Articulațiile formează conexiunile dintre oase. Acestea oferă sprijin și ne ajută la deplasare. Orice deteriorare a articulațiilor din cauza bolilor sau rănilor poate interfera cu mișcarea și poate provoca durere.
Disconfortul articular este frecvent și de obicei resimțit la nivelul mâinilor, picioarelor, șoldurilor (coxartroza), genunchilor (gonartroza) sau coloanei vertebrale (spondilartroza). Durerea poate fi constantă sau ocazională.
Durerea articulară, poate fi gestionată de obicei cu medicamente, terapie fizică sau tratamente alternative.
Scopul tratamentului este de a reduce durerea și inflamația și de a menține funcția articulațiilor.
Tratament: dureri articulare
1. Medicamente de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS)
Din clasa AINS fac parte aspirina, celecoxibul, ibuprofenul sau naproxenul care pot fi de ajutor. Aceste medicamente pot avea reacții adverse, crescând potențial riscul de sângerare gastrointestinală. De asemenea se pot lua ca și tratament pe termen scurt produse care conțin paracetamol.
Toate tratamentele de acest tip se fac la indicația medicului sau a farmacistului tău. Doar la indicația medicului se asociază în managementul durerilor puternice un opioid mai puternic sau relaxante musculare sau antidepresive și medicamente antiepileptice (ambele interferă semnalele durerii).
2. Agenți topici
Agenții topici se referă la unguente și geluri cu efect antinflamator și analgezic. Un exemplu de agenți topici sunt Sindolor gel sau Voltaren gel.
3. Tratamentul cu steroizi (corticosteroizi)
Acest tip de tratament se face injectabil și poate fi combinat cu un anestezic local, direct în articulație, la fiecare 3 până la 4 luni.
Injecțiile cu steroizi sunt cel mai frecvent utilizate la pacienții cu artrită sau tendinită.
4. Infiltrații cu plasmă bogată în trombocite
Plasma bogată în trombocite (PRP) este făcută din propriul sânge al pacientului, care este apoi injectat în articulația dureroasă. Articulația conține un număr mare de trombocite și proteine care au efecte antiinflamatoare și de modulare a sistemului imunitar;
5. Îndepărtarea lichidului din articulație
6. Injecții (infiltrații) cu acid hialuronic
Acidul hialuronic este o versiune sintetică a fluidului natural pentru articulații. Injecțiile cu acid hialuronic sau hialuronat de sodiu sunt recomandate pacienților care nu au găsit ameliorarea adecvată a durerii cu variantele de tratament conservatoare.
7. Fizioterapie
Se recomandă îndrumarea de către un kinetoterapeut pentru a întări mușchii din jurul articulației, pentru a stabiliza articulația și pentru a vă îmbunătăți flexibilitatea. Terapeutul va folosi tehnici precum ultrasunetele, terapia cu căldură sau frig, stimularea electrică a nervilor și manipularea. Exercițiile fizice sunt o modalitate eficientă de a pierde în greutate (împreună cu dieta), înotul și mersul pe bicicletă.
8. Tratamente alternative
Studiile arată că suplimentele cu glucozamină, metilsulfonilmetan, condroitină au efect benefic în gestionarea durerilor articulare și pot îmbunătăți funcția acestora.
Glucozamina și condroitina sunt componente ale cartilajului având efect de protecție, hrănire și regenerare.
Suplimentele de glucozamină și condroitină sunt disponibile sub formă de capsule, tablete, pulbere sau soluție.
Îți recomand MSM 750mg de la Solaray sau Doppelherz system KOLLAGEN 11.000 PLUS
De asemenea Cartilajul de rechin este un mucopolizaharid complex care conține proteine, cum ar fi colagen, dar și substanțe neproteice cum sunt glucozamina și condroitina, elemente esențiale ale cartilajului articular. Cartilajul de rechin este des utilizat în medicina traditională chinezească, fiind o sursă naturală de calciu și fosfor, iar vitamina C contribuie la formarea normală a colagenului, benefic pentru funcționarea normală a cartilajelor și a oaselor.
9. Tratamentele simple la domiciliu precum aplicarea de comprese calde sau comprese cu gheață pe zona afectată, pot fi recomandate pentru perioade scurte, de câteva ori pe zi.
Băile calde pot oferi, de asemenea o gestionare mai ușoară a durerii.
10. Alte tratamente
Dacă durerea articulară este de lungă durată și nu se atenuează cu medicamente sau terapie fizică și exerciții fizice, se aplică metode chirurgicale cum ar fi artroscopia sau înlocuirea articulației.