• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani în risc de diabet primesc consiliere gratuită în Cluj-Napoca și Ploiești
Publicat: 16 februarie, 2023 13:30
Actualizat: 2 decembrie, 2023 13:16

Copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani în risc să facă diabet primesc consiliere gratuită în Cluj-Napoca și Ploiești., Ei se pot înscrie gratuit în Programul „ÎnCerc” inițiat de Asociația Medicover. George Istrate, directorul Asociației Medicover , și Erika Deac, nutriționist dietetician, au oferit la Reporter Medical detalii despre acest program. Cum și unde vă puteți înscrie copiii pentru a beneficia de consiliere specializată puteți afla din emisiune.

Până la finalul lunii februarie 2023, în Programul „înCerc” se pot înscrie și copii cu vârste între 8 și 14 ani, alături de familiile lor.

După șase ani de proiect

Lansat în urmă cu 6 ani în România, Programul „înCerc” de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copii, implementat de Asociația Medicover, le-a oferit participanților, aproape 3.700 de elevi de 10-12 ani din Cluj-Napoca și peste 4.500 de elevi de aceeași vârstă din Ploiești, suport activ pentru conștientizarea și prevenția riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și îmbunătățirea stilului de viață, prin cele două componente: o nutriție adecvată și activitate fizică susținută.

Rezultatele au fost de-a dreptul impresionante, în pofida provocărilor aduse de pandemia Covid-19: peste 70% dintre participanți au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, și-au îmbunătățit masa musculară și au pierdut din țesutul adipos în exces.

Reușitele copiilor absolvenți „înCerc”, așa-numiții Învingători, au determinat echipa de implementare să extindă Programul și la categoria de vârstă 8-14 ani, ca o continuitate în sprijinirea motivației „înCerc” la nivelul județelor în care se desfășoară, Prahova și Cluj.

Astfel, familiile interesate pot lua legătura cu coordonatorii locali pentru înscrierea gratuită în Programul realizat 100% prin eforturile și bugetul Asociației Medicover; mai multe informații despre beneficiile în calitate de participanți se pot afla direct de la Ana-Maria Cireșanu, coordonator local Ploiești și Irina Șandor, coordonator local Cluj-Napoca: https://in-cerc.ro/contact/.

De ce se extinde Programul „înCerc”

Dacă segmentul de beneficiari vizat inițial era format din elevi cu vârste între 10 și 12 ani (înscriși în clasa a V-a), acesta a devenit mai cuprinzător. Până la finalul lunii februarie 2023, în Programul „înCerc” se pot înscrie și copii cu vârste între 8 și 14 ani, alături de familiile lor.

În spatele acestei decizii stă o dorință puternică: formarea micuților ce vor deveni adulții sănătoși de mâine, sprijiniți de întregul mediu familial, în cadrul căruia vor fi adoptate și promovate obiceiuri alimentare benefice, cu sprijinul specialiștilor „înCerc”.
Echipa Asociației s-a bucurat de multă deschidere din partea noului segment de beneficiari vizat, crescând numărul copiilor care au primit până acum ajutorul specialiștilor „înCerc” la aproape 1.500 de copii.

Etapele Programului „înCerc” extins

La fel ca până acum, în prima fază a Programului, în baza unui acord de la părinți/tutore, elevilor le va fi evaluată starea de sănătate. În faza a doua a programului, cea de consiliere personalizată, copiii la risc de a dezvolta DZ2 vor primi sfaturi aplicate în cadrul a șase sesiuni de consiliere alături de specialiști în medicină generală, nutriție, activitate fizică și psihologie. Aceste întâlniri se vor derula pe parcursul a 12 luni, special pentru a le permite familiilor să integreze armonios recomandările specialiștilor în viața lor de zi cu zi.

Diabetul și obezitatea merg mână-n mână. Odată apărută, obezitatea nu poate fi controlată, istoria ei naturală fiind una de creștere de la un an la altul. În România, realitatea reflectă acest lucru – copiii supraponderali sau obezi de azi ar putea fi adulți supraponderali sau obezi de mâine.

Recunoscând acest risc, autoritățile din țara noastră au adoptat în noiembrie 2020 legea prevenției diabetului, o bornă importantă în implementarea unui program național de prevenție și diagnosticare precoce a diabetului zaharat, inițiativă pe care Consiliul Științific al Programului „înCerc” o susține încă din 2017.

Despre Asociația Medicover

Asociația Medicover s-a înființat în 2016, cu ajutorul Fundației Medicover, ambele organizații fiind patronate de Fundația Christina și Jonas af Jochnick, întemeietorii Medicover. Asociația Medicover este axată pe educarea, sprijinirea comunităților locale și dezvoltarea unor programe care să contribuie în mod direct sau indirect la îmbunătățirea sănătății și la sensibilizarea publicului la un stil de viață adecvat.

Principala inițiativă a Asociației Medicover este Programul de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației „înCerc”. În plus, Asociația Medicover derulează și alte acțiuni de voluntariat, lunar sau trimestrial, sub egida „Resurse pentru Fapte Bune”, cu ajutorul voluntarilor Medicover și Synevo.

Ca recunoaștere pentru acțiunile de prevenție derulate în cadrul Programului „înCerc”, Asociația Medicover a primit distincții in cadrul celor mai importante evenimente și de la inițiative CSR notabile, precum Gala Societății Civile, Romanian CSR Awards, Community Index – Romanian CSR Index 2020, 2021, 2022.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
28 martie, 2024
Bolile pe care le riscă copiii care consumă alimente ultraprocesate și zahăr în mod excesiv
9 martie, 2024
Jocul video 3D care previne tulburările emoționale. REThink Life, un proiect inovativ al UBB
4 martie, 2024
„E nerealist să credem că dietele mediteraneene vor fi implementate în România”. Alternativa carpato-danubiană
12 februarie, 2024
Daniel David și Patriciu Achimaș Cadariu, colaboratori în Centrul de Cercetare Multidisciplinară a Cancerului
12 februarie, 2024
Cancerul de piele, factori de risc, diagnostic și tratament – INTERVIU cu dr. Hana Decean

Dr.Laura Ilian, medic stomatolog, a explicat pentru publicul Reporter Medical ce se întâmplă dacă nu ...

Ce se întâmplă dacă nu ne periem dinții de cel puțin două ori pe zi

Bolile cardiovasculare și cancerul fac ravagii în România iar deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Volumul de pacienți în zona de cancer s-ar putea cel puțin dubla”

Plombițele nu sunt definitive pentru că materialul din care sunt făcute nu poate rezista prea ...

Sunt „plombele definitive” cu adevărat definitive?

La Cluj se va face și transplant de ficat la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie ...

PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat

Poate modelul alimentar specific românesc – dieta carpato-danubiană – să înlocuiască cu succes cele mai ...

Dieta carpato-danubiană cercetată de UBBMed. Hâncu: „prea puțin putem păstra din bucătăria tradițională românească”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
Success message!
Warning message!
Error message!