• Acasă
  • /
  • Medic de gardă
  • /
  • Deputatul Achimaș, revoltat după ce ministrul Sănătății a anunțat că vrea să modifice Planul Naţional de Combatere a Cancerului
Publicat: 28 aprilie, 2023 07:03
Actualizat: 27 noiembrie, 2023 16:40

Deputatul și profesorul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a criticat în termeni duri anunțul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, privind modificarea Planului Naţional de Combatere şi Control a Cancerului, la mai bine de cinci luni după aprobarea prin lege a acestui document strategic și cu două luni înainte de obligația legală care îi revine de a prezenta normele de aplicare a legii. Patriciu Achimaș e cu atât mai supărat cu cât acest plan l-a gândit în urmă cu opt ani alături de colegi de la Institutul Oncologic din Cluj iar măsurile pe care le prevede sunt așteptate de sute de mii de pacienți. Profesorul clujean și-a spus oful într-o emisiune la BuzzNews.ro.

„Mentalitate comunistă”

“Situația e de râsu’-plânsu’. De plâns, pentru că acest plan este al pacienților care sunt loviți prin neaplicarea planului de cancer. Mi se pare odios.

Am comparat bolnavii de cancer cu copiii abandonați în orfelinate în anii ’90. La fel ne abandonăm și bolnavii de cancer, de fapt nu s-a schimbat nimic din ‘90. Cred că am rămas cu aceeași mentalitate comunistă de a nu empatiza cu nimic ce e în jurul nostru.

De râs, pentru că, după ce, tu, Ministerul Sănătății, ești cosemnatar al legii, mai aduci și niște oameni care au fost în grupul de lucru care a elaborat planul să-i convingi că nu au făcut bine ce au făcut. Hai să fim serioși! E ca o comedie de Kusturica, „Pisică albă, pisică neagră”, într-o variantă pur românească, în care niște indivizi își contestă propria muncă, pe de-o parte, iar alții, total neaveniți, își dau cu părerea”, a declarat chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, cel care a inițiat și coordonat științific Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului.

Planul se bucură de susținerea Administrației Prezidențiale. De altfel, în noiembrie 2022 când legea a fost promulgată, președintele României a organizat o ceremonie la Palatul Cotroceni unde a fost invitat și clujeanul Patriciu Achimaș Cadariu alături de Alexandru Rafila și de alți responsabili din sănătate.

Un caraghioslâc

Profesorul Achimaș consideră că nu există temei pentru modificarea Planului și respinge motivele invocate de Alexandru Rafila. Unul dintre aceste motive ar fi acela că “grupul tehnic de lucru a analizat situaţia actualului Plan Naţional de Combatere şi Control a Cancerului şi a constatat câteva lucruri, că sunt necesare modificări şi adaptări ale textului actual, punerea în acord a acestuia cu Planul European de Combatere a Cancerului”.

Profesorul Achimaș reacționează:

“Acest plan a fost construit pe structura Planului European de Combatere a Cancerului. Deci afirmația e un caraghioslâc.

Altă chestiune hilară: Ni se spune că sunt prea puține cancere luate în discuție. Dar un plan serios de cancer se ocupă de maxim cinci localizări. Trebuie să faci ceva școală ca să știi lucrurile astea, altfel din nou ne întoarcem la practici dăunătoare, cum a fost reinventarea democrației originale în anii ’90, și am văzut la ce a condus, probabil urmează să reinventăm apa caldă și gaura la macaroană.

În planul de cancer, avem cele cinci tumori solide – cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal, pulmonar, cancerul de prostată. Și, pe lângă acestea, pentru că existau direcții în Panul european de cancer, există un capitol separat pentru patologia pediatrică – cancerele la copii și cancerele hematologice.

În obiectivele generale sunt prevăzute – dar pentru asta trebuie să știi și un pic de oncologie – soluționarea problemelor și a altor localizări decât a celor cinci. Direcțiile generale evident se apleacă către toată patologia oncologică, tumorile rare având din nou direcții europene separate”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat, medic primar, Ginecologie și Chirurgie Oncologică, IOCN.

Pe ultimul loc

Profesorul de la Institutul Oncologic din Cluj spune că Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului trebuie implementat cât mai repede, chiar dacă e perfectibil.

“Poate mai sunt chestiuni de corectat, dar a stat șase luni în transparență decizională, de ce nu l-au citit, de ce vor să-l modifice la cinci luni după ce a fost votat? Hai să fim serioși, venim după câteva luni de la votul în Parlament, zicem că nu-i bun și punem niște oameni (din grupul tehnic responsabil cu redactarea normelor de aplicare, care au participat și la elaborarea Planului) să își conteste propria lucrare.

Poate nu sunt bani pentru implementarea planului și nu vor să se bată să aducă banii aceia, fiindcă preferă să fie un ghiocel soldat al partidului cuminte care nu vrea să facă zarvă fiindcă sănătatea și așa e pe ultimul loc întotdeauna.

Dacă după un an și ceva în care nu știu ce ai făcut pe la Ministerul Sănătății trântești Planul la modul ăsta hilar, atunci nu văd ce ai mai face acolo”, a afirmat profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu.

Chirurgul clujean a spus că nu își dorește să revină la Ministerul Sănătății și că interesul său este să vadă implementat Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului.

“Planul nu e un plan de partid, estimările spun că în deceniile care vin fiecare dintre noi ne vom confrunta cu un caz de cancer, personal sau în familie. Este a doua cauză de mortalitate prin boli cronice netransmisibile și în țara noastră. E o chestiune care ne privește pe toți. E treaba tuturor și a sutelor de mii de pacienți să protesteze”, a conchis Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Să mai spunem că președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a avertizat că va da în judecată Ministerul Sănătății dacă planul nu va fi implementat.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
18 octombrie, 2024
Chirurgul Achimaș-Cadariu: Cum îi ajută psihologii pe bolnavii oncologici și de câți astfel de profesioniști ar avea nevoie IOCN?
16 octombrie, 2024
Leziuni suspecte la nivelul buzelor? Ce ar putea fi?
30 septembrie, 2024
Dinții de lapte cariați se plombează?
30 septembrie, 2024
Cât de des se fac controale după implantul dentar
29 septembrie, 2024
Două metode de îndreptat dinții

Invitat la un eveniment ONU privind sănătatea mintală, rectorul UBB, Daniel David, a vorbit despre ...

Daniel David despre terapia validată științific și Gabor Mate: „Psihologia nu e o poveste”

Puțini știu că Dan Vodnar, profesorul de Gastronomie moleculară și biotehnologii alimentare de la USAMV ...

Podcast Reporter Medical cu Dan Vodnar: De la manechin la expert în topul oamenilor de știință

Chirurgul Tudor Tuhari, medic primar chirurgie generală la Spitalul Judetean de Urgență Slobozia – Ialomița, ...

Podcast Reporter Medical – Invitat chirurgul Tudor Tuhari: Sănătatea în România, distribuită inegal

În acest episod special al podcastului nostru, îl avem alături pe dr. Radu Badea, profesor ...

Podcast: Invitat dr. Radu Badea. De la primul ecrograf la inteligența artificială în medicină

Încălzirea globală și gazele cu efect de seră sunt mai actuale ca niciodată, în contextul ...

Încălzirea globală, studiată la UBB. Laborator unic în România va analiza gazele cu efect de seră

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu a declarat în emisiunea Medic de Gardă de la Reporter ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu: Cum îi ajută psihologii pe bolnavii oncologici și de câți astfel de profesioniști ar avea nevoie IOCN?

Metoda de cercetare a creierului de cercetători de la Institutul Transilvan pentru Neuroştiinţe (TINS) şi ...

Cercetători UBB au revoluționat studierea creierului. Aplicații în cazul Michael Schumacher

Leziuni suspecte la nivelul buzelor? Ce ar putea fi? Răspunde dr. Laura Ilian, medic stomatolog. ...

Leziuni suspecte la nivelul buzelor? Ce ar putea fi?
Success message!
Warning message!
Error message!