• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Avertisment al medicilor: Antibioticele nu sunt recomandate în viroze
Publicat: 16 ianuarie, 2023 08:56
Actualizat: 6 decembrie, 2023 12:45

Semnal de alarmă al medicilor de familie: Antibioticele nu se recomandă în virozele necomplicate. Schema de tratament trebuie adaptată fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţi şi nu este „universal valabilă”, avertizează Societatea Națională de Medicina Familiei. Avertismentul vine în contextul valului de infecții respiratorii, viroze sezoniere, gripă și COVID-19 din România, din ultimele săptămâni. 

Antibioticele nu sunt recomandate în viroze
Antibioticele nu sunt recomandate în virozele necomplicate. FOTO: Pixabay.com

Folosirea antibioticelor ca tratament în virozele necomplicate nu este recomandată, subliniază medicii de familie, potrivit Agerpres.

Românii care au simptome de infecție respiratorie ar trebui să consulte un medic și să evite automedicația, este sfatul medicilor de familie.

În contextul valului de infecții respiratorii și gripă, Societatea Națională de Medicină de Familie face un set de recomandări pacienților.

Medicii de familie atrag atenția asupra situației îngrijorătoare legată de accesul la medicamentele necesare tratamentului acestor viroze.

Vaccinarea și stilul de viață sănătos ajută sistemul imunitar în lupta cu bolile

Aceștia reamintesc de măsurile de prevenție, mai ales de profilaxia primară prin diverse tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie.

Totodată, medicii recomandă un stil de viaţă sănătos, cu o alimentație adecvată, activitate fizică şi odihnă necesare pentru sistemul imunitar.

De asemenea, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor în spaţii închise şi etichetarea tusei şi a strănutului, igiena corporală şi a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile.

Potrivit medicilor, tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament, nu pe denumirea comercială a acestuia. Deciziile terapeutice au la bază principiile active necesare tratării unei afecţiuni şi adaptarea schemei în funcţie de particularităţile pacientului.

Fără antibiotice în virozele necomplicate

Aceștia spun că schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză și comorbiditățile pe care le are pacientul. Nu există scheme de tratament universal valabile şi, în niciun caz, nu se recomandă folosirea antibioticelor în virozele necomplicate.

Prin urmare, pacienții sunt sfătuiți să solicite consult medical, să evite automedicația, să conştientizeze faptul că, în cazul virozelor, nu este necesară administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicamentelor antivirale se face în baza unei prescripţii medicale.

Mai mult, este important ca abordarea terapeutică să cuprindă substanţele active necesare în doza corectă, indiferent de denumirea unui produs sau a altuia, atenționează Societatea Națională de Medicină de Familie.

Respectarea acestor principii va avea ca rezultat vindecarea şi recuperarea rapidă, cu evitarea complicaţiilor virozelor din acest sezon, mai spun medicii.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
15 mai, 2024
Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală
15 mai, 2024
UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală
12 mai, 2024
UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!