Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru aprobarea Contractului de finanţare a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 11 noiembrie 2021 şi la Luxemburg la 15 noiembrie 2021, transmite Administraţia Prezidenţială citată de News.ro. Contractul de finanţare are o valoare de 305 milioane euro.
„Ministerul Sănătăţii este desemnat agenţie de implementare (Promotor) şi în această calitate i se deleagă întreaga autoritate şi responsabilitate în realizarea proiectului, denumit în continuare, Proiectul. Ministerul Sănătăţii va implementa Proiectul printr-o Unitate de implementare, constituită în cadrul acestuia, astfel cum se va conveni cu Banca Europeană de Investiţii. Pe parcursul implementării Proiectului şi, cu acordul prealabil al Băncii Europene de Investiţii şi al Ministerului Finanţelor, Ministerul Sănătăţii poate transfera Unitatea de implementare a Proiectului în cadrul unei alte entităţi specializate, înfiinţată în subordinea sau în coordonarea acestuia şi/sau desemnată legal cu astfel de atribuţii”, arată legea promulgată de către şeful statului.
De asemenea, Ministerul Finanţelor va încheia cu Ministerul Sănătăţii un acord subsidiar prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în implementarea Proiectului şi în aplicarea prevederilor Contractului de finanţare.
„Cheltuielile aferente Proiectului, respectiv cheltuielile reprezentând echivalentul în lei al valorii împrumutului şi al celorlalte fonduri publice destinate finanţării costului acestuia, precum şi taxele şi impozitele aferente vor fi cuprinse în bugetul Ministerului Sănătăţii, în cadrul sumelor aprobate anual cu această destinaţie de la bugetul de stat, în funcţie de natura acestora şi specificul Proiectului. Cheltuielile operaţionale şi/sau de management, inclusiv cele legate de eventuale activităţi tehnice necesare implementării Proiectului, care nu sunt incluse în costul acestuia, astfel cum este prevăzut în Contractul de finanţare, vor fi asigurate de Ministerul Sănătăţii din sume alocate de la bugetul de stat, precum şi din alte surse legal constituite, după caz, cu încadrarea în bugetul aprobat acestei instituţii prin legile bugetare anuale”, mai indică sursa citată.
Totodată, sumele trase din împrumut şi virate în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanţelor la Banca Naţională a României se utilizează pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
„Plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea capitalului, plata dobânzilor, comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumutului se asigură, conform legislaţiei în vigoare privind datoria publică, prin mecanismul aferent finanţărilor rambursabile contractate de Guvern, prin Ministerul Finanţelor, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice guvernamentale”, mai prevede actul normativ promulgat.
Guvernul României este autorizat ca, prin Ministerul Finanţelor, să convină cu Banca Europeană de Investiţii amendamente la conţinutul Contractului de finanţare care nu sunt de natură să majoreze obligaţiile financiare asumate de România faţă de Banca Europeană de Investiţii, iar amendamentele convenite sunt aprobate prin hotărâre a Executivului.
I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me? https://www.gate.io/ja/signup/XwNAU