Ne vaccinăm sau nu în plin sezon de gripă și viroze? Aceasta este întrebare care se află pe buzele multor oameni în plină stare de alertă epidemică, cu un număr tot mai mare de bolnavi de gripă și infecții respiratorii, unele foarte complicate. Medicii de familie îi sfătuiesc pe oameni să ia, din timp, toate măsurile de prevenție. Dacă merită sau nu să ne vaccinăm în plină epidemie de gripă, ne spune medicul de familie, cu competențe pediatrice, dr. Ioan Mureșan. Tot de la el aflăm de ce nu este indicat să consumăm antibiotice după ureche și care sunt medicamentele la îndemână pe care le putem lua înainte să ajungem la camera de gardă sau la cabinetele medicilor de familie.
Medicii reamintesc care sunt măsurile de prevenție, mai ales de cele de profilaxie primare prin diverse tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la cabinetul medicului de familie.
Potrivit medicilor, tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament, nu pe denumirea comercială a acestuia. Deciziile terapeutice au la bază principiile active necesare tratării unei afecţiuni şi adaptarea schemei în funcţie de particularităţile pacientului.
În ceea ce privește vaccinarea copiilor între 6 luni și 9 ani, medicii recomandă administrarea a două doze de vaccin gripal.
Fără antibiotice în virozele necomplicate
Specialiștii spun că schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză și comorbiditățile pe care le are pacientul. Nu există scheme de tratament universal valabile şi, în niciun caz, nu se recomandă folosirea antibioticelor în virozele necomplicate.
Prin urmare, pacienții sunt sfătuiți să solicite consult medical, să evite automedicația, să conştientizeze faptul că, în cazul virozelor, nu este necesară administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicamentelor antivirale se face în baza unei prescripţii medicale.
Aflați toate informațiile din materialul următor.