Un studiu recent al Universității din Copenhaga sugerează că o cană de cafea cu lapte ar putea avea efecte benefice, antiinflamatorii asupra consumatorilor, conform Scitechdaily.
Combinația de proteine și antioxidanți din băutură se pare că îi sporește proprietățile antiinflamatorii pentru celulele imunitare. Cercetătorii sunt nerăbdători să exploreze potențialele beneficii pentru sănătatea oamenilor.
Ori de câte ori bacteriile, virușii și alte substanțe străine pătrund în organism, sistemul nostru imunitar reacționează prin desfășurarea de celule albe din sânge și substanțe chimice pentru a ne proteja. Această reacție, cunoscută sub numele de inflamație, apare, de asemenea, ori de câte ori suprasolicităm tendoanele și mușchii și este caracteristică unor boli precum artrita reumatoidă.
Polifenolii – antioxidanți eficienți
Antioxidanții cunoscuți sub numele de polifenoli se găsesc în plante, fructe și legume. Acest grup de antioxidanți este folosit și de industria alimentară pentru a încetini oxidarea și deteriorarea calității alimentelor și pentru a evita astfel aromele neplăcute și râncezirea. Polifenolii sunt considerați sănătoși pentru consumatori, deoarece ajută la reducerea stresului oxidativ din organism care dă naștere la inflamații.
Rămân însă multe necunoscute despre polifenoli. Relativ puține studii au investigat ce se întâmplă atunci când polifenolii reacționează cu alte molecule, cum ar fi proteinele amestecate în alimentele pe care le consumăm.
Într-un nou studiu, cercetătorii de la Departamentul de Știința Alimentelor, în colaborare cu cercetători de la Departamentul de Științe Veterinare și Zootehnice de la Universitatea din Copenhaga, au investigat modul în care se comportă polifenolii atunci când sunt combinați cu aminoacizii, elementele constitutive ale proteinelor. Rezultatele au fost promițătoare:
„În cadrul studiului, arătăm că, pe măsură ce un polifenol reacționează cu un aminoacid, efectul său inhibitor asupra inflamației în celulele imunitare este sporit. Ca atare, este clar imaginabil că acest cocktail ar putea avea, de asemenea, un efect benefic asupra inflamației la om. Acum vom cerceta în continuare, inițial pe animale. După aceea, sperăm să primim fonduri de cercetare care să ne permită să studiem efectul la oameni”, spune profesorul Marianne Nissen Lund de la Departamentul de Știința Alimentației, care a condus studiul.
De două ori mai eficient
Pentru a investiga efectul antiinflamator al combinării polifenolilor cu proteinele, cercetătorii au provocat o inflamație artificială celulelor imunitare. Unele dintre celule au primit diferite doze de polifenoli care au reacționat cu un aminoacid, în timp ce altele au primit doar polifenoli în aceleași doze.
Cercetătorii au observat că celulele imune tratate cu combinația de polifenoli și aminoacizi au fost de două ori mai eficiente în combaterea inflamației decât celulele care au fost tratate doar cu polifenoli.
Cafea cu lapte
Studiile anterioare ale cercetătorilor au demonstrat că polifenolii se leagă de proteinele din produsele din carne, lapte și bere. Într-un alt studiu nou, aceștia au testat dacă moleculele se leagă între ele și într-o băutură de cafea cu lapte. Într-adevăr, boabele de cafea sunt pline de polifenoli, în timp ce laptele este bogat în proteine.
„Rezultatul nostru demonstrează că reacția dintre polifenoli și proteine are loc și în unele dintre băuturile de cafea cu lapte pe care le-am studiat. De fapt, reacția are loc atât de repede încât a fost dificil de evitat în oricare dintre alimentele pe care le-am studiat până acum”, spune Marianne Nissen Lund.
„Îmi pot imagina că ceva similar se întâmplă, de exemplu, la o mâncare de carne cu legume sau la un smoothie, dacă aveți grijă să adăugați niște proteine precum laptele sau iaurtul”, spune Marianne Nissen Lund.
Cercetarea este finanțată de Independent Research Fund Denmark și este realizată în colaborare cu Universitatea Tehnică din Dresda, Germania.