Descoperire importantă a cercetătorilor clujeni în lupta cu cancerul ovarian: o substanță creată în laborator poate aduce în spectrul vizibil în vederea înlăturării relicvatele tumorale chiar în timpul intervențiilor chirurgicale.
În acest proiect de cercetare s-au implicat medici și cercetători de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, cercetători de la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică și de la Centrul de Nanobiofotonică și Microspectroscopie Laser din Universitatea „Babeș-Bolyai”.
„Ucigașul tăcut”. Aceasta este din păcate reputația pe care și-a câștigat-o cancerul ovarian. Fără simptome în stadiu incipient, teribila boală face anual peste 1200 de victime în România. De peste 20 de ani, cercetători și medici clinicieni de la Institutul Oncologic „Profesor Doctor Ion Chiricuţă” din Cluj luptă zilnic să redea speranța pacientelor cu cancer ovarian. Marea provocare este aceea că majoritatea celor care vin aici își descoperă boala în stadiu avansat.
„În situația cancerului ovarian, pacientele se prezintă în 70-75 la sută din cazuri în stadiile 3 c sau 4 și multe dintre ele se pretează la tratamente, le numim neoadjuvante, înainte de intervenția chirurgicală, care restrâng tumora, urmând ca apoi noi să intervenim, să îndepărtăm ceea ce a rămas sau ceea ce se recomandă conform protocoalelor. Ei bine, aici apare problema.
S-ar putea ca în unele situații să rămână anumite resturi, pe care nu le vedem cu ochiul liber dar pe care le-am putea identifica printr-o eventuală substanță colorată care să diferențieze zona de micro-tumori restante de restul țesuturilor astfel încât să nu le lăsăm în abdomen, să nu dezvoltăm de acolo o continuare de evoluție a bolii”.
Cum ar putea fi totuși aduse în spectrul vizibil și înlăturate aceste relicvate tumorale care pun chirugii în dificultate? În urmă cu patru ani, această întrebare a fost avansată cu titlul de provocare atât cercetătorilor de la Institutul Oncologic cât și colegilor acestora de la Facultatea de Chimie și Facultatea de Fizică din Universitatea „Babeș-Bolyai”. Cum a decurs proiectul de cercetare inițiat atunci și la ce rezultate s-a ajuns, aflați din documentarul nostru.