• Acasă
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Prevenirea demenței și a tulburărilor cognitive: beneficiile mersului pe jos și ale exercițiilor fizice
Publicat: 17 februarie, 2023 14:00
Actualizat: 18 februarie, 2023 17:07

Potrivit unui nou studiu condus de Școala Herbert Wertheim de Sănătate Publică și Știință a Longevității Umane de la Universitatea California San Diego, femeile în vârstă care se implică mai mult în activități fizice moderate spre viguroase și fac mai multe plimbări zilnice au o probabilitate mai mică de a dezvolta o deficiență cognitivă ușoară sau demență.

Prevenirea demenței prin mișcare
Prevenirea demenței prin mișcare. Photo: Storyblocks.com

Demența este o tulburare progresivă a creierului care afectează memoria, gândirea, comportamentul și capacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice. Este un grup de simptome care pot fi cauzate de diverse afecțiuni de bază, inclusiv boala Alzheimer, boala Parkinson și boala Huntington. Demența debutează adesea cu o ușoară pierdere de memorie și se agravează treptat în timp, afectând calitatea vieții unei persoane și capacitatea acesteia de a trăi independent.

Prevenirea demenței

Echipa, care și-a publicat recent concluziile în Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, a raportat că, în rândul femeilor de 65 de ani sau mai în vârstă, fiecare repriză de 31 de minute suplimentare de activitate fizică moderată spre viguroasă pe zi a fost asociată cu un risc cu 21% mai mic de a dezvolta o deficiență cognitivă ușoară sau demență. În plus, fiecare 1.865 de pași zilnici suplimentari au fost asociați cu un risc cu 33% mai mic.

„Având în vedere că debutul demenței începe cu 20 de ani sau mai mult înainte de apariția simptomelor, intervenția timpurie pentru întârzierea sau prevenirea declinului cognitiv și a demenței în rândul adulților în vârstă este esențială”, a declarat autorul principal Andrea LaCroix, profesor la Școala de Sănătate Publică și Știința Longevității Umane de la UC San Diego.

O afecțiune debilitantă

Demențele sunt afecțiuni neurologice debilitante care pot cauza pierderea memoriei, a capacității de a gândi, de a rezolva probleme sau de a raționa. Deficiența cognitivă ușoară este un stadiu incipient al pierderii memoriei sau al problemelor de gândire, care nu este la fel de grav ca și demența.

Potrivit Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al Statelor Unite, demența afectează peste 5 milioane de persoane din această țară. Se așteaptă ca acest număr să se dubleze până în 2050.

Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta demență decât bărbații.

„Activitatea fizică a fost identificată ca fiind una dintre cele mai promițătoare trei modalități de reducere a riscului de demență și de boală Alzheimer. Prevenirea demenței este importantă, deoarece, odată ce demența este diagnosticată, este foarte dificil de încetinit sau de inversat. Nu există o cură”, a declarat LaCroix.

Pentru acest studiu, cercetătorii au prelevat date de la 1.277 de femei în cadrul a două studii. Femeile au purtat accelerometre speciale și și-au desfășurat activitățile zilnice timp de până la șapte zile pentru a obține măsurători precise ale activității fizice.

Activitatea fizică – benefică

Aparatele de urmărire a activității au arătat că femeile au făcut în medie 3.216 pași, 276 de minute în activități fizice ușoare, 45.5 minute de activitate fizică moderată spre viguroasă și 10.5 ore de ședere pe zi. Exemple de activități fizice ușoare includ treburile casnice, grădinăritul sau mersul pe jos. Activitatea fizică moderată spre viguroasă include mersul pe jos în pas vioi.

Constatările studiului au arătat, de asemenea, că o cantitate mai mare de efort sau efortul prelungit nu au fost asociate cu un risc mai mare de afectare cognitivă ușoară sau de demență.

„Împreună, aceste informații au o importanță clinică și de sănătate publică, deoarece există puține informații publicate cu privire la cantitatea și intensitatea activității fizice necesare pentru un risc mai mic de demență.

Adulții în vârstă pot fi încurajați să crească cantitatea de mișcare de intensitate cel puțin moderată și să facă mai mulți pași în fiecare zi pentru un risc mai mic de afectare cognitivă ușoară și demență”, a spus Nguyen.

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
12 noiembrie, 2024
Daniel David despre terapia validată științific și Gabor Mate: „Psihologia nu e o poveste”
14 octombrie, 2024
Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România
11 octombrie, 2024
Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream

Dr. Călin Popa, medic primar Chirurgie Cardiovasculară la MONZA ARES București a vorbit la Reporter ...

Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”

Profesorul Dan Dumitrașcu a vorbit într-un podcast la Reporter Medical despre transumanism – simbioza om-tehnologie. ...

PODCAST Profesorul Dan Dumitrașcu, despre transumanism – simbioza om-tehnologie

România are cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital. Chirurgul și ...

România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimas Cadariu a vorbit la final de mandat la Reporter Medical ...

Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului

Dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie ne-a vorbit la Reporter Medical despre ...

Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie

Medicul primar pneumolog Bogdan Mincu, cercetător colaborator în cadrul UBBMed, vorbește la Reporter Medical despre ...

Cercetător UBBMed: „Omul modern crede că are 100 de motive să fie somnolent ziua și ignoră somnul”

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale ajunge să facă terapie. UBB a realizat ...

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale face terapie. Un joc video poate schimba modul în care privim psihoterapia
Success message!
Warning message!
Error message!