• Acasă
  • /
  • Fără categorie
  • /
  • UBB lansează un program pe cercetare avasată în domeniul medical. Rectorul Daniel David: Nu ne putem permite în ziua de astăzi să nu avem o componentă biomedicală
Publicat: 22 decembrie, 2022 12:06
Actualizat: 30 octombrie, 2023 11:08

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță un nou program în domeniul medical, “focalizat pe cercetare avansată”. Programul, numit UBBMed, desfășurat în cadrul “UBB School of Health”, listată alături de facultățile instituției, s-a lansat, miercuri, potrivit unui comunicat al instituției. Acesta folosește drept cadru general de lucru un “model bio-psiho-social” și este profilat pe domenii unde UBB înregistrează deja performanță academică. 

UBB lansează un program pe cercetare
Programul UBBMed va fi deschis colaborării cu toate instituții interesate din domeniul sănătății, cum ar fi universități, institute sau unități clinice, publice sau private. FOTO: UBB Facebook.com

Programul avansat în domeniul biomedical, focalizat pe cercetare își propune să creeze aplicații inovative. Denumit UBBMed (Postgraduate Program for Bio-Behavioral Integrative Medicine) va contribui la formarea continuă în domeniu, spun reprezentanții universității.

“Cadrul general de lucru este modelul bio-psiho-social, în paradigmele unor abordări validate științific (evidence-based) și personalizate (personalized), în contextul tehnologiilor și al analizelor de tip „smart” (big data/machine learning/artificial intelligence)”, a precizat universitatea.

Organizarea programului UBBMed pornește de la domenii biomedicale, unde UBB este deja un actor academic de vârf în țară și relevant la nivel internațional.

Astfel, cele trei secțiuni clinice exprimă performanța academică deja confirmată a UBB în domeniile sănătății mintale (UBBMed-Psy), sănătății publice (UBB-PublicH) și medicini generale-interne și cancer (UBBMed – G).

Secțiunea UBBMed-Tech stimulează dezvoltarea tehnologiilor avansate în domeniu, precum roboterapie sau realitate virtuală, pentru tratamentul tulburărilor psihice, și tehnologii de imagistică medicală sau nanomedicină.

De asemenea, secțiunea transversală (UBBMed-T) își propune să reflecte competitivitatea UBB în tehnologia informației, incluzând supercomputerul UBB și inteligența artificială pentru analize de big medical data, și să abordeze aspecte etice și sociale ale medicinei.

O secțiune exploratorie (UBBMed-M) cuprinde dezvoltările în domeniu în curs de formalizare, precum economia sănătății.

Sincer, simplu și direct spus, o universitate comprehensivă cu angajament global cum este UBB, membră în structuri în care este neobișnuit ca o universitate comprehensivă cu tradiție să nu aibă școală medicală, nu-și poate permite în ziua de astăzi să nu aibă o componentă biomedicală, prin care să abordeze teme de frontieră pentru specia/civilizația noastră și să atragă astfel resurse/granturi prin care să genereze cunoaștere exprimată în publicații/patente, în aplicații pentru sănătatea oamenilor și în educația din domeniu”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Potrivit UBB, platforma InfoBioNano4Health, ca nouă specializare a României, va constitui o infrastructură academică centrală a Programului UBBMed, utilizând dezvoltările inovative preclinice (InfoBioNano) și tehnologiile avansate (BrainQ Institute – RMN clinic 7 Tesla și preclinic 11 Tesla/Centrul EON-UBB pentru realități virtuale/augmentate/mixte) pentru aplicații medicale (Health).

Programul UBBMed se dezvoltă cu participarea și consultanța școlilor medicale din universitățile care formează împreună cu UBB Alianța Europeană Eutopia, unele dintre cele mai importante la nivel internațional, alături de colaboratori academici internaționali deja strategici ai UBB în acest domeniu.

Deocamdată, focalizarea noastră este pe partea avansată din domeniul biomedical/sănătății, și anume pe generarea de cunoaștere prin cercetare, diseminarea cunoașterii prin formare continuă și utilizarea cunoașterii prin aplicații/tehnologii inovative. În acest fel, vom întări prin forța academică a UBB, dedicată și acestei zone, profilul orașului și competitivitatea țării în domeniul biomedical, într-o logică „win-win”, în care câștigă și Universitatea și comunitatea/oamenii. Dezvoltările viitoare ale Programului UBBMed la alte niveluri/în alte zone depind de nevoile și contextul colaborărilor din țară și din structurile internaționale din care UBB face parte”, a mai spus rectorul UBB.

În țară, UBBMed are deja parteneriate cu infrastructuri clinice, publice și private, care, susținând activitățile clinice ale UBBMed, vor fi primele care vor beneficia de resursele și rezultatele generate de program.

Programul UBBMed va fi deschis spre colaborare tuturor instituțiilor interesate din domeniul sănătății, cum ar fi universități, institute sau unități clinice, publice sau private, atunci când se pot găsi demersuri de beneficiu reciproc, au precizat reprezentanții UBB.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
25 martie, 2024
Dolce Vita SPA aduce experiența italiană de wellness la Cluj
14 decembrie, 2022
Avertisment OMS: Crește numărul de boli grave la copii după infectări streptococice
25 noiembrie, 2022
STUDIU: Dependența de telefoane smart poate reduce creativitatea
17 august, 2022
Roșul în gât nu e provocat de alimentele reci!
5 august, 2022
Concert caritabil organizat pentru un băiețel grav bolnav de Opera Națională Română din Cluj-Napoca

Dr.Laura Ilian, medic stomatolog, a explicat pentru publicul Reporter Medical ce se întâmplă dacă nu ...

Ce se întâmplă dacă nu ne periem dinții de cel puțin două ori pe zi

Bolile cardiovasculare și cancerul fac ravagii în România iar deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Volumul de pacienți în zona de cancer s-ar putea cel puțin dubla”

Plombițele nu sunt definitive pentru că materialul din care sunt făcute nu poate rezista prea ...

Sunt „plombele definitive” cu adevărat definitive?

La Cluj se va face și transplant de ficat la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie ...

PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat

Poate modelul alimentar specific românesc – dieta carpato-danubiană – să înlocuiască cu succes cele mai ...

Dieta carpato-danubiană cercetată de UBBMed. Hâncu: „prea puțin putem păstra din bucătăria tradițională românească”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
Success message!
Warning message!
Error message!