Poate modelul alimentar specific românesc – dieta carpato-danubiană – să înlocuiască cu succes cele mai sănătoase diete din lume – mediteraneană și nordică? Acesta este unul dintre obiectele de studiu ale proiectului CARPO, derulat de cercetătorii Centrului Național de Competențe în Stil de Viață Sănătos, înființat de UBB Med și Academia Română.
Profesorul Nicolae Hâncu a explicat pentru Reporter Medical obiectivele proiectului CARPO, bazele celor mai sănătoase diete din lume și ce se poate păstra din bucătăria tradițională românescă în cadrul dietei carpato-danubiene.
„Sigur că bucătăria tradițională din România e foarte gustoasă, dar nu avem până în momentul de față date suficiente să spunem că este o alimentație sănătoasă. Din contră. Dumneavoastră o să mă întrebați: de unde sunt afumăturile, unde sunt preparatele de porc, unde e mielul care apare acum de Paști? Ce păstrăm din această alimentație tradițională?”, susține Hâncu.
Răspunsul nu-i va bucura pe iubitorii preparatelor tradiționale.
„Prea puține lucruri putem spune noi în momentul de față că putem să le păstrăm. Sigur este tradiționala fasole, dar fără cârnați, de exemplu”, explică nutriționistul.
Una dintre preocupările cele mai importante ale UBB Med este stilul de viață sănătos, care va fi abordat din perspectivă bio-psiho-socială.
Urmăriți principalele momente ale interviului:
00:00 Introducere
00:26 Proiectul CARPO
04:03 Alimentația carpato-danubiană
06:52 Ce înseamnă un model alimentar
08:00 Dieta mediteraneană
09:40 Piramida alimentară
13:03 Alimentația tradițională și dieta carpato-danubiană
15:48 Dieta vegetariană și dieta ketogenică
18:21 Centrul Național de Competențe în Stil de Viață Sănătos
20:57 Alimentație și Psihologie
Pentru cele mai noi informații din domeniul medical abonați-vă la canalul nostru de YouTube – Reporter Medical.