• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Cabinetul meu de vară, nu-i la țară! 9 din 10 medici rezidenți fug de orașele mai mici de 200 000 de locuitori
Publicat: 31 martie, 2023 11:42
Actualizat: 27 noiembrie, 2023 17:01

Cabinetul meu de vară, nu-i la țară. Preşedintele Societăţii Multidisciplinare a Medicilor Rezidenţi, Răzvan Năstasă, a afirmat că peste 87% din medicii rezidenţi şi-ar dori să continue în România într-un oraş cu peste 200.000 de locuitori, precizând că problema apare în mediul rural şi urban mic, deoarece doar o treime doresc să lucreze acolo după terminarea rezidenţiatului. Despre acest trend a vorbit la noi și profesorul și deputatul Patriciu Achimaș Cadariu – vezi emisiunea aici.

Medicii rezidenți fug de orașele mici
In orasele mari, medicii au acces mai facil la cursuri de formare profesionala continua FOTO: Consiliul Județean Cluj

 

“Tinerii nu au intenţia de a pleca din ţară din primul an de facultate. Anul trecut, societatea pe care o conduc a efectuat un studiu printre medicii rezidenţi şi rezultatele acestui studiu au arătat că peste 87% din medicii rezidenţi şi-ar dori să continue în România într-un oraş cu peste 200.000 de locuitori.

Asta este valabil pentru centre universitare cum sunt: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, dar chiar şi pentru oraşele mai mici de 50.000, 100.000 de locuitori peste 50% din medicii rezidenţi şi-au exprimat opţiunea de a continua dacă ar fi posibil să aibă un post într-un spital de stat să continue să lucreze în acele oraşe. Problema este în mediul rural şi în mediul urban mic. Acolo rezultatele studiului nostru au spus că doar o treime din medicii rezidenţi şi-ar dori să lucreze acolo după terminarea rezidenţiatului”, a declarat Răzvan Năstasă, vineri, la Prima News, potrivit News.ro.

Lipsuri majore în orașele mici

El a explicat că principalul motiv pentru care medicii nu doresc să meargă în mediul rural sau într-un oraş mai mic este legat de lipsa infrastructurii, a şcolilor şi a lipsei locurilor de muncă pentru partenerii lor de viaţă.

“Condiţiile de muncă sunt un motiv, salarizarea ar putea fi alt motiv, dar din punctul nostru de vedere principalul motiv este legat de condiţiile de viaţă, adică nu au infrastructură, nu pot să ajungă în alt punct de interes, nu pot să ajungă în timp foarte scurt, nu au şcoli pentru copii, poate partenerii lor de viaţă nu au locuri de muncă în acele oraşe.

Să spunem, de exemplu, că am putea să teleportăm un spital din New-York într-un oraş ca Buhuşi sau Borşa, un spital care să aibă toate condiţiile de top la nivel internaţional, cred că totuşi nu am găsi suficienţi medici să lucreze acolo tocmai fiindcă odată ce ieşi din spital nu ai activităţile pe care ţi le doreşti să le faci”, a mai explicat Răzvan Năstasă.

Ce a spus chirurgul Patriciu Achimaș

“Sunt total împotriva unei abordări de tip colectivist de a impune medicilor posturi în anumite orașe”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, deputat și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, referindu-se la datele prezentate de președintele Colegiului Medicilor care relevă că peste 50% dintre cei 55.000 de medici din România sunt concentraţi în Bucureşti, Dolj, Timiş, Cluj, Mureş şi Iaşi.

“Dacă judecăm în paradigma de dinainte de ‘90, înseamnă că cineva de la cadre nu și-a făcut bine treaba și medicii nu au fost repartizați conform normativelor în vigoare. Și sunt foarte mulți responsabili care gândesc în această paradigmă.

Dacă acceptăm, totuși, că în ‘90 am avut o schimbare către democrație și acceptăm că ne dorim o societate care să fie guvernată de democrația liberală, atunci putem să acceptăm faptul că omul nu poate fi legat cu lanțuri de calorifer, să stea într-un loc. Unii medici nu își doresc să meargă în aceste centre mai mărunte”, a afirmat deputatul PSD de Cluj.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!