Utilizarea aspirinei zilnic este asociată cu o reducere cu 13% a riscului de dezvoltare a cancerului ovarian, având și un potențial efect de îmbunătățire a rezultatelor chimioterapiei dacă este administrată în paralel cu aceasta, conform unui studiu al cercetătorilor Universității din Utah.
Descoperirea este valoroasă, deoarece femeile nu au control asupra majoritaății factorilor de risc ai cancerului ovarian, printre care se numără antecedentele familiale, mutațiile genelor BRCA 1 și 2 și endometrioza, aceasta fiind tumora ginecologică a cărei mortalitate este cea mai mare.
Doctor și profesor de obstetrică și ginecologie la universitatea americană, Britton Trabert, spune că lucrarea a fost elaborată prin 17 studii unite, dintre care nouă au fost studii prospective de cohortă și opt au fost studii caz-control, în care au fost incluse aproximativ opt mii de persoane de sex feminin, oferind astfel o introspecție precisă asupra incidențelor și factorilor de risc.
De asemenea, la baza lucrării se află și un studiu din anul 2018 în care s-a demonstrat că utilizarea zilnică a aspirinei poate fi asociată cu rate reduse ale cancerului ovarian, acesta fiind limitat însă de faptul că în studiu nu au fost incluse femei care prezintă factori de risc pentru acest tip de cancer. Subgrupurile de participanți au fost realizate în funcție de factorii de risc propriu-ziși, adică endometrioza, obezitatea, antecedentele familiale de cancer mamar sau ovarian, sarcina, utilizarea contraceptivelor orale, ligatura de trompe uterine, luându-se în calcul și numărul acestora.
Citește mai multe despre cancerul ovarian: