Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca a reușit în ultimii 10 ani să atragă în beneficiul pacienților oncologici, adulți și copii, aproximativ 10 milioane de euro din fonduri norvegiene și ale Spațiului Economic European (SEE). Despre aceste proiecte a vorbit marți, la conferința „Colaborare în vederea diagnosticării rapide și a unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului în cadrul granturilor norvegiene si ale SEE”, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic primar, Ginecologie și Chirurgie Oncologică în cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.
Dintre cele cinci proiecte ale IOCN, trei au fost axate pe screening pentru cancerul mamar si cervical. Targetul priectului: preponderent populația vulnerabilă.
Celelalte două dintre proiecte au fost în domeniului hematologiei și oncologiei pediatrice. Pe lângă achiziția de echipamente și servicii, a fost creat și un ghid pentru personalul din sănătate care se concentrează pe tratarea acestor patologii.
„Ghidul de diagnostic, tratament și monitorizare a cancerelor la copii și adolescenți din România” este un instrument util care poate fi accesat folosind Codul QR de mai jos.
Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, prin personalul său, este unul dintre cei mai importanți actori din România
în lupta cu cancerul. Profesorul Achimaș-Cadariu a coordonat științific Planul Național de Combatere a Cancerului, devenit lege, iar acum alături de IOCN conduce Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului (CNCC), consorțiu din care fac parte instituții prestigioase din România și companii private care performează în domeniul sănătății.