• Acasă
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Află care sunt coloranții din haine, vinovați pentru dermatita de contact
Publicat: 13 ianuarie, 2023 14:25
Actualizat: 13 ianuarie, 2023 14:44

Coloranții din haine sunt vinovați pentru dermatita de contact. Aceste substanțe sunt extrem de periculoase și pot cauza reacții alergice grave. Și nu numai materialul în sine poate provoca reacții cutanate, ci și tehnicile de prelucrare utilizate pentru conservarea, creșterea rezistenței și conferirea unor proprietăți antistatice ale țesăturilor. Problema alergiilor la textile și accesorii a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul conferinței Zilele Dermatologiei din Paris. 

Coloranții din haine sunt responsabili pentru dermatita de contact. FOTO: Pixabay.com

Cei care au reacții alergice demonstrate la coloranți ar trebui să spele întotdeauna toate hainele noi înainte de a le purta. În plus, etichetele de pe produsele textile conțin adesea informații privind tipul de fibre din care sunt fabricate.

Potrivit portalului de știri medicale Medscape, problema alergiilor la textile și accesorii a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul conferinței Zilele Dermatologiei din Paris (JDP 2022).

În cadrul evenimentului, medicul dermatolog al Universității din Dijon, Evelyne Collet, a explicat că diagnosticul unei astfel de afecțiuni este simplu atunci când pe piele apare o reacție cauzată un anumit articol de îmbrăcăminte sau accesoriu din metal. Cu toate acestea, identificarea problemei poate deveni și mai complicată.

Atunci când relația cauzală este mai puțin clară, unele dintre lucrurile care ne pot da un indiciu sunt faptul că eczema este localizată chiar pe o parte a pielii care este în contact direct cu un țesut.

Cele mai alergenice metale care cauzează dermatita de contact: nichelul, cobaltul și cromul

În practica dermatologică, pentru a evalua o posibilă reacție la un material textil sau la un accesoriu, se folosește un standard.

O serie de standarde europene, care conțin un marker nu numai pentru amestecurile de coloranți textile, ci și pentru metale, conservanți sau cauciucuri.

Nu numai materialul în sine poate provoca reacții cutanate, ci și diferitele tehnici de prelucrare utilizate pentru a-l conserva, a-i crește rezistența sau a-i conferi proprietăți antistatice.

Conform acestui standard, metalele care provoacă cele mai multe alergii sunt în principal nichelul, cobaltul sau cromul.

Nichelul este comun în accesoriile metalice, cum ar fi cataramele de curea, iar cromul în garniturile produselor din piele.

Cu toate acestea, este posibil ca seria să nu fie suficientă și, de obicei, este necesar să se adauge și alte teste, inclusiv, eventual, teste de utilizare.

Aceste teste constau în purtarea de către pacient a unui articolul de îmbrăcăminte pentru a observa dacă reacțiile apar numai atunci când folosește acel articol.

Cum evităm reacțiile alergice

Cei care au reacții alergice demonstrate la coloranți ar trebui să spele întotdeauna toate hainele noi înainte de a le purta.

Persoanele care suferă de alergii ar trebui să opteze de preferință pentru produse fabricate din fibre naturale, cum ar fi bumbacul, inul sau lâna.

În cazul metalelor, este întotdeauna oportun să se opteze pentru alternative. Dacă alergia este la crom, poate fi necesar să se renunțe complet la utilizarea acestui tip de îmbrăcăminte.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
25 martie, 2024
Dolce Vita SPA aduce experiența italiană de wellness la Cluj
11 decembrie, 2023
Concert la UBB: Psihologia și cultura românească în colindele din „țările” etnografice ale României
12 noiembrie, 2023
Proiect inovativ la UBB în beneficiul adolescenților cu depresie și anxietate
23 octombrie, 2023
Cum poți avea o relație sănătoasă cu mâncarea? Sfaturi de la autoarea cărții EMOȚII ÎN FARFURIE
31 august, 2023
Epilarea cu laser, o metodă modernă și eficientă de a elimina părul nedorit VIDEO

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Ce este BRAHITERAPIA și în ce tipuri de cancer e indicată

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”. În cadrul acestui workshop ...

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”

Dr. Ana Ștefănescu, medic primar pediatru, le spune părinților într-o emisiune la Reporter Medical ce ...

Bolile pe care le riscă copiii care consumă alimente ultraprocesate și zahăr în mod excesiv

Dr. Duțu Bogdan, medic primar cardiolog specializat în cardiologie intervențională la spitalul Monza Ares din ...

Durerea de picioare și arteriopatia obliterantă periferică

Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a îndemnat colegii să susțină adoptarea proiectului de ...

De ce avem EPIDEMIE DE RUJEOLĂ? Deputatul Achimaș-Cadariu: „Se face jocul antivacciniștilor”
Success message!
Warning message!
Error message!