Un amplu studiu clinic desfășurat în Africa de Sud și Uganda a arătat că injectarea de două ori pe an a unui nou medicament de profilaxie pre-expunere oferă femeilor protecție totală împotriva infecției cu HIV, conform Sciencealert.
Studiul a testat dacă injecția de șase luni cu Lenacapavir ar oferi o protecție mai bună împotriva infecției cu HIV decât alte două medicamente, ambele pastile care trebuie administrate zilnic. Toate cele trei medicamente sunt medicamente de profilaxie pre-expunere (sau PrEP).
„Studiul cu 5 000 de participanți a avut loc în trei locații din Uganda și 25 de locații din Africa de Sud pentru a testa eficacitatea Lenacapavirului și a altor două medicamente.”, a declarat Linda-Gail Bekker, cercetător principal pentru partea sud-africană a studiului.
Lenacapavirul (Len LA) interferează cu capsida HIV, un înveliș proteic care protejează materialul genetic al HIV și enzimele necesare pentru replicare. Se administrează subcutanat, o dată la șase luni.
Prin studiul controlat randomizat, cercetătorii au testat dacă o injecție semestrială cu Lenacapavir este sigură și dacă ar oferi o protecție mai bună împotriva infecției cu HIV ca PrEP pentru femeile cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani decât Truvada F/TDF, o pilulă PrEP zilnică utilizată pe scară largă și disponibilă de mai bine de un deceniu, sau decât Descovy F/TAF, o pilulă zilnică mai recentă.
Studiul a fost de tip „double-blind”, adică nici participanții, nici cercetătorii nu au știut ce tip de tratament au primit participanții până la încheierea studiului clinic.
Eficacitate de 100%
În timpul fazei randomizate a studiului, niciuna dintre cele 2 134 de femei care au primit Lenacapavir nu a contractat HIV. Eficiența a fost de 100 %. Prin comparație, 16 din cele 1 068 de femei (sau 1,5%) care au luat Truvada (F/TDF) și 39 din cele 2 136 (1,8%) care au primit Descovy (F/TAF) au contractat virusul HIV.
Această descoperire oferă speranțe reale că avem în sfârșit un instrument dovedit, foarte eficient în prevenirea infectării cu HIV.
Anul trecut s-au înregistrat 1,3 milioane de noi infecții cu HIV la nivel mondial. UNAIDS (Programul Comun al Organizației Națiunilor Unite privind HIV/SIDA) și-a propus o țintă de mai puțin de 500.000 de infectări anuale la nivel mondial pentru 2025, precum și obiectivul de a eradica SIDA până în 2030.