• Acasă
  • /
  • Medic de gardă
  • /
  • INTERVIU cu prof. dr. Radu Vlădăreanu: 2000 de românce mor anual de cancer de col uterin deși le-ar putea salva un vaccin GRATUIT
Publicat: 14 aprilie, 2022 14:41
Actualizat: 20 aprilie, 2022 11:19

În România, peste 2000 de femei își pierd viața anual din cauza cancerului de col uterin, însă multe dintre aceste tragedii ar putea fi evitate printr-o simplă vaccinare anti HPV, care mai e și gratuită. „Trebuie să vorbim cu mamele fetițelor și băieților, cu bunicile lor și să-i convingem să-și aducă adolescenta sau adolescentul la vaccinare,” a declarat pentru Reporter Medical prof. dr. Radu Vlădăreanu, Profesor si Director al Departamentului Obstetrica-Ginecologie la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.

Vaccinarea anti-HPV, esential pentru evitarea cancerului de col uterin
Vaccinarea anti-HPV, esențială pentru evitarea cancerului de col uterin

Infecția cu HPV este foarte frecventă, 8 din 10 persoane vor contracta virusul papiloma uman cândva în cursul vieții lor.

Cum se transmite virusul papiloma uman

HPV genital este transmis cu ușurință prin contact intim la nivelul pielii din zona genitală. Majoritatea infecțiilor HPV se rezolvă spontan înainte de a produce simptome.

Totuși anumite subtipuri, precum 16 sau 18 sunt mai agresive și pot conduce la leziuni precanceroase.

Diferite studii au detectat prezența acestui virus în peste 90% din cazurile de cancer de col uterin. Cancerul de col uterin reprezintă prima cauză de mortalitate la femeile tinere din țara noastră cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani.

Cea mai mare incidență este înregistrată în România, iar cea mai scăzută în Elveția. Apariția bolii este precedată de leziuni precanceroase care pot fi depistate din timp prin testul Babeș-Papanicolau, cunoscut și sub denumirea de test PAP. Infecția cu HPV nu doare, nu sângerează, iar când apar aceste simptome este prea târziu, cancerul fiind deja invaziv.

În România, peste 2000 de femei își pierd viața anual din cauza faptului că această boală este depistată foarte târziu. Controlul ginecologic asociat cu testul Babeș-Papanicolau sunt cele mai eficiente investigații ginecologice pe care o femeie trebuie să le facă anual pentru a fi sigură că totul este în regulă. Vaccinarea anti-HPV 16/18 împreună cu screeningul citologic sistematic pot reduce riscul cancerului cervical cu până la 94%.

Nevoia unei strategii de vaccinare

Prof. Dr. Radu Vlădăreanu spune că ”cea mai bună strategie este să convingem familiile să se vaccineze”. „Acest lucru îl putem face prin campanii continue, susținute, prin maratoane de vaccinare și prin a aminti acest lucru pe orice canal avem: media, în cabinete, medici de familie, medici ginecologi.

Trebuie să vorbim cu mamele fetițelor și băieților, cu bunicile lor și să-i convingem să-și aducă adolescenta sau adolescentul la vaccinare,” a subliniat Prof. Dr. Radu Vlădăreanu.

Pentru cine este recomandat vaccinul anti HPV

Prof. Dr. Radu Vlădăreanu spune că ”acest vaccin recomandat după 11 ani este cuprins în Programul Național și este gratuit până la 18 ani, pentru fete”.

„Dar e la fel de bine recomandat și pentru băieți și în acest interval de vârstă și până la 25 de ani și chiar și după. Deci este recomadat oricui, cu cât mai repede, cu atât mai bine, dar dupa 11 ani”, a subliniat Radu Vlădăreanu.

Lupta cu miturile

Unul dintre cele mai răspândite mituri e faptul că vaccinul anti-HPV cauzează infertilitate. L-am întrebat pe profesorul de la UMF București cum le răspundem celor care incă mai cred că acest mit este adevărat?

”Sunt multe mituri complet absurde, dar s-a dovedit clar pe sute de milioane de vaccinări că vaccinul anti-HPV nu provoacă nici un fel de infertilitate, nici fetei, nici băiatului. Nici nu are cum, nu are nici o pârghie prin care ar putea teoretic s-o facă și nici n-o face. Deci nu avem cum să spunem, decât pe baza științei, dar pentru asta trebuie să crezi în știință”, a încheiat profesorul Radu Vlădăreanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
27 octombrie, 2023
Procedura prin care îți recapeți mirosul după COVID 19, acum la Spitalul Regina Maria din Cluj
25 octombrie, 2023
Planul B al UBB, dacă UMF Cluj va respinge unificarea INVITAT rectorul Daniel David
24 octombrie, 2023
Câte tipuri de aparate dentare există
19 octombrie, 2023
Există vreo legătură între vaccinul anti-Covid 19 și cazurile de infarct la tineri? Ce răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
17 octombrie, 2023
INCINERARE VS ÎNHUMARE: Mii de locuri pentru urnele cu cenușă în noul cimitir din Cluj

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!