O doză unică de antibiotic poate reduce considerabil riscul de infecții septice și de deces în timpul nașterii vaginale, potrivit unui studiu internațional.
Doză unică de antibiotic contra infecției
Un nou studiu internațional radical a descoperit că o singură doză din antibioticul azitromicină poate contribui la protejarea mamelor împotriva infecțiilor periculoase de septicemie și a decesului în timpul nașterii vaginale. Publicat în New England Journal of Medicine, studiul a fost realizat de un om de știință de la Universitatea din Virginia și de colaboratorii săi, conform Scitechdaily.
S-a demonstrat deja că azitromicina, cunoscută și sub numele de Z-Pak, este benefică pentru femeile care nasc prin cezariană. Dar noile descoperiri arată că antibioticul reduce inclusiv mortalitatea femeilor care nasc pe cale vaginală și le diminuează riscul de a dezvolta septicemie, o infecție generalizată care poate fi fatală.
Infecțiile, cauză de deces
Infecțiile, în special sepsisul, sunt responsabile pentru 10% din decesele materne înainte, în timpul și după naștere, ceea ce plasează astfel de infecții între primele cinci cauze ale mortalității materne la nivel mondial.
„O singură doză de antibiotic azitromicină a redus la jumătate sepsisul și decesul la femeile aflate în travaliu”, a declarat cercetătorul William A. Petri Jr. de la Divizia de Boli Infecțioase a Facultății de Medicină a Universității din Virginia. „Simplitatea acestei intervenții ar trebui să permită instituirea ei în întreaga lume pentru a proteja mamele în timpul nașterii”.
Naștere mai sigură
Petri face parte dintr-o coaliție internațională de cercetători care și-a propus să stabilească dacă administrarea antibioticului în timpul nașterii ar fi benefică fie pentru mame, fie pentru copiii lor. Peste 29.000 de femei din țări cu venituri mici și medii s-au oferit să participe voluntar la studiul randomizat. Jumătate dintre ele au primit azitromicină, iar jumătate au primit un placebo.
Dintre cele 14.637 de femei care au primit placebo, 2,4% au dezvoltat septicemie sau au murit în termen de șase săptămâni. Asta în comparație cu doar 1,6% dintre cele 14.526 de femei care au primit azitromicină. Diferența a fost suficient de clară pentru ca cercetătorii să oprească prematur studiul.
Cercetătorii au constatat că antibioticul nu a oferit beneficii similare pentru bebeluși. Cu toate acestea, ei spun că beneficiile pentru mame, combinate cu lipsa efectelor secundare dăunătoare, fac din azitromicină un nou instrument important pentru a menține mamele în siguranță înainte, în timpul și după naștere. Antibioticul este deja recomandat pentru nașterile prin cezariană în Statele Unite și în alte țări.
Petri a precizat că rezultatele sunt rezultatul unei colaborări importante a oamenilor de știință din întreaga lume care lucrează împreună pentru a îmbunătăți îngrijirea femeilor însărcinate și pentru a le ajuta să nască mai sigur.