• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • Intoleranţa la gluten: tipuri de intoleranță și ce alimente putem consuma
Publicat: 27 februarie, 2023 11:03
Actualizat: 2 decembrie, 2023 13:03

Ai putea fi surprins să afli câte persoane suferă de boala celiacă sau de un anumit grad de intoleranță la gluten. Simptomele bolii celiace sunt  silențioase, atipice, de aceea marea majoritate a persoanelor cu boală celiacă sunt nediagnosticate. Intoleranţa la gluten

Intoleranța la gluten- de câte feluri este

Există mai multe forme de intoleranță la gluten și anume boala celiacă, sensibilitatea la gluten non-celiacă , ataxia glutenului, alergia la grâu.

  • Boala celiacă este o afecțiune în care glutenul declanșează activitatea sistemului imunitar care afectează mucoasa intestinului subțire. În timp, această deteriorare împiedică absorbția nutrienților din alimente. Boala celiacă este o afecțiune autoimună.Apar simptome precum diareea, constipația, oboseala, durerea de stomac, tulburări de somn, depresia.

 

  • Sensibilitatea la gluten non-celiacă provoacă unele semne și simptome asociate cu boala celiacă inclusiv dureri abdominale, balonare, diaree, constipație, oboseală, erupții cutanate sau dureri de cap. În acest caz nu există nicio leziune a țesuturilor intestinului subțire.
    Studiile arată că sistemul imunitar joacă un rol foarte important dar procesul nu este bine înțeles.

 

  • Ataxia glutenului este o tulburare autoimună, afectează anumite țesuturi nervoase și provoacă probleme legate de mișcarea voluntară a mușchilor.

 

  • Alergia la grâu și alte alergii alimentare se produce atunci când sistemul imunitar confundă glutenul sau alte proteine din grâu cu un agent care cauzează boli, cum ar fi un virus sau o bacterie. Sistemul imunitar produce un anticorp la proteina de grâu, determinând un răspuns al sistemului imunitar.
    Acest răspuns imunitar poate duce la congestie, dificultăți de respirație și alte simptome.

Tratamentul intoleranţei la gluten

Tratamentul pentru intoleranța la gluten este să mănânci o dietă fără gluten. Va trebui să rămâi la dieta fără gluten chiar și după ce te simți bine.

Alimente interzise în dieta fără gluten

Evită toate alimentele și băuturile care conțin următoarele: grâu, orz, secară, triticale (o încrucișare între grâu și secară) și în unele cazuri ovăz.

În timp ce ovăzul este în mod natural fără gluten, acesta poate fi contaminat în timpul producției cu grâu, orz sau secară. Ovăzul și produsele din ovăz etichetate „fără gluten” nu pot să aibă urme de alte cereale. Unii oameni cu boala celiacă nu pot tolera decât ovăzul etichetat „fără gluten”.

Termenii utilizați petru denumirea de “grâu”:

Există diferite soiuri de grâu, toate conțin gluten. Astfel pentru grâu întâlnim următoarele denumiri: durum, einkorn, emmer, kamut, triticale.

În farmacie găsești o varietate de produse fără gluten, îți recomandăm următoarele:

Amestec pentru clătite cu hrișcă, fără gluten, vegan, 375g, Orgran
Făină de năut fără gluten ECO 500g, Bauck Hof
Napolitane cu cocos bio fara gluten, 75g, Alnavit
Făină fără gluten Multimix, 1kg, Bezgluten
Malai alb fara gluten, 1kg, Molino Peila
Spirale din orez cu legume, fara gluten, vegan, 250g, Orgran
Mix bio fara gluten pentru fursecuri cu ciocolata, 200g, Glutenfreie Heimat

Sursa foto: pixabay.com

DEspre autor

Ioana Gabor este farmacist, doctor în științe medicale. După ce a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj, își practică cu pasiune profesia și oferă cele mai bune sfaturi medicale pacienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
3 aprilie, 2025
Mohammed Zejly, un medic din Maroc la Cluj: „Românul este ca un marocan care vorbește română”
28 martie, 2025
EXPERIENȚĂ EXTREMĂ: Un clujean a slăbit 15 kilograme după un post cu apă de 21 de zile
17 martie, 2025
Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)
15 ianuarie, 2025
Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”
29 noiembrie, 2024
Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie

În acest episod, discutăm cu Dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie, despre ...

Cum se intervine cu succes în ruptura de menisc sau în ruptura de ligament încrucișat anterior

Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiolog având competență în Radiologie Intervențională la MONZA ARES București, ...

Dr. Rareș Nechifor: Varicocelul poate fi tratat și fără bisturiu

Dr. Iulia Diaconescu, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului Monza-Ares Cluj-Napoca, a vorbit într-un interviu ...

Dr. Iulia Diaconescu: Despre cardiomegalie sau inima mărită

Dr. Alexandra Poienar, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie cu supra specializare in chirurgie robotica, a vorbit intr-o ...

Dr. Alexandra Poienar: Opțiuni de tratament în endometrioză

Dr. Ștefan Moț, Medic Primar Cardiolog cu competențe în Cardiologie intervențională și ecografie Doppler vascular ...

Ce este insuficiența mitrală și ce opțiuni de tratament există

Astăzi discutăm despre un subiect esențial pentru sănătatea noastră mentală și echilibrul emoțional: reglarea emoțională. ...

Ce înseamnă, de fapt, reglarea emoțională?

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are de acum 23 de facultăți prin crearea Facultății de ...

Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, noua facultate a UBB

„Românul este ca un marocan care vorbește română”, crede dr. Mohammed Zejly, care a venit ...

Mohammed Zejly, un medic din Maroc la Cluj: „Românul este ca un marocan care vorbește română”
Success message!
Warning message!
Error message!