Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță un nou program în domeniul medical, “focalizat pe cercetare avansată”. Programul, numit UBBMed, desfășurat în cadrul “UBB School of Health”, listată alături de facultățile instituției, s-a lansat, miercuri, potrivit unui comunicat al instituției. Acesta folosește drept cadru general de lucru un “model bio-psiho-social” și este profilat pe domenii unde UBB înregistrează deja performanță academică.
Programul avansat în domeniul biomedical, focalizat pe cercetare își propune să creeze aplicații inovative. Denumit UBBMed (Postgraduate Program for Bio-Behavioral Integrative Medicine) va contribui la formarea continuă în domeniu, spun reprezentanții universității.
“Cadrul general de lucru este modelul bio-psiho-social, în paradigmele unor abordări validate științific (evidence-based) și personalizate (personalized), în contextul tehnologiilor și al analizelor de tip „smart” (big data/machine learning/artificial intelligence)”, a precizat universitatea.
Organizarea programului UBBMed pornește de la domenii biomedicale, unde UBB este deja un actor academic de vârf în țară și relevant la nivel internațional.
Astfel, cele trei secțiuni clinice exprimă performanța academică deja confirmată a UBB în domeniile sănătății mintale (UBBMed-Psy), sănătății publice (UBB-PublicH) și medicini generale-interne și cancer (UBBMed – G).
Secțiunea UBBMed-Tech stimulează dezvoltarea tehnologiilor avansate în domeniu, precum roboterapie sau realitate virtuală, pentru tratamentul tulburărilor psihice, și tehnologii de imagistică medicală sau nanomedicină.
De asemenea, secțiunea transversală (UBBMed-T) își propune să reflecte competitivitatea UBB în tehnologia informației, incluzând supercomputerul UBB și inteligența artificială pentru analize de big medical data, și să abordeze aspecte etice și sociale ale medicinei.
O secțiune exploratorie (UBBMed-M) cuprinde dezvoltările în domeniu în curs de formalizare, precum economia sănătății.
“Sincer, simplu și direct spus, o universitate comprehensivă cu angajament global cum este UBB, membră în structuri în care este neobișnuit ca o universitate comprehensivă cu tradiție să nu aibă școală medicală, nu-și poate permite în ziua de astăzi să nu aibă o componentă biomedicală, prin care să abordeze teme de frontieră pentru specia/civilizația noastră și să atragă astfel resurse/granturi prin care să genereze cunoaștere exprimată în publicații/patente, în aplicații pentru sănătatea oamenilor și în educația din domeniu”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Potrivit UBB, platforma InfoBioNano4Health, ca nouă specializare a României, va constitui o infrastructură academică centrală a Programului UBBMed, utilizând dezvoltările inovative preclinice (InfoBioNano) și tehnologiile avansate (BrainQ Institute – RMN clinic 7 Tesla și preclinic 11 Tesla/Centrul EON-UBB pentru realități virtuale/augmentate/mixte) pentru aplicații medicale (Health).
Programul UBBMed se dezvoltă cu participarea și consultanța școlilor medicale din universitățile care formează împreună cu UBB Alianța Europeană Eutopia, unele dintre cele mai importante la nivel internațional, alături de colaboratori academici internaționali deja strategici ai UBB în acest domeniu.
“Deocamdată, focalizarea noastră este pe partea avansată din domeniul biomedical/sănătății, și anume pe generarea de cunoaștere prin cercetare, diseminarea cunoașterii prin formare continuă și utilizarea cunoașterii prin aplicații/tehnologii inovative. În acest fel, vom întări prin forța academică a UBB, dedicată și acestei zone, profilul orașului și competitivitatea țării în domeniul biomedical, într-o logică „win-win”, în care câștigă și Universitatea și comunitatea/oamenii. Dezvoltările viitoare ale Programului UBBMed la alte niveluri/în alte zone depind de nevoile și contextul colaborărilor din țară și din structurile internaționale din care UBB face parte”, a mai spus rectorul UBB.
În țară, UBBMed are deja parteneriate cu infrastructuri clinice, publice și private, care, susținând activitățile clinice ale UBBMed, vor fi primele care vor beneficia de resursele și rezultatele generate de program.
Programul UBBMed va fi deschis spre colaborare tuturor instituțiilor interesate din domeniul sănătății, cum ar fi universități, institute sau unități clinice, publice sau private, atunci când se pot găsi demersuri de beneficiu reciproc, au precizat reprezentanții UBB.