și în cazul altor sentimente. Pentru Dilan Sezer, un lucru este cert: „Utilizarea placebo în regim deschis ar fi o opțiune de tratament ieftin și simplu pentru multe afecțiuni psihologice și fizice”.