Publicat: 25 noiembrie, 2022 11:50
Actualizat: 13 noiembrie, 2023 13:42

Pandemia și izolarea au crescut numărul persoanelor depedente de smartphone-uri. Cercetările  au descoperit că cei dependenți de telefoane smart erau mai puțin creativi decât cei care nu foloseau un astfel de gadget. Consecințele dependenței de smartphone-uri asupra creativității pot fi mari, arată un studiu realizat de cercetătorii din China.

Dependența de telefoane smart
Dependența de smartphone-uri poate reduce capacitatea de creativitate, arată un studiu. FOTO: The National Mental Health Institute

Folosind tehnologia imagistică a creierului, aceștia au măsurat răspunsurile corticale la sarcini creative. Rezultatele indică faptul că dependența de telefoane inteligente influențează negativ capacitatea creativă a creierului.

Mai exact, cortexul prefrontal și zonele temporale ale creierului nu au fost la fel de active atunci când li sa cerut să gândească creativ. Acest lucru a fost în contrast cu participanții care nu aveau dependență de smartphone-uri.

Participanții la studiu au între 18 și 25 de ani și sunt studenți. Cei 48 de participanți au fost identificați folosind Smartphone Addiction Scale (SAS).

Jumătate dintre participanți au obținut un scor mare la SAS și au devenit grupul experimental. Restul de 24 au obținut scoruri scăzute la SAS și au alcătuit condiția de control. Participanții nu consumat medicamente care ar putea afecta sistemul nervos și nu aveau alte dependențe comportamentale.

Echipa de cercetare a folosit sarcina de utilizări alternative pentru a măsura creativitatea. Acest test oferă indivizilor un obiect de zi cu zi și 30 de secunde pentru a numi cât mai multe utilizări alternative ale obiectului. Prima etapă a testului a prezentat o serie de obiecte și primele două utilizări ale acestora. Participanții trebuiau să memoreze aceste liste și să le poată repeta înapoi.
A doua fază a folosit neuroimagini pentru a dezvălui ce făcea creierul în timp ce participanții răspundeau la sarcina de utilizări alternative.
Pentru jumătate dintre participanți, unele dintre obiectele care făceau parte din sarcina de utilizări alternative au făcut parte, de asemenea, din prima etapă. Prin urmare, li s-a cerut să-și amintească cele mai comune utilizări ale obiectului.
Analizând datele colectate de la Alternative Uses Task, cercetătorii au descoperit că cei cu dependență de smartphone-uri au obținut scoruri mai mici la fluență, flexibilitate și originalitate. Imaginile au arătat că cortexul prefrontal și zonele temporale ale creierului nu erau la fel de active la cei cu dependență de telefoane smart.
Studiul poate fi consulat aici. 

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
22 decembrie, 2022
UBB lansează un program pe cercetare avasată în domeniul medical. Rectorul Daniel David: Nu ne putem permite în ziua de astăzi să nu avem o componentă biomedicală
14 decembrie, 2022
Avertisment OMS: Crește numărul de boli grave la copii după infectări streptococice
17 august, 2022
Roșul în gât nu e provocat de alimentele reci!
5 august, 2022
Concert caritabil organizat pentru un băiețel grav bolnav de Opera Națională Română din Cluj-Napoca
4 august, 2022
UNTOLD: Rata incidenței COVID-19 din Cluj-Napoca în prima zi de festival

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea dezbatere pe tema asigurărilor private de sănătate

UBB va pregăti manageri de spital „ca afară”. UBB-FSEGA lansează începând cu anul universitar 2024-2025 ...

Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU, este, conform vicepreședintelui ...

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU

Ajutor pentru copiii bolnavi de cancer: 21 de mici pacienți care au învins cancerul au ...

Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a obținut ...

Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase

Fibromul uterin este cea mai frecventă patologie tumorală benignă ginecologică (necanceroasă) și afectează în general ...

Fibromul uterin: ce simptome îl anunță și ce metode de tratament există? Interviu cu dr. Sebastian Cosmin Surugiu, medic primar ginecolog

Psihologul Daniel David și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu își extind colaborarea în cadrul unui proiect ...

Daniel David și Patriciu Achimaș Cadariu, colaboratori în Centrul de Cercetare Multidisciplinară a Cancerului
Success message!
Warning message!
Error message!