Puțini părinți cunosc importanța consultului oftalmologic în primul an de viață al copilului. În urma vizitei la un medic specialist, dacă sunt identificate anumite afecțiuni, cei mici vor răspunde de regulă mai repede la tratament. Despre primul consult oftalmologic în cazul copiilor a vorbit la Reporter Medical dr. Alina Iuga medic primar oftalmolog la Clinica Polinox Cluj.
Consultul oftalmologic
Primul consult oftalmologic este indicat în jurul vârstei de un an, apoi la 3 ani când se face un consult oftalmologic complet și la 6 ani când este definitivată complet acuitatea vizuală.
Controale oftalmologice mai dese se fac atunci când apar semnale de tipul “fuge un ochișor”, copilul se împiedică foarte des de obiectele din casă sau dacă se apropie foarte mult de obiecte pentru a le studia.
O frecvență mai mare a controlului oftalmologic este indicată și în cazul copiilor prematuri.
Afecțiuni detectate la primul consult oftalmologic
La primul consult oftalmologic, cel mai des se identifică nevoia de ochelari dar și alte afecțiuni cum ar fi strabismul, ochiul leneș sau ambliop.
Consecințele întârzierii primului consult oftalmologic
La 6-7 ani, sunt foarte multe afecțiuni care nu mai au tratament. Ca și exemple de afecțiuni ce nu mai pot fi tratate sunt ambliopia și strabismul.
Ce fel de ochelari se recomandă copiilor?
Materialele din care sunt fabricați ochelarii copiilor sunt foarte rezistente. Lentilele sunt în general din policarbonat, un material rezistent la lovituri și căzături iar ramele în general sunt fabricate din silicon. Doamna dr. Alina Iuga ne spune că ochelarii copiilor sunt în așa fel fabricați încât sunt aproape idestructibili.
Cum suportă ochelarii copiii?
Modul în care acceptă copilul ochelarii depinde foarte mult de abilitățile de comunicare ale părinților.
De exemplu, o metodă care de regulă funcționează este prezentarea unor cărți sau desene animate pentru copii în care eroii principali poartă ochelari.