• Acasă
  • /
  • Medic de gardă
  • /
  • Profesorul Achimaș-Cadariu, despre scandalul stimulatoarelor cardiace prelevate de la morți: „Nu este un singur om implicat acolo, sunt echipe întregi”
Publicat: 1 martie, 2023 12:36
Actualizat: 15 martie, 2023 14:51

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat, medic primar, Ginecologie și Chirurgie Oncologică IOCN, a făcut comentarii la BuzzNews.ro pe tema scadalulului stimulatoarelor cardiace prelevate de la morți și implantate la pacienți: „Nu este un singur om implicat acolo, sunt echipe întregi”.

„O astfel de situație nu se întâmplă peste noapte, nu este un singur om implicat acolo, sunt echipe întregi, de la recoltare până la reimplantarea stiumulatoarelor cardiace. Nu e o chestiune de care să nu se fi știut, a fost lăsată să evolueze, să existe”, a declarat Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

„Nu putem vorbi de lucruri legale, nici etice. E vorba de o încălcare de legislație, de acuze care duc către sfera patologiei celor care au acționat în lagărele naziste, e vorba de inducere de patologii, de experimente pe om, mi se pare foarte grav dacă e în zona respectivă.

Nu cred că ar trebui să lăsăm planeze astfel de probleme, ar trebui să le clarificăm, să le lămurim, a fost sau nu a fost așa ceva?”, a spus deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu. El a comentat astfel indiciile procurorilor care susțin că unele operaţii nu erau necesare, dar medicul suspectat în acest dosar, Nicolae Tesloianu ar fi oferit pacienţilor săi medicaţie care să le inducă anumite simptome şi să se ajungă, astfel, la operaţie. În cele din urmă, judecătorii vor decide dacă există și probe în sprijinul acestor afirmații.

Medic în arest

Medicul Nicolae Dan Tesloianu, acuzat că preleva stimulatoare cardiace de la persoane decedate rămâne în arest preventiv, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia.

Nicolae Dan Tesloianu a fost arestat preventiv pe data de 18 februarie de către Tribunalul Bucureşti, el contestând această decizia la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit News.ro, Parchetul General a anunţat reţinerea medicului din Iaşi, în dosarul dispozitivelor medicale montate fără respectarea legislaţiei. Astfel, medicul este acuzat că, încă din 2017, a montat cel puţin 238 de astfel de dispozitive, unele fiind prelevate de la persoane decedate, altele fără a li se cunoaşte provenienţa, deşi acest lucru este interzis de lege.

De asemenea, procurorii afirmă că unele operaţii nu erau necesare, dar medicul a oferit pacienţilor săi medicaţie care să le inducă anumite simptome şi să se ajungă, astfel, la operaţie.

”Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de o persoană fizică având calitatea de medic la un spital din municipiul Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente şi luare de mită. Faţă de inculpat s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore şi s-a formulat propunere de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile, care a fost înaintată spre soluţionare Tribunalului Bucureşti”, a transmis Parchetul General.

Medicul vizat este Dan Tesloianu de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.

Ce spun procurorii

”Suspectul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora”, au mai transmis procurorii.

Potrivit acestora, din probele administrate în cauză până în prezent, ”a rezultat că suspectul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor”.

”Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare. O mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică”, au mai precizat procurorii.

De asemenea, procurorii precizează că au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de cinci medici din Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, precum şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de alte patru persoane fizice, având calitatea de pacienţi ai unui spital din municipiul Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

”Faţă de unul dintre suspecţii medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profedia de medic. În situaţia de fapt reţinută de procurori se consemnează că cei cinci suspecţi medici, cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultaţii de specialitate unor pacienţi, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activităţile prestate. În ceea ce îi priveşte pe cei patru suspecţi pacienţi, s-a reţinut că aceştia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite”, au mai precizat procurorii, potrivit News.ro.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
27 octombrie, 2023
Procedura prin care îți recapeți mirosul după COVID 19, acum la Spitalul Regina Maria din Cluj
24 octombrie, 2023
Câte tipuri de aparate dentare există
19 octombrie, 2023
Există vreo legătură între vaccinul anti-Covid 19 și cazurile de infarct la tineri? Ce răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
16 octombrie, 2023
Stimulatorul cardiac și defibrilatorul cardiac în aritmiile cardiace
25 septembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu vrea ore de educație sanitară în școli: „Au loc pe lângă orele de religie”

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!