• Acasă
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Prevenirea demenței și a tulburărilor cognitive: beneficiile mersului pe jos și ale exercițiilor fizice
Publicat: 17 februarie, 2023 14:00
Actualizat: 18 februarie, 2023 17:07

Potrivit unui nou studiu condus de Școala Herbert Wertheim de Sănătate Publică și Știință a Longevității Umane de la Universitatea California San Diego, femeile în vârstă care se implică mai mult în activități fizice moderate spre viguroase și fac mai multe plimbări zilnice au o probabilitate mai mică de a dezvolta o deficiență cognitivă ușoară sau demență.

Prevenirea demenței prin mișcare
Prevenirea demenței prin mișcare. Photo: Storyblocks.com

Demența este o tulburare progresivă a creierului care afectează memoria, gândirea, comportamentul și capacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice. Este un grup de simptome care pot fi cauzate de diverse afecțiuni de bază, inclusiv boala Alzheimer, boala Parkinson și boala Huntington. Demența debutează adesea cu o ușoară pierdere de memorie și se agravează treptat în timp, afectând calitatea vieții unei persoane și capacitatea acesteia de a trăi independent.

Prevenirea demenței

Echipa, care și-a publicat recent concluziile în Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, a raportat că, în rândul femeilor de 65 de ani sau mai în vârstă, fiecare repriză de 31 de minute suplimentare de activitate fizică moderată spre viguroasă pe zi a fost asociată cu un risc cu 21% mai mic de a dezvolta o deficiență cognitivă ușoară sau demență. În plus, fiecare 1.865 de pași zilnici suplimentari au fost asociați cu un risc cu 33% mai mic.

„Având în vedere că debutul demenței începe cu 20 de ani sau mai mult înainte de apariția simptomelor, intervenția timpurie pentru întârzierea sau prevenirea declinului cognitiv și a demenței în rândul adulților în vârstă este esențială”, a declarat autorul principal Andrea LaCroix, profesor la Școala de Sănătate Publică și Știința Longevității Umane de la UC San Diego.

O afecțiune debilitantă

Demențele sunt afecțiuni neurologice debilitante care pot cauza pierderea memoriei, a capacității de a gândi, de a rezolva probleme sau de a raționa. Deficiența cognitivă ușoară este un stadiu incipient al pierderii memoriei sau al problemelor de gândire, care nu este la fel de grav ca și demența.

Potrivit Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al Statelor Unite, demența afectează peste 5 milioane de persoane din această țară. Se așteaptă ca acest număr să se dubleze până în 2050.

Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta demență decât bărbații.

„Activitatea fizică a fost identificată ca fiind una dintre cele mai promițătoare trei modalități de reducere a riscului de demență și de boală Alzheimer. Prevenirea demenței este importantă, deoarece, odată ce demența este diagnosticată, este foarte dificil de încetinit sau de inversat. Nu există o cură”, a declarat LaCroix.

Pentru acest studiu, cercetătorii au prelevat date de la 1.277 de femei în cadrul a două studii. Femeile au purtat accelerometre speciale și și-au desfășurat activitățile zilnice timp de până la șapte zile pentru a obține măsurători precise ale activității fizice.

Activitatea fizică – benefică

Aparatele de urmărire a activității au arătat că femeile au făcut în medie 3.216 pași, 276 de minute în activități fizice ușoare, 45.5 minute de activitate fizică moderată spre viguroasă și 10.5 ore de ședere pe zi. Exemple de activități fizice ușoare includ treburile casnice, grădinăritul sau mersul pe jos. Activitatea fizică moderată spre viguroasă include mersul pe jos în pas vioi.

Constatările studiului au arătat, de asemenea, că o cantitate mai mare de efort sau efortul prelungit nu au fost asociate cu un risc mai mare de afectare cognitivă ușoară sau de demență.

„Împreună, aceste informații au o importanță clinică și de sănătate publică, deoarece există puține informații publicate cu privire la cantitatea și intensitatea activității fizice necesare pentru un risc mai mic de demență.

Adulții în vârstă pot fi încurajați să crească cantitatea de mișcare de intensitate cel puțin moderată și să facă mai mulți pași în fiecare zi pentru un risc mai mic de afectare cognitivă ușoară și demență”, a spus Nguyen.

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
12 noiembrie, 2023
Proiect inovativ la UBB în beneficiul adolescenților cu depresie și anxietate

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!