Sunt mulți părinți îngrijorați în această perioadă din cauza infecțiilor respiratorii, a gripei și virozelor de sezon. Mulți dintre ei se sperie atunci când copilul face febră, tușește fără oprire și are o stare generală proastă și apelează la camera e gardă. Despre infecțiile de sezon ale copilului pe înțelesul părinților am discutat cu Ana Ștefănescu, medic primar pediatru în cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.
Practic, încercăm să aducem în atenția părinților câteva dintre cele mai importante informații care să îi ajute să știe cum să intervină corect, acasă, înainte de a ajunge la medic, atunci când copilul este răcit, are gripă sau orice altă infecție respiratorie specifică sezonului rece.
„Situația epidemică din această perioadă este cauzată de o combinație de factori. Dar, in mod evident, este o situație post pandemică. S-a întâmplat ceva în contextul în care, o vreme, copiii au fost izolați și protejați cu măști. Acum, nu s-a trecut, probabil, ca în fiecare an, prin acest val de viroze obișnuite, care un pic a stimulat protecția nespecifică imunitară și probabil că acum copiii reacționează mai urât. Este una dintre teorii. Mi se pare destul de plauzibilă„, spune medicul pediatru Ana Ștefănescu.
Totuși, medicul ne recomandă să avem, acasă, la îndemână, câteva medicamente antitermice, pe bază de paracetamol și ibuprofen, un sirop din plante pentru tuse și un borcan cu miere. Mierea este unul dintre produsele naturiste care ajută foarte mult la ameliorarea tusei. În ceea ce privește nasul înfundat, o modalitate eficientă de a curăța nasul și de a-l desfunda o reprezintă folosirea sprayurilor pe bază de apă de mare sau serul fiziologic.
Când devine tusea periculoasă, cum hidratăm copilul într-un episod de boală, de ce este importantă umiditatea din încăperea în care stă copilul, dar și despre cum și mai ales când să folosim aerosolii într-o infecție respiratorie sau viroză. Tot din emisiune aflați totul despre temutul streptococ. Când devine periculos și ce avem de făcut pentru un diagnostic corect.