Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul Reporter Medical top cinci alimente nerecomandate în diabet și celor care țin la sănătatea lor. Este vorba de zahăr și produse zaharoase, patiserii, grăsimi trans, snacks sau ronțăieli și grăsimile animale.
Urmăriți emisiunea pentru a vedea argumente pentru fiecare aliment din top și ce se întâmplă în corpul tău când le consumi.
Reporter Medical prezintă o serie de emisiuni dedicate diabetului, având în vedere că Ziua Mondială a Diabetului se celebrează anual în data de 14 noiembrie.
Ce este diabetul?
Diabetul reprezinta un grup de tulburari metabolice caracterizate de nivele crescute ale glicemiei. Acestea sunt induse de defecte in secretia de insulina si/sau sensibilitatii la insulina, potrivit Institutului de Sănătate Publică.
Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulina ( sau nu produce deloc). Mai sunt situații în care organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie.
Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie care permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie. În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză. Insulina ajută glucoza să intre în celule.
Incapacitatea de a produce insulina sau de a o utiliza eficient duce la nivele crescute de glucoză în sânge (cunoscută ca hiperglicemie). Nivelele crescute de glucoză pe termen lung sunt asociate cu afectarea organismului și insuficiența de organe și țesuturi.
În anul 2014, 8,5% din adulții cu vârste >18 ani aveau diabet. În anul 2015, diabetul a fost cauza directă pentru 1,6 milioane decese, iar în anul 2012 hiperglicemia a fost cauza pentru alte 2,2 milioane decese.
Factori de risc
Factorii de risc pentru Diabetul tip 1 sunt inca în curs de cercetare. În orice caz, existența unui membru din familie cu diabet de tip 1 crește ușor riscul de boală. Factorii de mediu și expunerea la unele infecții virale sunt de asemenea legate de riscul de diabet de tip 1. Acesta este o afectiune autoimuna de etiologie plurifactoriala, produsa de o interactiune complexa a mai multor factori genetici si de mediu .
Anumiți factori de risc au fost asociați cu Diabetul tip 2 și includ:
- Istoricul familial de diabet
- Greutatea corporală crescută
- Alimentația nesănătoasă
- Inactivitatea fizică
- Înaintarea în vârstă
- Hipertensiunea arterială
- Toleranța scăzută la glucoză (TSG)*
- Istoricul de diabet gestațional
- Nutriția deficitară în timpul sarcinii