Ai putea fi surprins să afli câte persoane suferă de boala celiacă sau de un anumit grad de intoleranță la gluten. Simptomele bolii celiace sunt silențioase, atipice, de aceea marea majoritate a persoanelor cu boală celiacă sunt nediagnosticate.
Intoleranța la gluten- de câte feluri este
Există mai multe forme de intoleranță la gluten și anume boala celiacă, sensibilitatea la gluten non-celiacă , ataxia glutenului, alergia la grâu.
- Boala celiacă este o afecțiune în care glutenul declanșează activitatea sistemului imunitar care afectează mucoasa intestinului subțire. În timp, această deteriorare împiedică absorbția nutrienților din alimente. Boala celiacă este o afecțiune autoimună.Apar simptome precum diareea, constipația, oboseala, durerea de stomac, tulburări de somn, depresia.
- Sensibilitatea la gluten non-celiacă provoacă unele semne și simptome asociate cu boala celiacă inclusiv dureri abdominale, balonare, diaree, constipație, oboseală, erupții cutanate sau dureri de cap. În acest caz nu există nicio leziune a țesuturilor intestinului subțire.
Studiile arată că sistemul imunitar joacă un rol foarte important dar procesul nu este bine înțeles.
- Ataxia glutenului este o tulburare autoimună, afectează anumite țesuturi nervoase și provoacă probleme legate de mișcarea voluntară a mușchilor.
- Alergia la grâu și alte alergii alimentare se produce atunci când sistemul imunitar confundă glutenul sau alte proteine din grâu cu un agent care cauzează boli, cum ar fi un virus sau o bacterie. Sistemul imunitar produce un anticorp la proteina de grâu, determinând un răspuns al sistemului imunitar.
Acest răspuns imunitar poate duce la congestie, dificultăți de respirație și alte simptome.
Tratamentul intoleranţei la gluten
Tratamentul pentru intoleranța la gluten este să mănânci o dietă fără gluten. Va trebui să rămâi la dieta fără gluten chiar și după ce te simți bine.
Alimente interzise în dieta fără gluten
Evită toate alimentele și băuturile care conțin următoarele: grâu, orz, secară, triticale (o încrucișare între grâu și secară) și în unele cazuri ovăz.
În timp ce ovăzul este în mod natural fără gluten, acesta poate fi contaminat în timpul producției cu grâu, orz sau secară. Ovăzul și produsele din ovăz etichetate „fără gluten” nu pot să aibă urme de alte cereale. Unii oameni cu boala celiacă nu pot tolera decât ovăzul etichetat „fără gluten”.
Termenii utilizați petru denumirea de “grâu”:
Există diferite soiuri de grâu, toate conțin gluten. Astfel pentru grâu întâlnim următoarele denumiri: durum, einkorn, emmer, kamut, triticale.
În farmacie găsești o varietate de produse fără gluten, îți recomandăm următoarele:
Amestec pentru clătite cu hrișcă, fără gluten, vegan, 375g, Orgran
Făină de năut fără gluten ECO 500g, Bauck Hof
Napolitane cu cocos bio fara gluten, 75g, Alnavit
Făină fără gluten Multimix, 1kg, Bezgluten
Malai alb fara gluten, 1kg, Molino Peila
Spirale din orez cu legume, fara gluten, vegan, 250g, Orgran
Mix bio fara gluten pentru fursecuri cu ciocolata, 200g, Glutenfreie Heimat
Sursa foto: pixabay.com