• Acasă
  • /
  • Medic de gardă
  • /
  • Cancerul ovarian, „ucigașul tăcut”: prevenție, diagnostic, tratament INVITAT Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș
Publicat: 20 aprilie, 2022 07:17
Actualizat: 23 noiembrie, 2023 20:34

Cancerele ginecologice reprezintă 50 la sută din totalul neoplaziilor maligne la femei, iar cele mai frecvente sunt cancerul de sân, de col uterin, de endometru și cancerul ovarian. Potrivit Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic primar, ginecologie şi chirurgie oncologică la Institutul Oncologic din Cluj, cancerul ovarian are anumite caracteristici care îl fac să fie numit „ucigașul tăcut”.

Diagnosticul în cazul cancerului ovarian vine în stadii avansate, când șansele de supraviețuirea sunt slabe. Totuși, există posibilitatea de a fi depistat la timp.

Ucigașul tăcut

„Dacă în cazul cancerului endometrial lucrurile sunt într-un fel mai favorabile prin prisma prognosticului, deoarece marea majoritate a acestor cancere apar la menopauză cu sângerare, deci pacientele se prezintă repede la medic, cancerul ovarian are anumite caracteristici care îl fac să fie numit ucigașul tăcut.

De ce? Pentru că este un cancer fără simptome. În momentul în care apar, ele sunt simptome de împrumut, de la alte aparate și
sisteme, de obicei prin compresiune, prin creștere în volum a abdomenului, prin ascită.

Lucrurile trenează până la apariția unui diagnostic, care vine în stadii avansate, și supraviețuirea este relativ rezervată, scurtă.

Nu este un cancer cu incidență mare, este unul dintre cancerele care ne ridică mari probleme în diagnostic și tratament și, din păcate, impactează în mod nefavorabil supraviețuirea pacientului”, a afirmat chirurgul.

L-am întrebat pe profesorul Achimaș ce posibilități au femeile să depisteze la timp această formă de cancer.

Cazul Angelinei Jolie

„Până în acest moment, nu avem un test screening pentru a putea fi utilizat pe scară largă. Dincolo de utilizarea unui test avem și componenta economică. Fiindcă un test screening, pentru a fi utilizat pe scară largă, trebuie să se dovedească a fi și din punct de vedere economic fezabil. Ori acest lucru nu îl avem.

Există un grup de paciente la care avem indicația unui screening, la grupul de risc al pacientelor care au anumite mutații genetice.

Exemplul l-am mai dat, dar e valabil și aici, exemplul Angelinei Jolie și mutația BRCA (explicație: mutatia genei BRCA 2 crește riscul de cancer la sân și riscul de cancer ovarian. Pentru că bunica și mama sa au decedat din cauza cancerului ovarian, actrița Angelina Jolie și-a făcut un test în urma căruia a aflat că poartă mutația BRCA 1.E motivul pentru care decis să excizeze țesutul mamar prin operatia de mastectomie bilaterala, diminuand spre aproape 0 riscul de cancer la san – n.red.).

Despre cazul Angelinei Jolie s-a vorbit mult în mass media și a ajutat la popularizarea acestei situații și a ajutat multe femei să nu se îmbolnăvească.

La acest grup de persoane, mutațiile acestea predispun la apariția cancerului de sân sau a cancerului ovarioan. Aici avem varianta de a urmări mai strâns pacientele, de exemplu prin ecografia transvaginală, o variantă simplă, acceptabilă, care la o adică poate să fie coroborată și cu markeri din sânge sau alte analize, alte explorări care pot fi recomandate în acel moment.

Dar dacă revenim la discuție a screeningului, la întreaga populație feminină, până în acest moment nu este fezabil. Și, de aceea, pe de altă parte, un consult periodic care ne ajută să evaluăm colul uterin poate ar fi bine de asociat cu o evaluare imagistică. Ecografia transvaginală este acum la îndemâna multor specialiști”. Despre tratamentele disponibile ]n acest tip de cancer, în emisiune.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
15 ianuarie, 2025
Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”
2 decembrie, 2024
Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului
29 noiembrie, 2024
Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie
22 noiembrie, 2024
Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist
18 octombrie, 2024
Chirurgul Achimaș-Cadariu: Cum îi ajută psihologii pe bolnavii oncologici și de câți astfel de profesioniști ar avea nevoie IOCN?

Dr. Călin Popa, medic primar Chirurgie Cardiovasculară la MONZA ARES București a vorbit la Reporter ...

Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”

Profesorul Dan Dumitrașcu a vorbit într-un podcast la Reporter Medical despre transumanism – simbioza om-tehnologie. ...

PODCAST Profesorul Dan Dumitrașcu, despre transumanism – simbioza om-tehnologie

România are cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital. Chirurgul și ...

România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimas Cadariu a vorbit la final de mandat la Reporter Medical ...

Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului

Dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie ne-a vorbit la Reporter Medical despre ...

Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie

Medicul primar pneumolog Bogdan Mincu, cercetător colaborator în cadrul UBBMed, vorbește la Reporter Medical despre ...

Cercetător UBBMed: „Omul modern crede că are 100 de motive să fie somnolent ziua și ignoră somnul”

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale ajunge să facă terapie. UBB a realizat ...

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale face terapie. Un joc video poate schimba modul în care privim psihoterapia
Success message!
Warning message!
Error message!