• Acasă
  • /
  • Medic de gardă
  • /
  • Profesorul Achimaș cere ca centrele medicale mici să se ocupe preponderent de triaj, recuperare și paliație
Publicat: 29 martie, 2023 09:31
Actualizat: 27 noiembrie, 2023 17:07

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș Cadariu cere ca centrele medicale mici să se ocupe preponderent de triaj, recuperare și paliație șți mai puțin de tratamentul bolnavilor, care ar urma să cadă în sarcina centrelor universitare. De asemenea, chirurgul clujean s-a declarat împotriva ideii ca medicilor să le fie impuse anumite posturi doar pentru că unele orașe au locuri neocupate în organigrama spitalelor.

Urmăriți mai jos o emisiune realizată de BuzzNews.ro în care a fost invitat chirurgul clujean.

“Sunt total împotriva unei abordări de tip colectivist de a impune medicilor posturi în anumite orașe”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, deputat și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, referindu-se la datele prezentate de președintele Colegiului Medicilor care relevă că peste 50% dintre cei 55.000 de medici din România sunt concentraţi în Bucureşti, Dolj, Timiş, Cluj, Mureş şi Iaşi.

Medicii fug de centrele mărunte

“Dacă judecăm în paradigma de dinainte de ‘90, înseamnă că cineva de la cadre nu și-a făcut bine treaba și medicii nu au fost repartizați conform normativelor în vigoare. Și sunt foarte mulți responsabili care gândesc în această paradigmă.

Dacă acceptăm, totuși, că în ‘90 am avut o schimbare către democrație și acceptăm că ne dorim o societate care să fie guvernată de democrația liberală, atunci putem să acceptăm faptul că omul nu poate fi legat cu lanțuri de calorifer, să stea într-un loc. Unii medici nu își doresc să meargă în aceste centre mai mărunte”, a afirmat deputatul PSD de Cluj.

Pacientul suferă, sistemul pierde bani

În același timp, profesorul Achimaș-Cadariu crede că unii pacienți nu ar trebui tratați în aceste centre mici.

“E foarte rău și pentru pacienți să se adreseze acelor spitale. Și acest lucru e dovedit de datele de la Casa de Asigurări, potrivit cărora între două treimi și trei sferturi dintre pacienți ajung să fie tratați în final într-unul dintre cele șase, șapte centre mari, adică București plus celelalte centre în general universitare, care concentrează mai mulți medici.

Dacă nu sunt bine tratați în acele centre mici ajung până la urmă tot în aceste centre mari și uneori abia la a doua sau a treia intervenție sunt rezolvați. Pe lângă faptul că pacientul suferă enorm, se pierd și o grămadă de bani”, a subliniat chirurgul clujean.

Deputatul clujean a spus că problema ar urma să o rezolve Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale.
“Banul să urmeze pacientul. Dacă în spitalul dumitale, lucrurile au mers prost iar pacientul e tratat în alt spital, banii vor fi decontați la spitalul care rezolvă cazul”, a spus prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Educația medicală continuă

În centrele mici, se pune și problema competenței, crede deputatul: “În absența unui sistem real de educație medicală continuă, este foarte complicat să menții performanța, standardizarea, de control de calitate nici nu mai vorbesc, lipsește și în centrele mari, uneori”.

Soluția ar fi, în opinia fostului ministru al Sănătății, dezvoltarea în continuare a marilor centre și conversia spitalelor mai mici, care să se ocupe de triajul pacienților, recuperare în urma tratamentului și paliație.

“Centrele mici ar trebui să facă un triaj, ca oamenii să fie direcționați perfect către instituția de care real au nevoie.

Pacientul e rezolvat, tratat, operat, dar mai are nevoie de câteva zile de urmărire, spitalizare acasă, într-o secție de reabilitare-recuperare.

Mai există încă o competență care poate fi delegată către centrele mici, partea de paliație. Calitatea morții e parte a calității vieții. Ține de demnitatea persoanei, care trebuie păstrată până în ultima secundă a vieții.

Sumarizând, triaj acasă, tratament în marile centre, pe urmă acasă reabilitare, recuperare și în anumite cazuri paliație. Pacientul ar beneficia de un circuit de mult îmbunătățit și, credeți-mă, statul ar economisi foarte mulți bani”, a încheiat deputatul și profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. Discutabil. Există mai întâi problema distanțelor, a accesibilității. Pe urmă, mă îndoiesc asupra capacității celor cinci centre de a satisface spitalizarea tuturor pacienților, cel puțin în stadiul actual. Ce ar fi sa se facă noi centre: Oradea, Constanta, Brașov ….

  2. Problema este cat de greu și cât timp durează pana ajungi la diagnosticare și tratament la IOCN Cluj.Dureaza mult timp programările ( de exemplu o mamografie, un CT).
    Sunt pacient și vb în cunoștință de cauză.
    Toate investigațiile a trebuit să le fac pe cost propriu. Merg de patru luni la chimioterapie și nu am reușit să vb cu medicul oncolog. Foarte multa lume și doamna doctor foarte ocupata.M-a plasat la un doctor rezident și Dumnezeu cu mila…Mai prinzi și câte o asistenta nervoasa și stai acolo pe scaun ore întregi. Vreau sa zic că sunt destule lucruri de îmbunătățit , chiar daca vorbim de un mare centru.

  3. Pe lângă programările târzii, mai este și distanța mare până în centrele de tratament, luni de zile de tratamente programate la un anumit interval de timp, cazarea in acele centre, etc. Marea majoritate nu-și permit aceste costuri, renunță la tratamente și… Dumnezeu cu mila.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 septembrie, 2024
Dinții de lapte cariați se plombează?
30 septembrie, 2024
Cât de des se fac controale după implantul dentar
17 septembrie, 2024
Deputatul Achimaș-Cadariu: Avem o criză de medici în spitale, mai ales pe specializările cu risc de malpraxis
9 septembrie, 2024
Se albesc plombițele sau coroanele în urma aplicării gelurilor de albire?
5 septembrie, 2024
Epidemia de Variolă a Maimuței (mpox) nu seamănă cu COVID 19 dar e nevoie de precauție

Sute de pasionați de alergare din Cluj au participat, în 5 octombrie, la Crosul caritabil ...

Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj

Dinții de lapte cariați se plombează? E intrebarea la care raspunde argumentat dr. Laura Ilian, ...

Dinții de lapte cariați se plombează?

Dr. Laura Ilian, medic stomatolog, ne spune cât de des ar trebui să ajungă pacienții ...

Cât de des se fac controale după implantul dentar

Pe 5 octombrie, are loc la Cluj crosul caritabil Regina Maria. Traseul va începe de ...

Crosul caritabil Regina Maria, în 5 octombrie la Cluj

Consiliul Județean Cluj a obținut avizul de oportunitate al Ministerului Sănătății pentru implementarea proiectului care ...

Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc

Institutul Oncologic din Cluj pune umărul la întărirea rețelelor europene de expertiză oncologică pentru viitorul ...

Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”

În contextul unei nevoi tot mai evidente pentru servicii de sănătate mintală accesibile, în special ...

Centru Social de Psihoterapie inaugurat la Cluj – cine va beneficia de consultații gratuite

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de ...

Institutul Oncologic din Cluj contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de Cancer
Success message!
Warning message!
Error message!