• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • Intoleranţa la gluten: tipuri de intoleranță și ce alimente putem consuma
Publicat: 27 februarie, 2023 11:03
Actualizat: 28 februarie, 2023 10:45

Ai putea fi surprins să afli câte persoane suferă de boala celiacă sau de un anumit grad de intoleranță la gluten. Simptomele bolii celiace sunt  silențioase, atipice, de aceea marea majoritate a persoanelor cu boală celiacă sunt nediagnosticate.

Intoleranța la gluten- de câte feluri este

Există mai multe forme de intoleranță la gluten și anume boala celiacă, sensibilitatea la gluten non-celiacă , ataxia glutenului, alergia la grâu.

  • Boala celiacă este o afecțiune în care glutenul declanșează activitatea sistemului imunitar care afectează mucoasa intestinului subțire. În timp, această deteriorare împiedică absorbția nutrienților din alimente. Boala celiacă este o afecțiune autoimună.Apar simptome precum diareea, constipația, oboseala, durerea de stomac, tulburări de somn, depresia.

 

  • Sensibilitatea la gluten non-celiacă provoacă unele semne și simptome asociate cu boala celiacă inclusiv dureri abdominale, balonare, diaree, constipație, oboseală, erupții cutanate sau dureri de cap. În acest caz nu există nicio leziune a țesuturilor intestinului subțire.
    Studiile arată că sistemul imunitar joacă un rol foarte important dar procesul nu este bine înțeles.

 

  • Ataxia glutenului este o tulburare autoimună, afectează anumite țesuturi nervoase și provoacă probleme legate de mișcarea voluntară a mușchilor.

 

  • Alergia la grâu și alte alergii alimentare se produce atunci când sistemul imunitar confundă glutenul sau alte proteine din grâu cu un agent care cauzează boli, cum ar fi un virus sau o bacterie. Sistemul imunitar produce un anticorp la proteina de grâu, determinând un răspuns al sistemului imunitar.
    Acest răspuns imunitar poate duce la congestie, dificultăți de respirație și alte simptome.

Tratamentul intoleranţei la gluten

Tratamentul pentru intoleranța la gluten este să mănânci o dietă fără gluten. Va trebui să rămâi la dieta fără gluten chiar și după ce te simți bine.

Alimente interzise în dieta fără gluten

Evită toate alimentele și băuturile care conțin următoarele: grâu, orz, secară, triticale (o încrucișare între grâu și secară) și în unele cazuri ovăz.

În timp ce ovăzul este în mod natural fără gluten, acesta poate fi contaminat în timpul producției cu grâu, orz sau secară. Ovăzul și produsele din ovăz etichetate „fără gluten” nu pot să aibă urme de alte cereale. Unii oameni cu boala celiacă nu pot tolera decât ovăzul etichetat „fără gluten”.

Termenii utilizați petru denumirea de “grâu”:

Există diferite soiuri de grâu, toate conțin gluten. Astfel pentru grâu întâlnim următoarele denumiri: durum, einkorn, emmer, kamut, triticale.

În farmacie găsești o varietate de produse fără gluten, îți recomandăm următoarele:

Amestec pentru clătite cu hrișcă, fără gluten, vegan, 375g, Orgran
Făină de năut fără gluten ECO 500g, Bauck Hof
Napolitane cu cocos bio fara gluten, 75g, Alnavit
Făină fără gluten Multimix, 1kg, Bezgluten
Malai alb fara gluten, 1kg, Molino Peila
Spirale din orez cu legume, fara gluten, vegan, 250g, Orgran
Mix bio fara gluten pentru fursecuri cu ciocolata, 200g, Glutenfreie Heimat

Sursa foto: pixabay.com

DEspre autor

Ioana Gabor este farmacist, doctor în științe medicale. După ce a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj, își practică cu pasiune profesia și oferă cele mai bune sfaturi medicale pacienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
24 martie, 2023
La ce detalii să fii atent dacă vrei să cumperi pește proaspăt
22 martie, 2023
Un deputat propune un alt „Mic Dejun Sănătos” la școală
15 martie, 2023
Sunt anxios, deci mă tratez INVITATĂ, BEATRICE ȚOLEA, psihoterapeut
14 martie, 2023
Comisia Europeană invită România într-un parteneriat pentru medicina personalizată INTERVIU cu Dr. Indridi Benediktsson
6 martie, 2023
Consumul frecvent de canabis asociat cu bolile de inimă, conform unui nou studiu

Consiliul Concurenţei a anunţat că a autorizat tranzacţia prin care MedLife SA preia Centrul de ...

MedLife preia Centrul de Diagnostic şi Tratament Provita

În emisiunea de astăzi veți afla ce soluții medicale există pentru cuplurile care nu pot ...

Soluții medicale pentru cuplurile care nu pot avea copii INVITAT Conf. Univ. Dr. Romeo Micu

Prima luna de primavara este cunoscută în lumea medicală că fiind luna conștientizării și informării ...

Endometrioza – boala pentru care diagnosticarea corectă poate să dureze chiar si 7-12 ani

Paul Anghel, şeful Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţa şi Armonizare Europeană a Autorităţii Naţionale ...

La ce detalii să fii atent dacă vrei să cumperi pește proaspăt

Modificările propuse de deputatul REPER Cătălin Teniță asupra Legii privind Programul pentru Școli al României ...

Un deputat propune un alt „Mic Dejun Sănătos” la școală

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a deschis la Cluj Napoca primul și singurul centru specializat ...

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a deschis la Cluj primul și singurul centru specializat în tratarea obezității din Transilvania

Consiliul Județean Cluj a anunțat că se prelungește, până în data de 13 aprilie 2023, ...

Perioada de testare gratuită pentru cancerul de col uterin și cel de sân, până pe 13 aprilie la Cluj Arena

Simona Ionescu, farmacist, a afirmat că medicamentele care expiră sunt extrem de toxice pentru corpul ...

Farmacist: Medicamentele care expiră, extrem de toxice
Success message!
Warning message!
Error message!