• Acasă
  • /
  • Recomandări
  • /
  • A fost promulgată Legea care aprobă contractul de finanţare a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj
22 aprilie, 2022 07:31

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru aprobarea Contractului de finanţare a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 11 noiembrie 2021 şi la Luxemburg la 15 noiembrie 2021, transmite Administraţia Prezidenţială citată de News.ro. Contractul de finanţare are o valoare de 305 milioane euro.

Contractul de finanţare a Spitalului Regional
Spitalul Regional de Urgenta Cluj, deocamdata in stadiu de macheta

„Ministerul Sănătăţii este desemnat agenţie de implementare (Promotor) şi în această calitate i se deleagă întreaga autoritate şi responsabilitate în realizarea proiectului, denumit în continuare, Proiectul. Ministerul Sănătăţii va implementa Proiectul printr-o Unitate de implementare, constituită în cadrul acestuia, astfel cum se va conveni cu Banca Europeană de Investiţii. Pe parcursul implementării Proiectului şi, cu acordul prealabil al Băncii Europene de Investiţii şi al Ministerului Finanţelor, Ministerul Sănătăţii poate transfera Unitatea de implementare a Proiectului în cadrul unei alte entităţi specializate, înfiinţată în subordinea sau în coordonarea acestuia şi/sau desemnată legal cu astfel de atribuţii”, arată legea promulgată de către şeful statului.

De asemenea, Ministerul Finanţelor va încheia cu Ministerul Sănătăţii un acord subsidiar prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în implementarea Proiectului şi în aplicarea prevederilor Contractului de finanţare.

„Cheltuielile aferente Proiectului, respectiv cheltuielile reprezentând echivalentul în lei al valorii împrumutului şi al celorlalte fonduri publice destinate finanţării costului acestuia, precum şi taxele şi impozitele aferente vor fi cuprinse în bugetul Ministerului Sănătăţii, în cadrul sumelor aprobate anual cu această destinaţie de la bugetul de stat, în funcţie de natura acestora şi specificul Proiectului. Cheltuielile operaţionale şi/sau de management, inclusiv cele legate de eventuale activităţi tehnice necesare implementării Proiectului, care nu sunt incluse în costul acestuia, astfel cum este prevăzut în Contractul de finanţare, vor fi asigurate de Ministerul Sănătăţii din sume alocate de la bugetul de stat, precum şi din alte surse legal constituite, după caz, cu încadrarea în bugetul aprobat acestei instituţii prin legile bugetare anuale”, mai indică sursa citată.

Totodată, sumele trase din împrumut şi virate în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanţelor la Banca Naţională a României se utilizează pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

„Plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea capitalului, plata dobânzilor, comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumutului se asigură, conform legislaţiei în vigoare privind datoria publică, prin mecanismul aferent finanţărilor rambursabile contractate de Guvern, prin Ministerul Finanţelor, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice guvernamentale”, mai prevede actul normativ promulgat.

Guvernul României este autorizat ca, prin Ministerul Finanţelor, să convină cu Banca Europeană de Investiţii amendamente la conţinutul Contractului de finanţare care nu sunt de natură să majoreze obligaţiile financiare asumate de România faţă de Banca Europeană de Investiţii, iar amendamentele convenite sunt aprobate prin hotărâre a Executivului.

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
14 octombrie, 2024
Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România
11 octombrie, 2024
Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream
7 octombrie, 2024
Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj
30 septembrie, 2024
Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimas Cadariu a vorbit la final de mandat la Reporter Medical ...

Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului

Dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie ne-a vorbit la Reporter Medical despre ...

Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie

Medicul primar pneumolog Bogdan Mincu, cercetător colaborator în cadrul UBBMed, vorbește la Reporter Medical despre ...

Cercetător UBBMed: „Omul modern crede că are 100 de motive să fie somnolent ziua și ignoră somnul”

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale ajunge să facă terapie. UBB a realizat ...

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale face terapie. Un joc video poate schimba modul în care privim psihoterapia

Invitatul nostru la Podcastul Reporter Medical, avocatul Cristian SĂVUȘ, este speranța medicilor acuzați de malpraxis. ...

Podcast cu Cristian Săvuș: de la medic legist la avocat specializat în malpraxis

Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani pot beneficia gratuit începând cu ...

Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin

Calin Baciu, profesor al Facultății de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a ...

Profesor de la Știința Mediului: „nu avem o hartă detaliată a gazelor care pot afecta sănătatea”
Success message!
Warning message!
Error message!