Plombițele nu sunt definitive pentru că materialul din care sunt făcute nu poate rezista prea mult timp într-un mediu plin de bacterii, de pH, de variații de temperatură și de forțe masticatorii, spune la Reporter Medical dr.Laura Ilian, medic stomatolog.
„Așadar, ele vor trebui schimbate periodic. Recomandarea este la 3-4 ani, dar se pot schimba în zonele cu forțe masticatorii mai mari, se pot schimba și la 2 ani de zile, sau în zonele cu forțe masticatorii mai mici se pot schimba și la 4-5, chiar 7-8 ani am avut pacient la care am schimbat după 11 ani pentru că arăta impecabil.
Ce se întâmplă dacă nu schimbăm plombițele la perioada recomandată, la 3-4 ani? Ei bine, materialul acela nu mai este etanș, nu mai există legătura chimică între plombiță și dinte, iar în spațiul acela se vor infiltra bacteriile, se va deteriora structura atât a plombiței cât și a smalțului dentar și bineînțeles că data viitoare când va trebui să schimbăm obturațiile, va trebui să frezăm și să înlocuim, să luăm mult mai mult din structura dintelui sănătos. Așadar, trebuie înlocuite la timp”.