• Acasă
  • /
  • Esențial
  • /
  • CRIZĂ DE MEDICAMENTE: Dr. Claudia Felicia Pop te învață cum să confecționezi un babyhaler dintr-o sticlă de Coca-Cola
Publicat: 25 decembrie, 2022 11:08
Actualizat: 30 octombrie, 2023 10:51

Medicii nu lasă garda jos chiar dacă se confruntă cu o criză de medicamente iar în unele cazuri îi învață pe bolnavi sau aparținători ce soluții alternative pot aplica în astfel de situații. Într-o emisiune la ReporterMedical.ro, Dr. Claudia Felicia Pop le-a explicat părinților cum pot confecționa un babyhaler dintr-o sticlă de Coca-Cola pentru a-și trata copiii cu probleme bronho-obstructive.

„Ventolinul, care este un bronhodilatator, nu are un alt înlocuitor și cel puțin soluția pentru administrare în aerosoli a lipsit. În ultimul an nu am mai văzut soluție inhalatorie. Avem din fericire sprayul Ventolin doar că acesta la vârstă mică trebuie să fie administrat cu babyhaler, dispozitiv care se găsește mai greu. Dacă chiar nu îl găsim, românul este destul de inventiv și putem să confecționăm un mic babyhaler dintr-o sticlă de plastic de jumătate de litru de Coca-Cola sau Sprite. Aflați din emisiune cum se confecționează un asemenea dispozitiv cu costuri 0.

Antibioticul, ultima soluție

Asist. univ. dr. Claudia-Felicia Pop, care este medic primar medicina de familie, a declarat în emisiunea ReporterMedical.ro moderată de farmacista Ioana Gabor că în ultimele două-trei săptămâni medicii s-au confruntat cu un val de infecții respiratorii și că numărul mai mare de îmbolnăviri a determinat și o criză a unor medicamente, unele antibiotice.

„Din fericire, marea majoritate a acestor infecții sunt de etiologie virală iar în aceste cazuri nu aveam nevoie de antibiotice decât dacă se suprainfectează.

Nu este bine să se administreze antibiotic, până nu consultă un medic, până nu se dovedește că este o infecție bacteriană sau o suprainfecție. Un antibiotic administrat nejustificat produce rezistență și în ultimul timp ne confruntăm cu o lispă de antibiotice în farmacii. În ultimii zeci de ani nu s-au descoperit antibiotice noi, deci în curând nu o să mai avem ce să administrăm. Administrarea antibioticelor ar trebui să fie bine gândită iar decizia să aparțină medicului și nu pacientului.

„De cele mai multe ori, pacienții pot să aleagă antibioticul incorect pentru patologia pe care o au sau să subdozeze antibioticul și atunci să nu fie eficient”, a afirmat dr. Claudia Felicia Pop.

Unde e vaccinul antigripal pentru categoriile de risc?

Vaccinul antigripal gratuit pentru cartegoriile de risc este și el o raritate în Cluj. „Nu mai am de la jumătatea lunii octombrie vaccin antigripal.”

Sunt mai multe categorii de risc care ar trebui să beneficize gratuit de acest vacccin prin medicul de familie. La farmacii se găsește, nu e prea târziu să fie administrat”, a mai spus dr. Claudia Felicia Pop. Pentru mai multe detalii, urmăriți emisiunea.

DEspre autor

Ioana Gabor este farmacist, doctor în științe medicale. După ce a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj, își practică cu pasiune profesia și oferă cele mai bune sfaturi medicale pacienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
17 mai, 2024
Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB
10 mai, 2024
Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
7 mai, 2024
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”
7 mai, 2024
Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
27 aprilie, 2024
Ai dureri în piept? Cauza ar putea fi OCLUZIA CORONARIANĂ CRONICĂ!

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!