Academia de Prim Ajutor a publicat de Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC) o listă care cuprinde opt măsuri prin care AVC poate fi evitat.
„80% din AVC-uri pot fi prevenite” spun statisticile, însă acest lucru ține 100% de noi.
În această direcție putem face 8 lucruri:
1. Monitorizează și ține sub control tensiunea arterială
2. Controlează colesterolul
3. Menține un nivel scăzut al glicemiei
4. Fă cele 30 de minute de mișcare recomandate
5. Adoptă o alimentație sănătoasă
6. Menține-te la o greutate optimă vârstei și înălțimii tale
7. Renunță la fumat
8. Mergi la medic pentru controale regulate, mai ales dacă suferi de afecțiuni cardiovasculare.
Cum se produce un AVC?
Putem spune că AVC-ul este echivalentul infactului miocardic, doar ca acesta se petrce la nivelul creierului.
Creierul este un organ foarte complex și complicat. Are nevoie de un flux constant și mare de sânge astfel încât să primească oxigenul și nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa optim. În momentul în care se produce un AVC, fluxul de sânge către o parte (mai mare sau mai mică) a creierului este întrerupt.
Există 2 metode prin care sângele poate să nu mai ajungă la creier:
1. Vasul de sânge prin care circulă se înfundă – AVC ischemic.
2. Vasul de sânge prin care circulă se sparge – AVC hemoragic.
Fără oxigen, celulele creierului încep să moară sau se deteriorează după doar câteva minute. ⏱️
Care sunt semnele unui AVC?
Semnele se pot identifica ușor dacă suntem atenți la acronimul F.A.S.T:
F – Face (Față): Cineva care suferă un AVC va avea chipul asimetric. Cel mai bine se observă acest lucru dacă rogi persoana respectivă să zâmbească forțat sau să se încrunte. Vei observa că mișcările sunt asimetrice.
A – Arms (Mâini/Brațe): Aceeasi asimetrie se poate observa și la nivelul brațelor. Roagă persoana să întindă mâinile în față (cu palmele în sus) și să închidă ochii. Dacă este vorba de un AVC, de cele mai multe ori unul din brațe va cădea din cauza slăbiciunii musculare.
S – Speech (Stâlcirea vorbirii): Cineva începe să vorbească cuvinte fară sens, să fie întrebat ceva și să răspundă altceva, să repete aceeași întrebare de mai multe ori? Este cel mai probabil victima unui AVC.
T – Time (Timp): Imediat ce aceste simptome au fost observate, este foarte important să notăm ora debutului și să ne îndreptăm cât mai rapid spre o unitate spitalicească.
Un accident vascular cerebral este o afecţiune gravă care necesită îngrijire de urgenţă, acesta putând provoca leziuni cerebrale de durată, invaliditate pe termen lung sau chiar decesul pacientului.
Ai fost martor la un AVC? Cum s-a manifestat în cazul tău? Povestește-ne în comentarii și nu uita să distribui această postare dacă crezi că informațiile ar putea salva măcar o persoană pe care o cunoști.
SURSA: Academia de Prim Ajutor