Profesorul emerit al UMF Cluj Dr. Dan Dumitrașcu, medic primar în medicină internă și gastroenterologie, a vorbit la Podcastul Reporter Medical despre bolile omului nefericit și rolul rugăciunii în vindecare. El a adus la Reporter Medical informații despre cele mai recente descoperiri în neurogastroenterologie, precum și despre abordările moderne ale medicinii în materie de sănătate digestivă și îmbătrânire activă. Vezi întregul podcast:
Teme principale:
Sindromul intestinului iritabil
Medicul avertizează asupra riscurilor pe care le implică utilizarea excesivă a testelor de microbiom în afaceri necontrolate, care sunt promovate frecvent online.
„Analizele de microbiom nu sunt întotdeauna utile și sunt o risipă de bani”, a subliniat el, recomandând o abordare medicală serioasă în locul „sfaturilor” găsite pe internet.
Profesorul Dumitrașcu a vorbit despre dieta recomandată în sindromul intestinului iritabil.
Cancerul gastric
Un alt subiect important abordat a fost cancerul de stomac, afecțiune frecvent asociată cu infecția cu Helicobacter pylori. Prof. Dumitrașcu a evidențiat importanța screeningului și a tratamentului precoce, în special pentru tinerii între 30 și 34 de ani.
„Avem un proiect european la Clinica Medicală 2, unde oferim screening și tratament pentru această infecție. Este esențial ca pacienții să se prezinte la medic chiar și în absența simptomelor evidente”, a subliniat el.
Bolile omului nefericit
Un alt punct discutat a fost impactul stresului asupra sănătății digestive.
Prof. Dumitrașcu a subliniat că evenimentele de viață stresante pot duce la hipersensibilitate, ceea ce poate agrava simptomele digestive.
Vindecare prin rugăciune?
În final, discuția s-a îndreptat spre rolul religiei și al rugăciunii în procesul de vindecare. Prof. Dumitrașcu a menționat că, deși nu crede în „vindecarea divină” în sensul strict al cuvântului, există dovezi că credința și rugăciunea pot avea un efect benefic asupra stării de bine a pacientului, prin efectul lor asupra stresului și al suportului social.
Viața activă la vârste înaintate
Pe tema îmbătrânirii, Prof. Dumitrașcu a subliniat că, în prezent, mulți oameni de 75 de ani au o vitalitate comparabilă cu cea a celor de 60 de ani din urmă cu 15-20 de ani.
„Călătoriți prin lume și veți vedea exemple de oameni care, chiar și la vârste înaintate, continuă să fie activi. De la dirijori la 90 de ani, la politicieni sau oameni de cultură care trăiesc o viață activă”, a spus el, adăugând că un rol important în acest proces îl au atât factorii genetici, cât și stilul de viață sănătos.
În Podcastul Reporter Medical, prof. Dan Dumitrașcu a subliniat importanța unui diagnostic corect, a unei abordări personalizate a tratamentelor și a unei vieți echilibrate pentru menținerea sănătății, indiferent de vârstă.
Prof. Dr. Dan Dumitrașcu are o vasta experiență clinică, fiind un profesionist recunoscut internațional pentru aportul sau in neurogastroenterologie.
Este medic primar medicină internă şi gastroenterologie, șef secție Clinica Medicală 2, activ și la Clinica Badea Medlife.
Conducător de doctorat la UMF Cluj, membru titlular al Academiei de Științe, unul dintre cei mai titrați membri ai Organizaţiei Mondiale de Gastroenterologie. Mai multe detalii, aici.