Medicul pediatru Ana Ștefănescu, doctoritadecopii, vorbește la Reporter Medical despre importanța febrei la copii și explică care este rolul acesteia în cazul unor afecțiuni. Chiar dacă de cele mai multe ori creează anxietate părinților și disconfort copiilor, febra este necesară și nu trebuie tratată imediat cu antitermice sau alte remedii. Febra nu este o boală în sine. Doar atunci când este însoțită de disconfort poate să creeze probleme și se poate interveni cu tratament.
“Febra nu este nici pe departe un inamic, ci este aliata noastră în lupta cu infecțiile. Cum copiii, mai ales la vârste mici se întâlnesc des cu infecții, mai ales în grădinițe și mai ales în acest sezon, probabil că, prima reacție a corpului va fi febra. Febra, prin multiple mecanisme activează procesele de apărare ale corpului și anume: temperatura crescută nu este potrivită pentru virusuri sau bacterii care mor, circulația sângelui este mai rapidă aducând la locul infecției celulele de apărare și substanțele totul funcționează mult mai bine. De aceea, scopul nostru principal nu este să o suprimăm, să aducem tot timpul temperatura la normal, pentru că s-a dovedit că dacă facem asta, se prelungește durata bolii, arma principală fiindu-i suprimată”, explică Ana Ștefănescu, medic pediatru.
Urmăriți întreaga emisiunea pentru a afla cum și mai ales când trebuie să interveniți cu antitermice atunci când copilul are temperatură. Care sunt limitele febrei și când febra mare constituie un semnal de alarmă care ar trebui să ne trimită la medic.