Publicat: 25 noiembrie, 2022 11:50
Actualizat: 29 noiembrie, 2022 14:40

Pandemia și izolarea au crescut numărul persoanelor depedente de smartphone-uri. Cercetările  au descoperit că cei dependenți de telefoane smart erau mai puțin creativi decât cei care nu foloseau un astfel de gadget. Consecințele dependenței de smartphone-uri asupra creativității pot fi mari, arată un studiu realizat de cercetătorii din China.

Dependența de smartphone-uri poate reduce capacitatea de creativitate, arată un studiu. FOTO: The National Mental Health Institute

Folosind tehnologia imagistică a creierului, aceștia au măsurat răspunsurile corticale la sarcini creative. Rezultatele indică faptul că dependența de telefoane inteligente influențează negativ capacitatea creativă a creierului.

Mai exact, cortexul prefrontal și zonele temporale ale creierului nu au fost la fel de active atunci când li sa cerut să gândească creativ. Acest lucru a fost în contrast cu participanții care nu aveau dependență de smartphone-uri.

Participanții la studiu au între 18 și 25 de ani și sunt studenți. Cei 48 de participanți au fost identificați folosind Smartphone Addiction Scale (SAS).

Jumătate dintre participanți au obținut un scor mare la SAS și au devenit grupul experimental. Restul de 24 au obținut scoruri scăzute la SAS și au alcătuit condiția de control. Participanții nu consumat medicamente care ar putea afecta sistemul nervos și nu aveau alte dependențe comportamentale.

Echipa de cercetare a folosit sarcina de utilizări alternative pentru a măsura creativitatea. Acest test oferă indivizilor un obiect de zi cu zi și 30 de secunde pentru a numi cât mai multe utilizări alternative ale obiectului. Prima etapă a testului a prezentat o serie de obiecte și primele două utilizări ale acestora. Participanții trebuiau să memoreze aceste liste și să le poată repeta înapoi.
A doua fază a folosit neuroimagini pentru a dezvălui ce făcea creierul în timp ce participanții răspundeau la sarcina de utilizări alternative.
Pentru jumătate dintre participanți, unele dintre obiectele care făceau parte din sarcina de utilizări alternative au făcut parte, de asemenea, din prima etapă. Prin urmare, li s-a cerut să-și amintească cele mai comune utilizări ale obiectului.
Analizând datele colectate de la Alternative Uses Task, cercetătorii au descoperit că cei cu dependență de smartphone-uri au obținut scoruri mai mici la fluență, flexibilitate și originalitate. Imaginile au arătat că cortexul prefrontal și zonele temporale ale creierului nu erau la fel de active la cei cu dependență de telefoane smart.
Studiul poate fi consulat aici. 

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
22 decembrie, 2022
UBB lansează un program pe cercetare avasată în domeniul medical. Rectorul Daniel David: Nu ne putem permite în ziua de astăzi să nu avem o componentă biomedicală
14 decembrie, 2022
Avertisment OMS: Crește numărul de boli grave la copii după infectări streptococice
17 august, 2022
Roșul în gât nu e provocat de alimentele reci!
5 august, 2022
Concert caritabil organizat pentru un băiețel grav bolnav de Opera Națională Română din Cluj-Napoca
4 august, 2022
UNTOLD: Rata incidenței COVID-19 din Cluj-Napoca în prima zi de festival

Cum să rămâi sănătos și în formă până la adânci bătrâneți – este o întrebare ...

Află cum să rămâi sănătos și în formă până la adânci bătrâneți VIDEO

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu

Ce înseamnă un zâmbet de Hollywood? Înseamnă să fie vizibili în zâmbet toți cei 12 ...

Ce înseamnă un zâmbet de Hollywood și cum îl obții cu ajutorul ortodonției

În emisiunea pe care o puteți urmări după aceste rânduri veți afla de la Alina ...

Asociația Oameni Buni: Ajutăm Bolnavii de Cancer

Pentru a îmbunătății aspectul de coajă de portocală a pielii există o serie de proceduri ...

Tratament eficient anticelulită la Cluj cu Eximia Med 7.0

Durerile cervicale reprezintă a 4-a cea mai des întâlnită cauză de handicap temporar. Anual, peste ...

Iată cum scăpați de durerile cervicale!

Profesorul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a declarat într-o emisiune la ReporterMedical.ro că respingerea de ...

Daniel David, la Reporter Medical: Respingerea de către rectorul UMF a ideii unificării cu UBB, „o reacție la supărare”

Tratamentele pentru riduri și îmbătrânirea pielii sunt subiecte de interes pentru multe persoane, în special ...

Tratamente pentru riduri și îmbătrânirea pielii
Success message!
Warning message!
Error message!