„Cancerul de prostată devine simptomatic în faza avansată a bolii când, din păcate, nu sunt foarte multe opțiuni curative, de tratament, ci doar de prelungire a supraviețuirii, de menținere a bolii în faza în care este depistată la momentul respectiv”, a declarat dr. Vlad Schiţcu, medic primar urologie la Institutul Oncologic Cluj-Napoca, în cadrul emisiunii Medic de Gardă pe care o moderează dr. Delia Nicoară, medic specialist sănătate publică și management.
Depistat în stadiu incipient, acest cancer poate fi vindecabil, motiv pentru care medicii recomandă controalele periodice, mai ales în cazul celor cu istoric familial de cancer. Altfel, odată ce apar simptomele (cum ar fi durerile osoase, prezența sângelui în urină), acestea sunt de obicei indicative pentru un stadiu avansat de cancer, poate chiar metastatic.
Dr. Vlad Schiţcu a vorbit în emisiune despre metodele inovative de tratament disponibile la Institutul Oncologic din Cluj și despre speranța de viață a celor diagnosticați cu cancer de prostată.
Medicul urolog a pus accent pe rolul prevenției: „Pentru populația generală, la toți bărbații de peste 50 de ani este recomandată efectuarea analizei PSA.
În cazul în care, în familie, au un istoric de cancer de prostată sau, în rândul doamnelor, de cancer mamar sau ovarian, atunci testul e recoamndat de la 45 de ani”, a subliniat Dr. Vlad Schiţcu.
Urmărește emisiunea pentru detalii despre cancerul de prostată și despre metodele de tratament disponibile.