Operația de mărire a sânilor este una dintre cele mai populare operaţii cerute de femeile din întreaga lume dar şi din România. Intervenția se mai numește augmentare mamară și desemnează mărirea sânilor prin mai multe procedee, însă cel mai comun este cel cu implanturi de silicon. Dr. Lucian Fodor, medic primar chirurgie plastică și estetică din Cluj, a venit la Reporter Medical pentru a ne spune mai multe despre acest subiect.
Marea majoritate a femeilor aleg acestă intervenție deoarece doresc să aibă sâni mai aspectoși dar există paciente care au probleme congenitale sau au suferit accidente. Alte paciente aleg această intervenție după o rezecție oncologică, de tipul sectorectomie sau mastectomie.
Ce material se utilizează?
Materialul utilizat în general este siliconul medical sau ser fiziologic a cărui utilizare este tot mai rară. De asemenea sunt implante din poliuretan medical sau alte combinații cu silicon.
Există implante rotunde și implante anatomice.
Etapele anterioare operației de mărire a sânilor
Înainte de intervenția chirurgicală propriu-zisă pacienta beneficiază de o consultație în care se ține cont de anumite măsurători și anume mărimea sânului, mărimea cutiei toracice, înălțimea pacientei și se stabilește aspectul pe care îl dorește. De asemenea pacienta este informată despre detalii referitoare la operația în sine și la perioada de recuperare.
Descrierea operației de mărire a sânilor
Durata intrvenţiei chirurgicale este, de regulă o oră, dar aceasta poate să varieze. Operaţia se realizează sub efectul unei anestezii generale, iar procedura presupune efectuarea unei incizii prin care va fi introdus implantul.
Incizia poate fi localizată:
• Sub sân, când se face în şanţul submamar, iar cicatricea va fi ascunsă sub pliul de piele;
• Pe marginea areolei implică un loc simplu şi uşor de introducere a implantului. Aici, cicatricea va fi camuflată de diferenţele de culoare;
• Incizia transaxilară necesită manevrarea implantului prin interiorul corpului. Presupune plasarea inciziei în zona de axilă.
Food and Drug Administration sau FDA recomandă schimbarea implanturilor între 10 și 20 ani iar unele firme recomandă schimbarea după o perioadă de 10 ani.
Complicații în cazul implantului mamar
Cea mai frecventă complicație este sângerarea. Mai rar, poate să apară ruptura de implant sau contractură capsulară.
Perioada de recuperare după intervenție
Operația de mărire a sânilor presupune o perioadă de spitalizare de 1-2 zile. Se recomandă câteva zile utilizarea unei bustiere.
Activitatea cotidiană se poate relua din a doua zi după operație, cu o atenție suplimentară la mișcările ample ale membrelor superioare. De asemenea nu se recomandă dormitul pe burtă, nu se recomandă efectuarea de exerciții fizice câteva săptămâni după intervenție.
Condiții care trebuie îndeplinite pentru operația de mărire a sânilor
• Stare foarte bună a sănătăţii fizice şi mentale;
• Aşteptări realiste în urma intevenţiei;
• Motivaţie interioară puternică;
• Vârsta minimă de 18 ani (până la această vârstă, ţesutul mamar este într-o continuă dezvoltare);
• Să nu alăpteze;
• Să nu aibă mastită, boli de coagulare a sângelui, sau alte afecțiuni locale caracterizate prin inflamație sau infecție.
Sumar:
00:20 De ce aleg femeile operația de mărire a sânilor?
01:35 Materiale și substanțe care se utilizează în procedura de mărire a sânilor
04:20 Etapele anterioare operației de mărire a sânilor
06:21 Descrierea operației de mărire a sânilor
09:14 După cât timp se schimbă implanturile de silicon?
10:20 Ce complicații pot să apară după intervenție?
11:54 În ce cazuri se pot sparge implanturile de silicon?
12:25 Implantul mamar și alaptarea
13:07 Care este perioada de recuperare după intervenție?
14:29 Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o pacientă pentru a putea face operația de mărire a sânilor
15:40 Costul intervenției de mărire a sânilor
Buna ziua, ar ajuta mult sa mentionati numele domnului doctor si in articolulul scris, nu doar in video; daca dansul nu dadea share pe pagina de facebook, nu as gasi articolul din nou cautand pe google dupa numele lui.
Așa este, multumim, o sa publicăm numele medicului și în articol.