• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • Intoleranţa la gluten: tipuri de intoleranță și ce alimente putem consuma
Publicat: 27 februarie, 2023 11:03
Actualizat: 2 decembrie, 2023 13:03

Ai putea fi surprins să afli câte persoane suferă de boala celiacă sau de un anumit grad de intoleranță la gluten. Simptomele bolii celiace sunt  silențioase, atipice, de aceea marea majoritate a persoanelor cu boală celiacă sunt nediagnosticate. Intoleranţa la gluten

Intoleranța la gluten- de câte feluri este

Există mai multe forme de intoleranță la gluten și anume boala celiacă, sensibilitatea la gluten non-celiacă , ataxia glutenului, alergia la grâu.

  • Boala celiacă este o afecțiune în care glutenul declanșează activitatea sistemului imunitar care afectează mucoasa intestinului subțire. În timp, această deteriorare împiedică absorbția nutrienților din alimente. Boala celiacă este o afecțiune autoimună.Apar simptome precum diareea, constipația, oboseala, durerea de stomac, tulburări de somn, depresia.

 

  • Sensibilitatea la gluten non-celiacă provoacă unele semne și simptome asociate cu boala celiacă inclusiv dureri abdominale, balonare, diaree, constipație, oboseală, erupții cutanate sau dureri de cap. În acest caz nu există nicio leziune a țesuturilor intestinului subțire.
    Studiile arată că sistemul imunitar joacă un rol foarte important dar procesul nu este bine înțeles.

 

  • Ataxia glutenului este o tulburare autoimună, afectează anumite țesuturi nervoase și provoacă probleme legate de mișcarea voluntară a mușchilor.

 

  • Alergia la grâu și alte alergii alimentare se produce atunci când sistemul imunitar confundă glutenul sau alte proteine din grâu cu un agent care cauzează boli, cum ar fi un virus sau o bacterie. Sistemul imunitar produce un anticorp la proteina de grâu, determinând un răspuns al sistemului imunitar.
    Acest răspuns imunitar poate duce la congestie, dificultăți de respirație și alte simptome.

Tratamentul intoleranţei la gluten

Tratamentul pentru intoleranța la gluten este să mănânci o dietă fără gluten. Va trebui să rămâi la dieta fără gluten chiar și după ce te simți bine.

Alimente interzise în dieta fără gluten

Evită toate alimentele și băuturile care conțin următoarele: grâu, orz, secară, triticale (o încrucișare între grâu și secară) și în unele cazuri ovăz.

În timp ce ovăzul este în mod natural fără gluten, acesta poate fi contaminat în timpul producției cu grâu, orz sau secară. Ovăzul și produsele din ovăz etichetate „fără gluten” nu pot să aibă urme de alte cereale. Unii oameni cu boala celiacă nu pot tolera decât ovăzul etichetat „fără gluten”.

Termenii utilizați petru denumirea de “grâu”:

Există diferite soiuri de grâu, toate conțin gluten. Astfel pentru grâu întâlnim următoarele denumiri: durum, einkorn, emmer, kamut, triticale.

În farmacie găsești o varietate de produse fără gluten, îți recomandăm următoarele:

Amestec pentru clătite cu hrișcă, fără gluten, vegan, 375g, Orgran
Făină de năut fără gluten ECO 500g, Bauck Hof
Napolitane cu cocos bio fara gluten, 75g, Alnavit
Făină fără gluten Multimix, 1kg, Bezgluten
Malai alb fara gluten, 1kg, Molino Peila
Spirale din orez cu legume, fara gluten, vegan, 250g, Orgran
Mix bio fara gluten pentru fursecuri cu ciocolata, 200g, Glutenfreie Heimat

Sursa foto: pixabay.com

DEspre autor

Ioana Gabor este farmacist, doctor în științe medicale. După ce a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj, își practică cu pasiune profesia și oferă cele mai bune sfaturi medicale pacienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
16 noiembrie, 2023
Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos
8 noiembrie, 2023
Vreau să slăbesc – recomandările nutriționistului
7 noiembrie, 2023
Posturi sau atitudini vicioase la copii
6 noiembrie, 2023
Asimetriile la bebeluși: consecințe și soluții!
25 octombrie, 2023
Planul B al UBB, dacă UMF Cluj va respinge unificarea INVITAT rectorul Daniel David

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale ...

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere creșterea îngrijorătoare ...

Epidemie de rujeolă în România

Consiliul Județean Cluj a anunțat că au fost semnate contractele de finanțare prin PNRR destinate ...

Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
Success message!
Warning message!
Error message!