Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale ajunge să facă terapie. UBB a realizat un joc video care poate înlocui ședințele de psihoterapie. Coordonatoarea proiectului, Oana David a explicat cum poate un joc video să schimbe paradigma cu privire la terapia psihologică.
Doar unul din cinci copiii cu tulburări emoționale ajunge să facă terapie. UBB a realizat un joc video 3 D care înlocuiește o ședință de psihoterapie.
După zece ani de cercetare a modului în care principiile de bază ale psihoterapiei pot fi traduse în limbajul jocurilor video, a apărut REThink Life, un joc video 3D dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai, al cărui scop este să ne învețe să gândim rațional. Coordonatoarea proiectului, Oana David a explicat cum poate un joc video să înlocuiască o ședință de terapie la psiholog. Sănătatea mintală este una dintre componentele esențiale ale programului UBBMed, al Universitatea Babeș-Bolyai.
Organizația Mondială a Sănătății a considerat că dependența de jocurile video este o afecțiune.
Oana David, profesor universitar în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și directorul Clinicii Universitare Babeș-Bolyai PsyTech, a reușit să aducă tehnologia jocurilor video în sprijinul sănătății mentale.
„A fost gândit ca joc video, dar nu cu scop de distracție, cum sunt jocurile obișnuite, ci cu scop terapeutic. Practic, avem intervenții psihoterapeutice care știm că funcționează foarte bine și care pot adresa tulburările emoționale ale copiilor, ale adolescenților, adulților tineri sau adulților în general. Problema este că tinerii că nu ajung la aceste intervenții. Practic, așa să ne imaginăm că unul din cinci copii prezintă simptome care ar putea fi diagnosticate ca probleme de sănătate mintală și numai unul din cinci accesează intervenții psihoterapeutice”, a susținut David.
Poate să aibă o sesiune de joc video același efect cu o sesiune de terapie?
„Este ca și o sesiune de terapie cu un psiholog, doar că e un alt mijloc. Ar trebui să fie mai plăcută, într-adevăr, și cumva scopul nu este atât de direct formulat și mijloacele sunt diferite. Într-o sesiune de terapie, oricum și psihoterapeutul, dacă lucrează cu un copil, va folosi mijloace adecvate, va folosi fișe, va folosi desene, oricum vor fi activități de genul acesta, pentru că nu poți cu un copil doar să povestești, că se plictisește oricum. Dar e greu să menții atenția copilului acolo și de-a lungul unei sesiuni de psihoterapie. Aici e mai ușor, da, pentru că le place oricum să se joace și pentru că sarcinile sunt atractive, interactive și foarte, foarte important, inclusiv pentru componenta de antrenare a abilităților în joc, noi am măsurat în ce măsură îmbunătățirea în scorurile lor reflectă îmbunătățirea în autoraportarea abilităților din viața reală, emoțională. Și am obținut corelații semnificative, deci cu cât scorurilor crește în joc și își îmbunătățesc abilitățile acolo, în momentul acela simulat, acele abilități se transferă în viața de zi cu zi.”
Oana David susține că prin parteneriatele la care se lucrează va fi posibil ca jocul să fie accesat de către oricine pe telefonul mobil. Acum, se poate accesa doar dacă se apelează Clinica Universitară de Psihologie Babeș-Bolyai PsyTech.
Cine este Oana David
Dr. Oana David este directorul Clinicii Universitare Babeș-Bolyai PsyTech, supervizor psihoterapeut cognitiv-comportamental și psiholog clinician atestat de Colegiul Psihologilor din România (www.copsi.ro), coach si trainer acreditat ANC. De asemenea, este Profesor universitar în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, directorul DATA Lab (https://rethinkplatform.ro/) și director al International Coaching Institute (https://www.international-coaching.org/). Cercetarea ei este centrată pe eficiența intervențiilor psihologice bazate pe tehnologie pentru prevenția tulburărilor emoționale și gestionarea stresului la în cazul copiilor și adulților.
Urămăriți aici întregul interviu
https://www.youtube.com/watch?v=zmBwzVg1Rr4
Ne poți urmări și aici:
www.ReporterMedical.ro
https://www.instagram.com/reporter.medical/
@reporter.medical