• Acasă
  • /
  • Recomandări
  • /
  • A fost promulgată Legea care aprobă contractul de finanţare a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj
22 aprilie, 2022 07:31

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru aprobarea Contractului de finanţare a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 11 noiembrie 2021 şi la Luxemburg la 15 noiembrie 2021, transmite Administraţia Prezidenţială citată de News.ro. Contractul de finanţare are o valoare de 305 milioane euro.

Contractul de finanţare a Spitalului Regional
Spitalul Regional de Urgenta Cluj, deocamdata in stadiu de macheta

„Ministerul Sănătăţii este desemnat agenţie de implementare (Promotor) şi în această calitate i se deleagă întreaga autoritate şi responsabilitate în realizarea proiectului, denumit în continuare, Proiectul. Ministerul Sănătăţii va implementa Proiectul printr-o Unitate de implementare, constituită în cadrul acestuia, astfel cum se va conveni cu Banca Europeană de Investiţii. Pe parcursul implementării Proiectului şi, cu acordul prealabil al Băncii Europene de Investiţii şi al Ministerului Finanţelor, Ministerul Sănătăţii poate transfera Unitatea de implementare a Proiectului în cadrul unei alte entităţi specializate, înfiinţată în subordinea sau în coordonarea acestuia şi/sau desemnată legal cu astfel de atribuţii”, arată legea promulgată de către şeful statului.

De asemenea, Ministerul Finanţelor va încheia cu Ministerul Sănătăţii un acord subsidiar prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în implementarea Proiectului şi în aplicarea prevederilor Contractului de finanţare.

„Cheltuielile aferente Proiectului, respectiv cheltuielile reprezentând echivalentul în lei al valorii împrumutului şi al celorlalte fonduri publice destinate finanţării costului acestuia, precum şi taxele şi impozitele aferente vor fi cuprinse în bugetul Ministerului Sănătăţii, în cadrul sumelor aprobate anual cu această destinaţie de la bugetul de stat, în funcţie de natura acestora şi specificul Proiectului. Cheltuielile operaţionale şi/sau de management, inclusiv cele legate de eventuale activităţi tehnice necesare implementării Proiectului, care nu sunt incluse în costul acestuia, astfel cum este prevăzut în Contractul de finanţare, vor fi asigurate de Ministerul Sănătăţii din sume alocate de la bugetul de stat, precum şi din alte surse legal constituite, după caz, cu încadrarea în bugetul aprobat acestei instituţii prin legile bugetare anuale”, mai indică sursa citată.

Totodată, sumele trase din împrumut şi virate în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanţelor la Banca Naţională a României se utilizează pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

„Plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea capitalului, plata dobânzilor, comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumutului se asigură, conform legislaţiei în vigoare privind datoria publică, prin mecanismul aferent finanţărilor rambursabile contractate de Guvern, prin Ministerul Finanţelor, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice guvernamentale”, mai prevede actul normativ promulgat.

Guvernul României este autorizat ca, prin Ministerul Finanţelor, să convină cu Banca Europeană de Investiţii amendamente la conţinutul Contractului de finanţare care nu sunt de natură să majoreze obligaţiile financiare asumate de România faţă de Banca Europeană de Investiţii, iar amendamentele convenite sunt aprobate prin hotărâre a Executivului.

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 februarie, 2024
Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA
16 februarie, 2024
Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul
13 februarie, 2024
Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase
12 februarie, 2024
Daniel David și Patriciu Achimaș Cadariu, colaboratori în Centrul de Cercetare Multidisciplinară a Cancerului
6 februarie, 2024
Fosta soție a lui Alin Tișe a murit de malarie! Sfatul medicilor pentru amatorii de vacanțe exotice

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea dezbatere pe tema asigurărilor private de sănătate

UBB va pregăti manageri de spital „ca afară”. UBB-FSEGA lansează începând cu anul universitar 2024-2025 ...

Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU, este, conform vicepreședintelui ...

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU

Ajutor pentru copiii bolnavi de cancer: 21 de mici pacienți care au învins cancerul au ...

Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a obținut ...

Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase

Fibromul uterin este cea mai frecventă patologie tumorală benignă ginecologică (necanceroasă) și afectează în general ...

Fibromul uterin: ce simptome îl anunță și ce metode de tratament există? Interviu cu dr. Sebastian Cosmin Surugiu, medic primar ginecolog

Psihologul Daniel David și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu își extind colaborarea în cadrul unui proiect ...

Daniel David și Patriciu Achimaș Cadariu, colaboratori în Centrul de Cercetare Multidisciplinară a Cancerului
Success message!
Warning message!
Error message!