Petreci mult timp așezat pe scaun în fața unui ecran și nu prea faci mișcare? Acest lucru este dăunător atât sănătății fizice cât și mentale. Dar câtă mișcare ar trebui, de fapt, să facem pentru o stare mai bună, fizică și mintală? Un studiu recent, publicat de revista Medicine & Science in Sports & Exercise, a arătat că sunt de ajuns 5 minute de plimbare ușoară la fiecare jumătate de oră pentru a fi în formă, potrivit Science Alert.
În cadrul cercetării, persoane sănătoase, de vârstă mijlocie, au fost puse să stea pe scaun timp de 8 ore, acest lucru reprezentând o zi de lucru standard, pe parcursul a cinci zile.
Într-una dintre acele zile, participanții au stat timp de 8 ore pe scaun, doar cu pauze scurte pentru a merge la toaletă.
În celelalte zile, s-au testat o serie de strategii diferite de a întrerupe cele 8 ore. De exemplu, într-o zi, participanții au mers ușor timp de 1 minut la fiecare jumătate de oră, iar într-o altă zi s-au plimbat câte 5 minute, la fiecare oră.
Oamenii de știință au vrut să afle care este minimul de timp de mișcare pentru a compensa efectele nocive ale statului pe scaun.
În toate cazurile, au fost monitorizate nivelul zahărului din sânge și tensiunea arteriale, doi factori de risc importanți pentru bolile de inimă.
O plimbare ușoară de 5 minute reduce nivelul zahărului din sânge și tensiunea arterială
Astfel, s-a descoperit că o plimbare ușoară de 5 minute la fiecare jumătate de oră a fost singura strategie care a redus substanțial nivelul de zahăr din sânge comparativ cu statul pe scaun. Mai exact, cu aproape 60%.
Tot această strategie a redus, de asemenea, tensiunea arterială cu patru până la cinci puncte în comparație cu statul pe scaun.
Pe lângă beneficiile pentru sănătatea fizică, există și beneficii pentru sănătatea mintală.
În timpul studiului, participanților li s-a cerut să-și evalueze starea mintală folosind un chestionar.
Astfel, s-a descoperit că, în comparație cu perioada în care stăteau pe scaun timp de 8 ore, o plimbare ușoară de 5 minute, la fiecare jumătate de oră, a redus senzația de oboseală și i-a ajutat pe participanți să se simtă mai energici.
De asemenea, s-a descoperit că și plimbările o dată pe oră au fost suficiente pentru a stimula starea de spirit și pentru a reduce senzația de oboseală.