• Acasă
  • /
  • Recomandări
  • /
  • Vegheați de medici și îngeri: Copiii de la Institutul Oncologic înfruntă un balaur nemilos, cancerul
Publicat: 28 martie, 2023 10:46
Actualizat: 27 noiembrie, 2023 17:07

Zeci de copii vin anual la Institutul Oncologic din Cluj să înfrunte un balaur nemilos: cancerul. În caruselul dramei sunt prinși nu doar cei mici și familiile lor, ci și medicii care, în rugăciunile părinților, își fac loc printre sfinți.

“Internările sunt de lungă durată, sunt protocoale de tratament care se întind pe parcursul a trei luni, timp în care pacientul, de fapt, nu poate părăsi spitalul și în timpul acesta tot ce privește starea lui de sănătate, starea lui psihică și inclusiv problemele aparținătorului care îl însoțește, problemele familiei de-acasa, care anunță alte și alte greutăți, toate de fapt ne privesc pe noi și toate trebuie rezolvate de mâna asta de oameni, că de fapt este o mână de oameni”, spune Dr. RODICA COSNAROVICI, medic primar oncologie medicală, șef Secție Oncopediatrie IOCN.

Din echipa de la Oncopediatrie fac parte 37 de oameni: 4 medici, un psihooncolog, un kinetoterapeut, 14 asistente, infirmiere, îngrijitori curățenie și brancardieri. Doar anul trecut, aici au fost diagnosticați și tratați 95 de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani.

Așteptând o șansă de la îngeri

“Tratam copii cu toate formele de cancer. Cele mai frecvente boli sunt bolile maligne ale sângelui, leucemiile și limfoamele, iar dintre tumorile solide cele mai frecvente sunt tumorile cerebrale. Tratamentul este dur, este agresiv, este dificil de dus la capăt. Presupune efecte secundare multe și complicate. Este boala in care supravieturile in rastimp de cateva zeci de ani au crescut extraordinar de mult, de la a număra pe degete supraviețuitorii, cei care aveau șansa să supraviețuiască, și până la cifre impresionante, de peste 60 la sută supraviețuitori în România”, a afirmat Dr. RODICA COSNAROVICI.Vegheați de medici și îngeri

Clujului îi pasă

La Secția Oncopediatrie, pereții sunt tapetați cu desene și e plin de jucării. E o formă de distragere a atenției celor mici de marile lor necazuri. Între analize și proceduri, orice zâmbet devine aici o victorie. Efortul medicilor este susținut din fericire și de comunitate.

De pildă, Asociatia Little People ofera servicii de suport emotional copiilor si tinerilor afectati de cancer. In 2006 a fondat Comunitatea Temerarii care numara peste 900 de tineri supravietuitori din intreaga tara. Institutul de Oncologie a reușit la randul lui să atragă finanțări din fonduri norvegiene pentru Oncopediatrie și investește continuu pentru ca cei mici să beneficieze de cele mai bune tratamente. Întotdeauna, însă, este loc de mai bine.

Noi ne străduim să le facem șederea aici cât de puțin dezagreabilă, ne străduim să creăm un ambient plăcut, să fie suficient de mult confort, asta presupune o grijă și o investiție permanentă în infrastructură.

Cele mai multe dintre familii sunt familii cu resurse limitate și noi trebuie să acoperim tot.
Copilul trebuie să trăiască într-un mediu confortabil și sigur. Trebuie să fie o curățenie desăvârșită în jurul lui, nicăieri nu are voie să se ascundă vreun pericol infecțios pentru că ei sunt expuși, sunt imuno-deprimați, a spus Dr. RODICA COSNAROVICI, șefa Secției Oncopediatrie.

Strângere de fonduri

Clubul Rotary Cluj-Napoca alături de Rotary International și de alte cluburi Rotary din străinătate a inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea de mobilier pentru saloanele și sălile de tratament de la Oncopediatrie. E modul în care cei mari pot deveni aliații copiilor și medicilor în lupta cu această cumplită boală.

Dr. RODICA COSNAROVICI spune că ajutorul este binevenit: „Cele două săli de tratament, sălile de preparare a medicației și de administrare a medicației și sala unde se desfășoară mici manopere invazive trebuie să fie foarte curate, foarte ușor de igienizat, cu mobilier specific medical. Sala a fost renovată în urmă cu mai mult de 10 ani, începe să se deterioreze și să fie greu de îngrijit și nu ne putem permite să periclităm cu nimic sănătatea copiilor.

Paturile vor face ca pacienții cu probleme speciale de sănătate să fie mai ușor de îngrijit”.

La Oncopediatrie, mai toate desenele copiilor din saloane sau de pe holuri au un mesaj cu valoare de laitmotiv: Vreau să mă fac bine și să ajung acasă.

„Este greu să vezi cu copil bolnav, este trist să pierzi un copil, dar este o bucurie extraodinară să vezi că ai putut ajuta, este o bucurie teribilă să vezi că ai supraviețuitori de lungă durată

Nu vorbim despre o boală banală, este vorba despre cancer. Și să știi că ai smuls din ghearele balaurului un astfel de pacient este o mulțumire teribilă”, a mai spus Dr. RODICA COSNAROVICI.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
24 aprilie, 2025
Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, noua facultate a UBB
17 martie, 2025
Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)
14 februarie, 2025
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale
5 februarie, 2025
Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie
15 ianuarie, 2025
Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are de acum 23 de facultăți prin crearea Facultății de ...

Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, noua facultate a UBB

„Românul este ca un marocan care vorbește română”, crede dr. Mohammed Zejly, care a venit ...

Mohammed Zejly, un medic din Maroc la Cluj: „Românul este ca un marocan care vorbește română”

EXPERIENȚĂ EXTREMĂ: Un clujean a slăbit 15 kilograme după un post cu apă de 21 ...

EXPERIENȚĂ EXTREMĂ: Un clujean a slăbit 15 kilograme după un post cu apă de 21 de zile

Dr. Sebastian Cosmin Surugiu, Medic Primar Ginecolog la Spitalul Ares din Cluj-Napoca, a explicat pentru ...

Embolizarea fibromului uterin, explicată de Dr. Cosmin Surugiu, Spitalul Monza Ares Cluj

Screeningul pentru cancerul de colon este esențial pentru detectarea timpurie a polipilor, reducerea riscului de ...

Dr. Voicu Mercea, Spitalul Regina Maria din Cluj: Când e indicată colonoscopia pentru a preveni cancerul de colon?

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula
Success message!
Warning message!
Error message!