Semnal de alarmă al medicilor de familie: Antibioticele nu se recomandă în virozele necomplicate. Schema de tratament trebuie adaptată fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţi şi nu este „universal valabilă”, avertizează Societatea Națională de Medicina Familiei. Avertismentul vine în contextul valului de infecții respiratorii, viroze sezoniere, gripă și COVID-19 din România, din ultimele săptămâni.
Folosirea antibioticelor ca tratament în virozele necomplicate nu este recomandată, subliniază medicii de familie, potrivit Agerpres.
Românii care au simptome de infecție respiratorie ar trebui să consulte un medic și să evite automedicația, este sfatul medicilor de familie.
În contextul valului de infecții respiratorii și gripă, Societatea Națională de Medicină de Familie face un set de recomandări pacienților.
Medicii de familie atrag atenția asupra situației îngrijorătoare legată de accesul la medicamentele necesare tratamentului acestor viroze.
Vaccinarea și stilul de viață sănătos ajută sistemul imunitar în lupta cu bolile
Aceștia reamintesc de măsurile de prevenție, mai ales de profilaxia primară prin diverse tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie.
Totodată, medicii recomandă un stil de viaţă sănătos, cu o alimentație adecvată, activitate fizică şi odihnă necesare pentru sistemul imunitar.
De asemenea, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor în spaţii închise şi etichetarea tusei şi a strănutului, igiena corporală şi a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile.
Potrivit medicilor, tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament, nu pe denumirea comercială a acestuia. Deciziile terapeutice au la bază principiile active necesare tratării unei afecţiuni şi adaptarea schemei în funcţie de particularităţile pacientului.
Fără antibiotice în virozele necomplicate
Aceștia spun că schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză și comorbiditățile pe care le are pacientul. Nu există scheme de tratament universal valabile şi, în niciun caz, nu se recomandă folosirea antibioticelor în virozele necomplicate.
Prin urmare, pacienții sunt sfătuiți să solicite consult medical, să evite automedicația, să conştientizeze faptul că, în cazul virozelor, nu este necesară administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicamentelor antivirale se face în baza unei prescripţii medicale.
Mai mult, este important ca abordarea terapeutică să cuprindă substanţele active necesare în doza corectă, indiferent de denumirea unui produs sau a altuia, atenționează Societatea Națională de Medicină de Familie.
Respectarea acestor principii va avea ca rezultat vindecarea şi recuperarea rapidă, cu evitarea complicaţiilor virozelor din acest sezon, mai spun medicii.