• Acasă
  • /
  • Medic de gardă
  • /
  • Trei antivirale folosite cu succes la Cluj în lupta cu gripa și Covid 19 INVITATĂ: Prof. univ. dr. Mihaela Lupșe
Publicat: 7 februarie, 2023 09:41
Actualizat: 2 decembrie, 2023 13:25

Trei antivirale sunt folosite cu succes acum la Cluj în lupta cu gripa și COVID 19: Tamiflu pentru gripă, favipiravir şi molnupiravir pentru Covid 19, a informat în emisiunea Medic de gardă de la Reporter Medical Prof. Univ. Dr. Mihaela Lupșe, Medic primar boli infecțioase la REGINA MARIA – Rețeaua Privată de Sănătate.

Trei antivirale folosite cu succes
Dr Mihaela Lupse vorbeste despre trei antivirale folosite cu succes acum la Cluj în lupta cu gripa și COVID 19

„Totdeauna am pledat pentru utilizarea antiviralelor în gripă, în COVID 19. Cu cât le utilizezi mai precoce în evoluția bolii, cu atât ajutorul pe care ți-l dau aceste antivirale este mai mare”, spune medicul invitat la Reporter Medical.

Nu amânați vizita la medic

Care sunt însă cele trei antivirale folosite în lupta cu gripa și COVID 19? Afla din emisiunea de mai jos.

La ora actuală, pentru gripă folosim în continuare Tamiflu, care se eliberează cu rețetă. Se administrează două tablete pe zi la interval de 12 ore – de preferință în prima zi de la debutul bolii, dar și în a doua zi e bine. Spectaculos, practic dispar simptomele, starea generală se îmbunătățește, deci lucrurile merg spre normal.

Pentru COVID 19, avem doar două posibilități. Ambele antivirale se eliberează din Spitalul de Boli Infecțioase dacă te prezinți cu un test pozitiv sau se pot procura din farmacie cu prescripție de la medicul de familie sau de la medicul specialist de boli infecțioase – este vorba de Favipiravir şi Molnupiravir – ambele cu eficiență foarte bună dacă le dai atunci când trebuie”, a afirmat prof. univ. dr. Mihaela Lupșe.

La Infecțioase există și alte provocări de sezon. Profesorul Lupșe a spus că a crescut numărul de cazuri de virus sincițial respirator, un virus care afectează preponderent copiii și dă o formă destul de severă de bronșiolită. În cazul adulților, același virus poate fi responsabil de o pneumonie mai dificil de tratat.

„Avem și infecții bacteriene și aș vrea să atrag atenția că am avut extrem de multe infecții determinate de Haemophilus influenzae ca și complicații ale gripei și nu numai. Sau infecții determinate de pneumococ care este o altă bacterie care poate suprainfecta gripa sau COVID 19 sau poate apărea ca atare ca și cauză de pneumonie.

În plus, a reapărut și rujeola.

Reticența la vaccin

Curentele antivacciniste manifestate în timpul pandemiei au dus la îngroșarea rândurilor celor care resping și alte vaccinuri, precum cel antigripal sau împotriva rujeolei.

„Resimțim foarte tare reticența la vaccin. Nu cred că există la Infecțioase pacient cu gripă sau Covid 19 care să fie vaccinat. Avem foarte mulți nevaccinați și, din păcate, dacă cel puțin înainte erau niște reguli foarte stricte legate de vaccinarea antigripală și medicii de familie vaccinau populația la risc, după reticența și respingerea care s-a manifestat în pandemia de COVID 19 aceeași respingere o simțim și față de vaccinarea antigripală, ceea ce este greșit și ca dovadă avem și gripă și COVID 19 la același pacient.

În ultimele zile am avut surpriza să constatăm că avem și virus rujeolic, că au apărut cazuri de rujeolă la copiii nevaccinați. Iar cum rujeola este o boală extrem de contagioasă, dacă acești copii vin în contact cu alți copii nevaccinați sau cu frații lor mai mici care nu au apucat să fie vaccinați, riscul de răspândire este extrem de mare.

O parte dintre părinți sunt reticenți și se educă pe internet, pe tot felul de site-uri care nu sunt site-uri medicale și refuză să își vaccineze copiii iar ulterior, când copiii lor se îmbolnăvesc și pot face forme severe de boală, își reproșează (că nu i-au vaccinat – n.red.) dar s-ar putea să fie prea târziu.

Dacă am acceptat în vreun fel reticența față de vaccinul față de Covid 19, care a fost foarte repede produs și care nu avea un istoric în spate, vaccinul antirujeolic are un lung istoric în spate și, după 50-60 de ani de vaccinare, nu cred că ar trebui să ne punem probleme și ar trebui să ne vaccinăm copiii. Nu numai pentru rujeolă, pentru tot” a declarat Prof. Univ. Dr. Mihaela Lupșe, Medic primar boli infecțioase la REGINA MARIA – Rețeaua Privată de Sănătate.

Unde mă tratez? La medic sau acasă?

Mihaela Lupșe recomandă pacienților ca la primele semne ale gripei sau COVID 19 (exemplu: febră, tuse, dureri musculare) să se prezinte la medic, mai ales persoanele care sunt în risc – copiii și vârstnicii, cei care suferă de comorbidități (cum ar fi diabet, boli pulmonare cronice, bolile cardiace cronice, obezitate, transplant, imunosupresia, insufieicnța renală cronică etc.).

Cu alte cuvinte, a te testa singur acasă și a lua pastile fără prescripție medicală poate fi riscant.

Cel mai bine este ca diagnosticul să îl stabilească medicul în urma testării iar în funcție de diagnostic să fie stabilit și cel mai bun tratament. Urmăriți emisiunea pentru a afla și ce complicații pot să apară în gripă sau COVID 19.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
4 aprilie, 2024
Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
4 aprilie, 2024
Ce este BRAHITERAPIA și în ce tipuri de cancer e indicată
28 martie, 2024
Bolile pe care le riscă copiii care consumă alimente ultraprocesate și zahăr în mod excesiv
27 martie, 2024
Durerea de picioare și arteriopatia obliterantă periferică
27 martie, 2024
De ce avem EPIDEMIE DE RUJEOLĂ? Deputatul Achimaș-Cadariu: „Se face jocul antivacciniștilor”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Ce este BRAHITERAPIA și în ce tipuri de cancer e indicată

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”. În cadrul acestui workshop ...

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”

Dr. Ana Ștefănescu, medic primar pediatru, le spune părinților într-o emisiune la Reporter Medical ce ...

Bolile pe care le riscă copiii care consumă alimente ultraprocesate și zahăr în mod excesiv

Dr. Duțu Bogdan, medic primar cardiolog specializat în cardiologie intervențională la spitalul Monza Ares din ...

Durerea de picioare și arteriopatia obliterantă periferică

Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a îndemnat colegii să susțină adoptarea proiectului de ...

De ce avem EPIDEMIE DE RUJEOLĂ? Deputatul Achimaș-Cadariu: „Se face jocul antivacciniștilor”
Success message!
Warning message!
Error message!