• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • Cafea cu lapte: un duo dinamic pentru combaterea inflamației
Publicat: 3 februarie, 2023 13:34
Actualizat: 9 februarie, 2023 12:09

Un studiu recent al Universității din Copenhaga sugerează că o cană de cafea cu lapte ar putea avea efecte benefice, antiinflamatorii asupra consumatorilor, conform Scitechdaily.

Cafea cu lapte - combinația cu rol antiinflamator
Cafea cu lapte – combinația cu rol antiinflamator

Combinația de proteine și antioxidanți din băutură se pare că îi sporește proprietățile antiinflamatorii pentru celulele imunitare. Cercetătorii sunt nerăbdători să exploreze potențialele beneficii pentru sănătatea oamenilor.

Ori de câte ori bacteriile, virușii și alte substanțe străine pătrund în organism, sistemul nostru imunitar reacționează prin desfășurarea de celule albe din sânge și substanțe chimice pentru a ne proteja. Această reacție, cunoscută sub numele de inflamație, apare, de asemenea, ori de câte ori suprasolicităm tendoanele și mușchii și este caracteristică unor boli precum artrita reumatoidă.

Polifenolii – antioxidanți eficienți

Antioxidanții cunoscuți sub numele de polifenoli se găsesc în plante, fructe și legume. Acest grup de antioxidanți este folosit și de industria alimentară pentru a încetini oxidarea și deteriorarea calității alimentelor și pentru a evita astfel aromele neplăcute și râncezirea. Polifenolii sunt considerați sănătoși pentru consumatori, deoarece ajută la reducerea stresului oxidativ din organism care dă naștere la inflamații.

Rămân însă multe necunoscute despre polifenoli. Relativ puține studii au investigat ce se întâmplă atunci când polifenolii reacționează cu alte molecule, cum ar fi proteinele amestecate în alimentele pe care le consumăm.

Într-un nou studiu, cercetătorii de la Departamentul de Știința Alimentelor, în colaborare cu cercetători de la Departamentul de Științe Veterinare și Zootehnice de la Universitatea din Copenhaga, au investigat modul în care se comportă polifenolii atunci când sunt combinați cu aminoacizii, elementele constitutive ale proteinelor. Rezultatele au fost promițătoare:

„În cadrul studiului, arătăm că, pe măsură ce un polifenol reacționează cu un aminoacid, efectul său inhibitor asupra inflamației în celulele imunitare este sporit. Ca atare, este clar imaginabil că acest cocktail ar putea avea, de asemenea, un efect benefic asupra inflamației la om. Acum vom cerceta în continuare, inițial pe animale. După aceea, sperăm să primim fonduri de cercetare care să ne permită să studiem efectul la oameni”, spune profesorul Marianne Nissen Lund de la Departamentul de Știința Alimentației, care a condus studiul.

De două ori mai eficient

Pentru a investiga efectul antiinflamator al combinării polifenolilor cu proteinele, cercetătorii au provocat o inflamație artificială celulelor imunitare. Unele dintre celule au primit diferite doze de polifenoli care au reacționat cu un aminoacid, în timp ce altele au primit doar polifenoli în aceleași doze.

Cercetătorii au observat că celulele imune tratate cu combinația de polifenoli și aminoacizi au fost de două ori mai eficiente în combaterea inflamației decât celulele care au fost tratate doar cu polifenoli.

Cafea cu lapte

Studiile anterioare ale cercetătorilor au demonstrat că polifenolii se leagă de proteinele din produsele din carne, lapte și bere. Într-un alt studiu nou, aceștia au testat dacă moleculele se leagă între ele și într-o băutură de cafea cu lapte. Într-adevăr, boabele de cafea sunt pline de polifenoli, în timp ce laptele este bogat în proteine.

„Rezultatul nostru demonstrează că reacția dintre polifenoli și proteine are loc și în unele dintre băuturile de cafea cu lapte pe care le-am studiat. De fapt, reacția are loc atât de repede încât a fost dificil de evitat în oricare dintre alimentele pe care le-am studiat până acum”, spune Marianne Nissen Lund.

„Îmi pot imagina că ceva similar se întâmplă, de exemplu, la o mâncare de carne cu legume sau la un smoothie, dacă aveți grijă să adăugați niște proteine precum laptele sau iaurtul”, spune Marianne Nissen Lund.

Cercetarea este finanțată de Independent Research Fund Denmark și este realizată în colaborare cu Universitatea Tehnică din Dresda, Germania.

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
17 iulie, 2024
Nou medicament pentru prevenirea HIV – eficacitate de 100% în cadrul unui studiu clinic
1 iulie, 2024
Radiațiile solare și melanomul malign, cel mai agresiv cancer de piele
21 iunie, 2024
Dumitru Borțun la UBBMed despre criza demografică din România și modelul „tigrilor” Asiei
4 iunie, 2024
95 de ani de la înființarea Institutului Oncologic Cluj. Mesajul profesorului Achimaș-Cadariu
17 mai, 2024
Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimas Cadariu a vorbit la final de mandat la Reporter Medical ...

Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului

Dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie ne-a vorbit la Reporter Medical despre ...

Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie

Medicul primar pneumolog Bogdan Mincu, cercetător colaborator în cadrul UBBMed, vorbește la Reporter Medical despre ...

Cercetător UBBMed: „Omul modern crede că are 100 de motive să fie somnolent ziua și ignoră somnul”

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale ajunge să facă terapie. UBB a realizat ...

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale face terapie. Un joc video poate schimba modul în care privim psihoterapia

Invitatul nostru la Podcastul Reporter Medical, avocatul Cristian SĂVUȘ, este speranța medicilor acuzați de malpraxis. ...

Podcast cu Cristian Săvuș: de la medic legist la avocat specializat în malpraxis

Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani pot beneficia gratuit începând cu ...

Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin

Calin Baciu, profesor al Facultății de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a ...

Profesor de la Știința Mediului: „nu avem o hartă detaliată a gazelor care pot afecta sănătatea”
Success message!
Warning message!
Error message!