• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • Intoleranţa la gluten: tipuri de intoleranță și ce alimente putem consuma
Publicat: 27 februarie, 2023 11:03
Actualizat: 2 decembrie, 2023 13:03

Ai putea fi surprins să afli câte persoane suferă de boala celiacă sau de un anumit grad de intoleranță la gluten. Simptomele bolii celiace sunt  silențioase, atipice, de aceea marea majoritate a persoanelor cu boală celiacă sunt nediagnosticate. Intoleranţa la gluten

Intoleranța la gluten- de câte feluri este

Există mai multe forme de intoleranță la gluten și anume boala celiacă, sensibilitatea la gluten non-celiacă , ataxia glutenului, alergia la grâu.

  • Boala celiacă este o afecțiune în care glutenul declanșează activitatea sistemului imunitar care afectează mucoasa intestinului subțire. În timp, această deteriorare împiedică absorbția nutrienților din alimente. Boala celiacă este o afecțiune autoimună.Apar simptome precum diareea, constipația, oboseala, durerea de stomac, tulburări de somn, depresia.

 

  • Sensibilitatea la gluten non-celiacă provoacă unele semne și simptome asociate cu boala celiacă inclusiv dureri abdominale, balonare, diaree, constipație, oboseală, erupții cutanate sau dureri de cap. În acest caz nu există nicio leziune a țesuturilor intestinului subțire.
    Studiile arată că sistemul imunitar joacă un rol foarte important dar procesul nu este bine înțeles.

 

  • Ataxia glutenului este o tulburare autoimună, afectează anumite țesuturi nervoase și provoacă probleme legate de mișcarea voluntară a mușchilor.

 

  • Alergia la grâu și alte alergii alimentare se produce atunci când sistemul imunitar confundă glutenul sau alte proteine din grâu cu un agent care cauzează boli, cum ar fi un virus sau o bacterie. Sistemul imunitar produce un anticorp la proteina de grâu, determinând un răspuns al sistemului imunitar.
    Acest răspuns imunitar poate duce la congestie, dificultăți de respirație și alte simptome.

Tratamentul intoleranţei la gluten

Tratamentul pentru intoleranța la gluten este să mănânci o dietă fără gluten. Va trebui să rămâi la dieta fără gluten chiar și după ce te simți bine.

Alimente interzise în dieta fără gluten

Evită toate alimentele și băuturile care conțin următoarele: grâu, orz, secară, triticale (o încrucișare între grâu și secară) și în unele cazuri ovăz.

În timp ce ovăzul este în mod natural fără gluten, acesta poate fi contaminat în timpul producției cu grâu, orz sau secară. Ovăzul și produsele din ovăz etichetate „fără gluten” nu pot să aibă urme de alte cereale. Unii oameni cu boala celiacă nu pot tolera decât ovăzul etichetat „fără gluten”.

Termenii utilizați petru denumirea de “grâu”:

Există diferite soiuri de grâu, toate conțin gluten. Astfel pentru grâu întâlnim următoarele denumiri: durum, einkorn, emmer, kamut, triticale.

În farmacie găsești o varietate de produse fără gluten, îți recomandăm următoarele:

Amestec pentru clătite cu hrișcă, fără gluten, vegan, 375g, Orgran
Făină de năut fără gluten ECO 500g, Bauck Hof
Napolitane cu cocos bio fara gluten, 75g, Alnavit
Făină fără gluten Multimix, 1kg, Bezgluten
Malai alb fara gluten, 1kg, Molino Peila
Spirale din orez cu legume, fara gluten, vegan, 250g, Orgran
Mix bio fara gluten pentru fursecuri cu ciocolata, 200g, Glutenfreie Heimat

Sursa foto: pixabay.com

DEspre autor

Ioana Gabor este farmacist, doctor în științe medicale. După ce a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj, își practică cu pasiune profesia și oferă cele mai bune sfaturi medicale pacienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
17 iulie, 2024
Nou medicament pentru prevenirea HIV – eficacitate de 100% în cadrul unui studiu clinic
1 iulie, 2024
Radiațiile solare și melanomul malign, cel mai agresiv cancer de piele
21 iunie, 2024
Dumitru Borțun la UBBMed despre criza demografică din România și modelul „tigrilor” Asiei
4 iunie, 2024
95 de ani de la înființarea Institutului Oncologic Cluj. Mesajul profesorului Achimaș-Cadariu
17 mai, 2024
Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

În cel mai recent episod al Podcastului Reporter Medical, ne-a fost alături profesorul universitar emerit ...

Podcast cu profesorul Petru Mircea: Despre medicină, muzică și provocările vieții de doctor

În cadrul unui interviu oferit Reporter Medical, dr. Ștefan Moț, medic primar cardiolog specializat în ...

Dr. Ștefan Moț, despre prevenție și tratamente de top pentru bolile cardiovasculare la Spitalul Monza Ares Cluj

Odată cu venirea sezonului rece, România s-ar putea confrunta cu o triplă epidemie: COVID-19, gripă ...

Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România

Pneumologi și specialiști în somnologie din toată lumea își vor prezenta cercetările în cadrul primei ...

Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream

Sute de pasionați de alergare din Cluj au participat, în 5 octombrie, la Crosul caritabil ...

Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj

Dinții de lapte cariați se plombează? E intrebarea la care raspunde argumentat dr. Laura Ilian, ...

Dinții de lapte cariați se plombează?

Dr. Laura Ilian, medic stomatolog, ne spune cât de des ar trebui să ajungă pacienții ...

Cât de des se fac controale după implantul dentar

Pe 5 octombrie, are loc la Cluj crosul caritabil Regina Maria. Traseul va începe de ...

Crosul caritabil Regina Maria, în 5 octombrie la Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!